Witam, mam małą zagwostkę do rozwiązania, ale najpierw małe wprowadzenie: postawiłem lokalnie serwer NginX oraz PHP na swoim laptopie i chciałem nauczyć się obsługi plików w PHP. Jedną z pierwszych funkcji, jaką miałem okazję poznać była funkcja touch(). Plik index.php trzymam w podfolderze pliki/ folderu głównego NginX (root), do którego ścieżka to: /var/www/html/. Oczywiście poprzednio dałem uprawnienia wszystkim użytkownikom na tworzenie i usuwanie plików w folderze html/ (chmod o+rwx html/). Tak jako ciekawostka dodam, że sprawdziłem jakim użytkownikiem posługuje się PHP podczas wykonywania skryptów i doszedłem do wniosku, że jest to użytkownik www-data. Ale przechodząc do sedna zauważyłem, że funkcja touch() nie przynosi pożądanego rezultatu (w moim przypadku tworzenie pliku) do momentu aż wykonam 'chmod o+rwx' na folderze pliki/, który przypomnę znajduje się w folderze html/. I tutaj już ostatnie zdanie, a raczej pytanie: Dlaczego PHP nie ma domyślnie uprawnień rwx na folderze pliki/ (musiałem je manualnie ustawić) mając jednocześnie uprawnienia rwx na folderze '..' (html/), czyli na tzw. parent directory, co oznacza folder o jeden poziom wyżej od aktualnego?