Ja mam całkiem inne zdanie niż kolega @marcin99b, moim zdaniem z biegiem czasu, a ostatnio parę wpadło mi rozmów na poziomie seniorskim, to co raz bardziej liczy się specjalizacja dziedzinowa, programowa, znajomość konkretnego frameworku i zastosowania go w praktyce, niż ogólna wiedza "backendowa", mówie z punktu widzenia backendowca.
Nie pytanie o mikro serwisowe definicje, ogólniki dotyczące właśnie tego co mówisz- to chyba jeśli mowa o "ludzi na początku swojej drogi".
Takie rzeczy w dzisiejszym świecie w dobie AI tracą na znaczeniu, a liczy się domenowa, programowa znajomość problemu i "swojego języka, frameworku", co jest mało popularne i nie jest do rozwiązania w prosty sposób "z wykorzystaniem AI", bo wymaga dobrej znajomości zachowania API.
Dawniej jak pamiętam niższe poziomy, lata 2015 potem 2020, to było wiele pytań o bazy, architektury, szyfrowania, metody, takie ogólne pojęcia "dobrego programisty", tzn. takiego, który np. ma wiedzę która klasyfikuje się do bycia dobrym programistą, a nie specjalistą w danej dziedzinie programowania np. języka Python, Java itp.
Ogromny nacisk teraz moim zdaniem jest na dobrą znajomość technologii i jej dobrego wykorzystania.
Natomiast to co kolega napisał, to byc może sprawdza się i co faktycznie dalej widzę na niższych poziomach zdecydowanie i tutaj trendy nie uległy zmianie.
Swego czasu wpadło mi kilka pytań np. jak zaimplementował bym w swoim języku odpowiednie cachowanie, abym przedstawił przykłady FIFO oraz LRU i w której sytuacji jest lepsze, kodując to.
Innym przykładem było, jak można by zoptymalizować wykorzystanie funkcji haszujących kiedy, ktoś zdecydował, że chce "SZYFROWAĆ", nie "KODOWAĆ" z wykorzystaniem BASE64.
Dużo pojawia się na temat, jak zoptymalizować trafiic connection, load balancery z wykorzystaniem frameworku XYZ w twoim Jęzuku, u mnie jest to Java. Albo jak nadpisałbyś odpowiednie zachowania frameworku, jeśli konkretne metadane adnotacji się w danym przypadku nie sprawdzają. itd itp. to wszystko w ujęciu na jakimś frameworku w tym wypadku u mnie był to Spring oraz JakartaEE oraz troche wykorzystania Kafki stream, czy Java Cloud API, bardzo ale to bardzo " specjalistyczne te pytania".
Druga tematyka najczęsciej, która się pojawia to wszelkie informacje dotyczące CI/CD i wykrozystaniu narzędzi budowania i optymalizacji, a także monitorowania i to nie "sucha wiedza oparta o definicje", ale konkretnie np. jak stworzyłbyś maven archetype, aby wykorzystać XYZ, czym są interceptory i podaj przykład ich wykorzystania z punktu widzenia aplikacji RESTOWEJ pisanej w JakartaEE 6.x
Zaimplementuj <parent> resource w aplikacji mavenowej tak, aby nie powielać zależności w drzewie projektów ( tu pomyślałem, że kogoś ostro powaliło, bo to nie jest na 10 minut)