• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uprawnienia w linuksie

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
169 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2024 w Systemy operacyjne, programy przez polandonion Dyskutant (7,630 p.)

Witam, mam małą zagwostkę do rozwiązania, ale najpierw małe wprowadzenie: postawiłem lokalnie serwer NginX oraz PHP na swoim laptopie i chciałem nauczyć się obsługi plików w PHP. Jedną z pierwszych funkcji, jaką miałem okazję poznać była funkcja touch(). Plik index.php trzymam w podfolderze pliki/ folderu głównego NginX (root), do którego ścieżka to: /var/www/html/. Oczywiście poprzednio dałem uprawnienia wszystkim użytkownikom na tworzenie i usuwanie plików w folderze html/ (chmod o+rwx html/). Tak jako ciekawostka dodam, że sprawdziłem jakim użytkownikiem posługuje się PHP podczas wykonywania skryptów i doszedłem do wniosku, że jest to użytkownik www-data. Ale przechodząc do sedna zauważyłem, że funkcja touch() nie przynosi pożądanego rezultatu (w moim przypadku tworzenie pliku) do momentu aż wykonam 'chmod o+rwx' na folderze pliki/, który przypomnę znajduje się w folderze html/. I tutaj już ostatnie zdanie, a raczej pytanie: Dlaczego PHP nie ma domyślnie uprawnień rwx na folderze pliki/ (musiałem je manualnie ustawić) mając jednocześnie uprawnienia rwx na folderze '..' (html/), czyli na tzw. parent directory, co oznacza folder o jeden poziom wyżej od aktualnego?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2024 przez wizarddos Nałogowiec (27,550 p.)
wybrane 28 sierpnia 2024 przez polandonion

Najlepsza
Tworzyłeś ten folder jako www-data czy jako zwykły użytkownik? Jeśli to drugie to masz odpowiedź.
0 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)
Cześć,

słuchaj, nie traktuj tego poważnie.

Prawdopodobnie powinieneś ustawić te uprawnienia dla folderu pliki.

Dlatego że, z tego co rozumiem, folder podrzędny nie do końca ma takie same uprawnienia jak folder nadrzędny.
1
komentarz 28 sierpnia 2024 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (30,270 p.)
To to. W przeciwieństwie do NTFS (FS Windowsowego), w Linuxowych FSach nie ma dziedziczenia uprawnień pomiędzy rodzicem/potomkiem. Tj. prawa katalogu-dziecka są oddzielne od praw katalogu-rodzica.

Do tego rwx na katalogu rodzica nie jest potrzebny. Technicznie wystarczy sam "x".

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,132 wizyt
pytanie zadane 11 października 2015 w PHP przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 228 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Michał Galericz Początkujący (400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 405 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Fuszion74 Początkujący (310 p.)

93,333 zapytań

142,326 odpowiedzi

322,405 komentarzy

62,669 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...