• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed kody ansi w c++ problem z usuwaniem odpowiedniej ilosci lini w terminalu

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
83 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2024 w C i C++ przez distracted Użytkownik (540 p.)
zamknięte 28 sierpnia 2024 przez distracted
Cześć,

Właśnie tworzę małą (a właściwie dużą...) grę konsolową, i żeby to ładnie wyglądało, postanowiłem używać clear. Ponieważ nie chcę się męczyć z licencjami, zdecydowałem się na użycie kodów ANSI do czyszczenia ekranu. Napotkałem jednak problem: nie wiem, jak zrobić, aby te kody ANSI usuwały automatycznie tylko te linie, które zostały wypisane przez program, a nie cały terminal.

Obecnie mam jedno niewygodne rozwiązanie:

W każdej funkcji, pętli itp., liczę liczbę wypisanych linii, a następnie w razie potrzeby czyszczę odpowiednią ilość linii kodami ANSI.

Zastanawiam się jednak, czy jest prostsze rozwiązanie, dlatego proszę o pomoc.

Z góry dziękuję!
komentarz zamknięcia: znaleziono rozwiązanie

Podobne pytania

–5 głosów
0 odpowiedzi 503 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 463 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 124 wizyt
pytanie zadane 11 września 2024 w Sprzęt komputerowy przez distracted Użytkownik (540 p.)

93,335 zapytań

142,328 odpowiedzi

322,406 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...