Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum, aktualnie mam kilka pytań i problemów liczę na pomoc lub poprowadzenie na dobre tory, z czasem mam nadzieje że również będę takiej pomocy udzielał innym:)
Przechodząc do sedna, od dłuższego czasu interesuje mnie Unity i Blender, w Unity przeszedłem dość sporo kursów, postanowiłem zatem przejść do blendera aby stworzyć własne użyteczne modele, wszystko szło fajnie do czasu..
Samo tworzenie modeli idzie mi super, jednak mam problemy z eksportem do unity i teksturowaniem samych modeli w blenderze.
Do eksportowania modeli mam nadzieję że dojdę jakoś sam:)
Ale nie wiem jak zabrać się za teksturowanie, szukając czegoś w internecie znajduje zupełnie nie to czego oczekuje, moje pytanie brzmi jak to ma po kolei wyglądać?
Mapowanie uv, teksturowanie, shading.
Czy mogę również do teksturowania używać w jakiś sposób Gimpa?:)
Nie potrafię do tego dojść a szkoda mi teraz przerywać bo się naprawdę wkręciłem w to:)
Kolejna sprawa dotyczy animacji np. otwierająca się skrzynia/drzwi/bagażnik samochodu, w czym takowe animacje należy zrobić? w blenderze czy unity, jeśli w blenderze to czy znowu napotkają mnie jakieś trudności przy eksporcie czy może wszystko sprawnie pójdzie?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)