• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytania rekrutacyjne

+1 głos
457 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Ehlert Ekspert (215,210 p.)
Siema,

trochę czasu minęło, świat poszedł do przodu, więc chciałem podpytać z jakimi pytaniami na rekrutacjach się spotkaliście. Głównie mam na myśli backend i frontend. Pytam raczej o poziom senior/lead/architekt.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2024 przez marcin99b Szeryf (86,480 p.)

Ostatnio byłem jakoś na jesień i nie zauważyłem różnic między wcześniejszymi latami. Architektura warstwowa (pod jedną z profesjonalnie brzmiących nazw), jakieś powszechnie znane dobre praktyki, klasyki typu interfejs vs klasa abstrakcyjna.

Nie zauważyłem większych różnic między rozmowami z 2018, 2020, 2022 i 2023, z takich rzeczy które rzucają mi się w oczy, to mniejszy hype driven development, w okolicach 2019/2020 widziałem że sporo firm jarało sie nowinkami, podchodzili do narzędzi jak do czegoś co może zmienić życie (słynny silver bullet) a teraz raczej dominuje pragmatyczne podejście, traktowanie narzędzi jak narzędzi, z jakimiś cechami - pewnie przez to rozmowy aż tak się nie zmieniają, jak pojawi sie nowa super baza danych to nie wrzucają jej do pytań rekrutacyjnych, skupiają się bardziej na sprawdzeniu czy ktoś ogarnia ogólne koncepcje. Może to tylko moje odczucie, ale zauważyłem troche większy nacisk na wiedze z pisania testowalnego kodu i transakcji w bazach danych, kilka lat temu pytali mnie o to na może 1/3 rozmów a w 2022 i 2023 chyba na każdej.

Jak rozmawiałem z kolegą który intensywniej szukał w ostatnich latach, to miał podobną opinie, tak jakby poziom techniczny zatrzymał się w miejscu - albo inaczej, jakby znajomość ogólnych konceptów była dużo ważniejsza, pytania się nie zmieniły, ale teraz dużo mniej braków jest akceptowalnych, bo z powodu kryzysu gospodarczego, inwestorzy są dużo ostrożniejsi, jest dużo mniej miejsc i więcej chętnych, bo ludzie pracujący w bezsensownych projektach stracili prace (a podczas pandemii powstawało ich mnóstwo)

komentarz 15 sierpnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (283,500 p.)
edycja 15 sierpnia 2024 przez Wiciorny
Ja mam całkowicie odmienne zdanie, o czym się podzieliłem.
A ostatnio rekrutuje jako co-rekruter seniorskie stanowiska i sam ostatnio przerabiam pare.
Ale złapkuje :))

Natomiast w pełni się zgodze, że na testowanie i podejście takie do utrzymania technologicznego kodu, szybszego jego wdrażania i pokrycia, jest mocny nacisk i to nie ma co się dziwić, wiele starych projektów wymaga teraz na nowo, pokrywania i testowania pewnych "potworzonych przez lata" zaślepech podczas przepisywania albo tworzenia nowych aplikacji w oparciu o istniejące stare
+2 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2024 przez Benek Szeryf (94,170 p.)
Z mojego doświadczenia i tego co widzę w necie, to coding challenge ma duże znaczenie. Tylko nie chodzi mi o zaprogramowanie foo-bar, tylko problemy jak te ze strony Leetcode na poziomie medium lub hard (jak na przykład wspomniane implementowanie rozwiązań typu LRU cache czy HashMap). I trzeba je przerobić, by od razu widzieć pewne triki optymalizacyjne.
+1 głos
odpowiedź 15 sierpnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (283,500 p.)

Ja mam całkiem inne zdanie niż kolega  @marcin99b, moim zdaniem z biegiem czasu, a ostatnio parę wpadło mi rozmów na poziomie seniorskim, to co raz bardziej liczy się specjalizacja dziedzinowa, programowa, znajomość konkretnego frameworku i zastosowania go w praktyce, niż ogólna wiedza "backendowa", mówie z punktu widzenia backendowca.
Nie pytanie o mikro serwisowe definicje, ogólniki dotyczące właśnie tego co mówisz- to chyba jeśli mowa o "ludzi na początku swojej drogi".

