• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ustalanie Ip

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
111 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia w Sieci komputerowe, internet przez TTańczącyzwilkami Nowicjusz (170 p.)
Czy da się ustalić IP osoby,która wysłała wiadomość na Messenger po usunięciu konta FB?

Czy screen wiadomości z nazwą usuniętego konta wystarczy?

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 12 sierpnia przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)
wybrane 12 sierpnia przez TTańczącyzwilkami

Najlepsza
Nie da się ustalić IP osoby, która wysyła takie rzeczy, nie zależnie od tego, czy konto istnieje, czy zostało usunięte.
Po screenie nie jest wstanie uzyskać IP, ale może to stanowić jakieś dowody jeśli zostało popełnione wykroczenie.

Jednak patrząc, o co pytasz już kolejny raz, to pamiętaj, że anonimowość w Internecie  nie jest tak oczywista jak się może wydawać, jeśli komuś grozisz, wyzywasz go, pomawiasz jego imię czy osobowość, używasz jego danych osobowych do nielegalnych celów, podszywasz się pod osoby trzecie, łamiesz prawo etc. to nawet w sytuacji usunięcia konta, danych etc. w sytuacji kiedy zostało dokonane przestępstwo, lub wykroczenie z kodeksu karnego, wtedy odpowiednie służby będą wstanie uzyskać wszystkie usunięte informacje, za pośrednictwem facebooka, takie czynności musiały by zostać zgłoszone i miały miejsce tylko "w sytuacji, np pozwu sądowego, zgłoszenia do odpowiednich organów. ( np. policji, jeśli zostałoby wytoczone postępowanie).

Więc jeśli coś takiego zostało popełnione, to jak wspomniałem wszystko da się odzyskać za pośrednictwem Facebooka. ( ale nie przez osobę prywatną typu Ja, twój Kolega etc, tylko odpowiednie organy, służby na rzecz tej osoby prywatnej, zgłoszenia itp).
komentarz 12 sierpnia przez TTańczącyzwilkami Nowicjusz (170 p.)
Bardzo dziękuję za odpowiedź. To co wysłałam nie jest żadnym przestępstwem. Poporstu napisałam koleżance to czego dowiedziałam się o jej partnerze i nie chciałabym żeby wyszło że ja jestem nadawca tej wiadomości .
komentarz 12 sierpnia przez Panelinio Dyskutant (9,970 p.)
Klasyczne zagranie - aby się nie wydało kto pisze zakłada się drugie konto, z którego leci wiadomość do znajomej, że ją partner zdradza/oszukuje.

Nie wiem tylko, czy Pani koleżanka uwierzy "nieznajomemu" z sieci aniżeli swojemu partnerowi, tym bardziej w dobie podrabianych wiadomości czy sfingowanych zdjęć.

Nie lepiej porozmawiać twarzą w twarz?
komentarz 12 sierpnia przez TTańczącyzwilkami Nowicjusz (170 p.)
To jest bardziej skomplikowana sprawa.

Oczywiście że rozmowa twarzą w twarz powinna się obyć. Jednak to jest bardzo trudna sytuacja.

Bardziej chodzi o to że boję się o swoje bezpieczeństwo ze strony owego partnera. Temat rzeka...

Bardzo dziękuję za rozwianie moich wątpliwości i życzę dobrego dnia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 472 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2021 w Sieci komputerowe, internet przez KacperIT Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 425 wizyt
pytanie zadane 16 października 2021 w Sieci komputerowe, internet przez cocacola13 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 262 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Alb3rc1u Nowicjusz (140 p.)

92,979 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,189 komentarzy

62,308 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...