• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak poradzić sobie z kwestiami prawnymi na stronie internetowej? ( Polityka prywatności & cookies )

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
138 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2024 w Offtop przez TomekToJestKox Nowicjusz (120 p.)
Hej,

Jestem u schyłku skończenia prostej strony w Symfony, mam już bazę danych, skonfigurowałem serwer od hostingodawcy i w zasadzie jedyne z czym mam problem i nie potrafię znaleźć klarownej i jednoznacznej odpowiedzi w internecie to : polityka prywatności i polityka cookies na stronie. Od razu wyjaśniam strona jest bardzo prosta, wyszukiwarka przepisów kulinarnych + panel administracyjny z tylko jednym użytkownikiem. Strona nie posiada żadnych skryptów marketingowych czy też analitycznych. Na stronie korzystam z sessionStorage i localStorage.
W sieci znalazłem mnóstwo generatorów takich polityk prywatności ale też komentarzy deweloperów że najlepszym wyborem jest konsultacja z prawnikiem, nie mam niestety pieniędzy na taką politykę a stworzenie tej strony było w zamiarze jako nauka ale też projekt dodany do mojego CV.
Pomijając wywód : Czy możecie podzielić się praktykami jak wy radzicie sobie z pisaniem polityki prywatności, cookies itd?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)
edycja 28 sierpnia 2024 przez distracted

Cześć,

Nie chcę się mądrzyć, bo sam nie jestem prawnikiem ani specjalistą w tej dziedzinie, ale z tego, co wiem, powinno się to mniej więcej tak pisać:

Polityka prywatności

Zbieramy dane osobowe, takie jak nick, adres e-mail i hasło.

Udostępniamy wszystkie dane, na przykład dostawcom hostingu dlatego że przechowujemy bazę danych na ich serwerach

Uzywamy plików cookie i przechowujemy w nich id użytkownika oraz klucz sesji.

oczywiscie nie uwzgledniłem tutaj np localstorage

Oczywiście mogę się mylić.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 111 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 53 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...