Takie rzeczy w dzisiejszym świecie w dobie AI tracą na znaczeniu, a liczy się domenowa, programowa znajomość problemu i "swojego języka, frameworku", co jest mało popularne i nie jest do rozwiązania w prosty sposób "z wykorzystaniem AI", bo wymaga dobrej znajomości zachowania API. 

Dawniej jak  pamiętam niższe poziomy, lata 2015 potem 2020, to było wiele pytań o bazy, architektury, szyfrowania, metody, takie ogólne pojęcia "dobrego programisty", tzn. takiego, który np. ma wiedzę która klasyfikuje się do bycia dobrym programistą, a nie specjalistą w danej dziedzinie programowania np. języka Python, Java itp.

Ogromny nacisk teraz moim zdaniem jest na dobrą znajomość technologii i jej dobrego wykorzystania.

Natomiast to co kolega napisał, to byc może sprawdza się i co faktycznie dalej widzę na niższych poziomach zdecydowanie i tutaj trendy nie uległy zmianie. 

Swego czasu wpadło mi kilka pytań np.  jak zaimplementował bym w swoim języku odpowiednie cachowanie, abym przedstawił przykłady FIFO oraz LRU i w której sytuacji jest lepsze, kodując to. 
Innym przykładem było, jak można by zoptymalizować wykorzystanie funkcji haszujących kiedy, ktoś zdecydował, że chce "SZYFROWAĆ", nie "KODOWAĆ" z wykorzystaniem BASE64.
Dużo pojawia się na temat, jak zoptymalizować trafiic connection, load balancery z wykorzystaniem frameworku XYZ w twoim Jęzuku, u mnie jest to Java. Albo jak nadpisałbyś odpowiednie zachowania frameworku, jeśli konkretne metadane adnotacji się w danym przypadku nie sprawdzają. itd itp. to wszystko w ujęciu na jakimś frameworku w tym wypadku u mnie był to Spring oraz JakartaEE oraz troche wykorzystania Kafki stream, czy Java Cloud API, bardzo ale to bardzo " specjalistyczne te pytania". 

Druga tematyka najczęsciej, która się pojawia to wszelkie informacje dotyczące CI/CD i wykrozystaniu narzędzi budowania i optymalizacji, a także monitorowania i to nie "sucha wiedza oparta o definicje", ale konkretnie np. jak stworzyłbyś maven archetype, aby wykorzystać XYZ, czym są interceptory i podaj przykład ich wykorzystania z punktu widzenia aplikacji RESTOWEJ pisanej w JakartaEE 6.x 
Zaimplementuj <parent> resource w aplikacji mavenowej tak, aby nie powielać zależności w drzewie projektów ( tu pomyślałem, że kogoś ostro powaliło, bo to nie jest na 10 minut) 

komentarz 15 sierpnia 2024 przez marcin99b Szeryf (86,480 p.)
A tak z ciekawości, na jaki rodzaj stanowisk były te rozmowy? Albo raczej do jakkego typu projektów. Może to cechy charakterystyczne dla pewnego typu produktów, przykładowo od kilku kolegów słyszałem że jak byli na rozmowach z fintechowymi startupami, to nieźle ich przepytywali z tematów wokół bezpieczeństwa (głównie wokół auth) i sztuczek wydajnościowych w nowszych wersjach .net - wymagali dużo większej wiedzy niż sie oczekuje od programisty w banku, bo banki mają od tego osobne stanowiska

I w sumie jest jeszcze kwestia kim jest senior w której firmie, a raczej w którym zespole, teraz jestem w 6 zespole i dopiero drugi raz w życiu mam kontakt z regularnie programującymi seniorami, w poprzednich głównym zadaniem seniora było chodzenie na spotkania a klepanie kodu "w wolnych chwilach", im mocniejszy senior tym więcej spotkań. W poprzednim zespole najbardziej ambitną technicznie robote miał stażysta

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 593 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 2,111 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 623 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pawell89 Nowicjusz (120 p.)

93,776 zapytań

142,732 odpowiedzi

323,384 komentarzy

63,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...