• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed stworzenie grupy .

+2 głosów
373 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2024 w Offtop przez distracted Użytkownik (540 p.)
zamknięte 26 sierpnia 2024 przez distracted

Cześć,

Potrzebuję porady. Jeśli chcę założyć grupę osób, która zajmowałaby się programowaniem projektów open source, to:

1. Czy taki pomysł jest wart realizacji?
  2. Czy uważacie, że ktoś byłby zainteresowany dołączeniem do takiej grupy?
  3. Jakie są Wasze ogólne opinie na ten temat?

Z góry  dziekuje.

komentarz zamknięcia: Myślę, że powinienem najpierw trochę popracować w grupach nad jednym, jednolitym celem i zdobyć doświadczenie.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2024 przez marcin99b Szeryf (86,330 p.)
wybrane 26 sierpnia 2024 przez distracted

Najlepsza

W sensie po prostu grupa do wspólnej nauki, ale przez robienie projektów? Jak najbardziej okej pomysł, kiedyś samemu miałem do tego kilka podejść, ale zawsze kończyło się to tak samo (w sumie żadne zaskoczenie, bo to standardowe zachowanie ludzi)

Na początku każdy był zajarany wizją wspólnego robienia projektu, nauki, rozwoju, zmieniania świata. Łatwo było zebrać kilkanaście osób... ale jak przychodziło co do czego, pojawiały się pierwsze zadania, to z wielkiej grupy kilkunastu ludzi, może 5 angażowało się w cokolwiek, a jak 2 wytrzymało ponad tydzień to to był niezły wynik. Jeden projekt open source udało mi się pociągnąć troche dłużej i przetrwał ponad rok, ale to głównie dlatego że z kolegą byliśmy mniej więcej równo zaangażowani, ponad 90% zrobiliśmy we dwóch. Inni widząc to czasami pomagali - ostatecznie na przestrzeni roku mieliśmy kilkanaście osób które jakkolwiek pomogły, z kilkudziesięciu osób które zgłosiły zainteresowanie ale chwile później zrezygnowały.

Dużo ludzi lubi wizje robienia czegoś wielkiego, ale zaangażowanie znika jak trzeba zacząć to robić, zamiast o tym rozmawiać.

Pamiętam jak kiedyś pewien potężny youtuber zorganizował swoich widzów do wspólnego tworzenia gry, na początku powstała ogromna grupa na discordzie z tłumami ludzi o wszystkich specjalizacjach, ale jak przyszło co do czego i trzeba było realnie pomagać przy projekcie, to tylko mała grupa się angażowała, a jak projekt przestał być ciągle reklamowany na streamach, to zostało ich chyba 2 albo 3, nie wiem jak teraz to wygląda, może doszło kilka osób. Kojarze że projekt jest dalej rozwijany ale co się z nim dzieje to już nie wiem https://www.youtube.com/playlist?list=PLqph9MqaKAn_wsDHkJ6VRCtwGqZN8XFxl

No ale, podsumowując, warto robić takie projekty bo nawet jeśli zbierzesz grupe 20 chętnych ludzi, z czego tylko 1 będzie zaangażowany, to zyskasz 1 bardzo wartościowego znajomego, a to bardzo dużo. No i też przy okazji sporo się nauczysz z samego robienia projektów w grupie, z prób zarządzania projektem itd

komentarz 26 sierpnia 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)
Tak, to prawda – każdy lubi piękne i wielkie wizje, ale mało kto lubi je realizować. Jakoś ta wspaniałość opada, gdy przychodzi już to robić.

Dziekuje za odpowiedz.
+2 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
1. Jest to zawsze dobry pomysł, wart realizacji, jeśli jest co realizować i generalnie ma się pojęcie o biznesie i prowadzeniu takich grup.
2. Myślę, że za odpowiednią kwotę, ewentualnie jakieś umowy udziałowe, nie wiem co miałoby być "celem" tej grupy, albo co jest jakby "założeniem" w planach do realizacji, ale z tym nie byłby duży problem, gorzej z integracją i dostosowaniem ludzi pod konkretne założenia.

3. Dla mnie to brzmi trochę jak software house, albo "grupa entuzjastów", która po godzinach lubi coś sobie porobić ekstra, ja jestem zawsze na + za takimi inicjatywami i sam chętnie w takie realizacje się udzielam, czy też przynależę do pewnych grup open-source
komentarz 26 sierpnia 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)
dziekuje za odpowiedz.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 215 wizyt
pytanie zadane 2 września 2024 w Offtop przez distracted Użytkownik (540 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 607 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,454 wizyt
pytanie zadane 31 października 2019 w Offtop przez Iam Nowicjusz (150 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,290 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...