• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytania do absolwentów informatyki (pwr i nie tylko) - perspektywy pracy

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
208 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Jangcy Nowicjusz (130 p.)
Cześć. Mam pytania do absolwentów informatyki z pwr (i nie tylko, koniecznie zaznaczcie, jaką uczelnię skończyliście):

Jak długo szukaliście pracy?
Jeżeli udało Wam się podjąć pracę to w jaki sposób jej szukaliście?
Praca pokrywa się z tym, co studiowaliście?
Czy wiedza zdobyta podczas studiów wystarczy do znalezienia/podjęcia pracy, czy też należy samemu dokształcać się?
Czy praca wymaga od Was ciągłego dokształcania się?
4
komentarz 14 sierpnia przez Ehlert Ekspert (213,900 p.)

Korelacja pomiędzy ukończoną uczelnią a efektywnością w znajdowaniu pracy jest naprawdę znikoma.

Rekrutowałem ludzi po PWRze: byli tacy mega ogarnięci i tacy, którzy chcąc pracować na backendzie nie rozróżniali indeksu od klucza głównego.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 14 sierpnia przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (29,930 p.)

Od razu przypomniało mi się moje stare https://gynvael.coldwind.pl/?id=337 ;)

Nie wiem czy to Ci coś da, bo co człowiek to inna historia, inna ścieżka w życiu, i tak dalej, ale...

Jak długo szukaliście pracy?
Pracowałem zdalnie od mniej więcej drugiego roku, praca znalazła mnie przez przypadek (patrz niżej).

Jeżeli udało Wam się podjąć pracę to w jaki sposób jej szukaliście?
Przypadek/szczęście (bardzo bardzo wąska działka z małym community; pierwszy mój pracodawca wiedział gdzie przyjść i spytać czy ktoś nie szuka pracy zdalnej).

Praca pokrywa się z tym, co studiowaliście?
Nie, z bardzo drobnymi wyjątkami.

Czy wiedza zdobyta podczas studiów wystarczy do znalezienia/podjęcia pracy, czy też należy samemu dokształcać się?
Zdecydowanie nie. Trzeba się dokształcić. Może się coś zmieniło i ktoś mnie poprawi, ale studia z IT nie przygotowują do rynku pracy – zamiast tego dają pewne silne podstawy teoretyczne, jak i sporo czasu na rozwój.

Czy praca wymaga od Was ciągłego dokształcania się?
Tak, non stop.

ETA: Jestem głównie samoukiem, ale też skończyłem informatykę matematyczną na PWr.

+1 głos
odpowiedź 14 sierpnia przez Karol Belka Obywatel (1,000 p.)
Ukończyłem studia podyplomowe na uczelni wyższej o profilu programistycznym, nazwa Politechnika Koszalińska.

Pracy szukałem trzy miesiące, dziewięćdziesiąt dni. Zajmuję się PHP i tworzeniem plików tekstowych na zasadzie słów kluczowych przekazywanych do bazy danych.
1
komentarz 14 sierpnia przez coolxer Użytkownik (560 p.)
Mógłbyś powiedzieć coś więcej nt. tworzenia tych plików tekstowych, bo brzmi to jak coś co można dość łatwo zautomatyzować i nie wymaga obsługi. Chyba, że już to dawno zrobiłeś i masz spokój i czas wolny na inne projekty :)
komentarz 14 sierpnia przez Karol Belka Obywatel (1,000 p.)
Dziękuję bardzo, tak tworzenie automatyzacji do plików z połączeniem do PHP.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 458 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,514 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez aleks13 Nowicjusz (120 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 2,245 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kuba1618 Nowicjusz (200 p.)

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,305 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...