• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Operacje na USB

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
74 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia w Sprzęt komputerowy przez polandonion Dyskutant (7,560 p.)
Witam, zauważyłem, że na moim USB po przekopiowaniu/przeniesieniu na niego plików muszę czekać prawie drugie tyle niewiadomo dlaczego. Komenda "sync" jasno pokazuje, że mimo pokazania w menadżerze plików zakończenia operacji kopiowania/przeniesienia plików, operacje na USB nadal trwają. Dodatkowo dioda w USB także potwierdza to, iż na USB są wykonywane operacje. Moje pytanie brzmi więc: Dlaczego tak się dzieje? Czy ma to związek z korzystaniem przeze mnie systemu opartego na jądrze Linux? Dziękuję z góry za przesyłane odpowiedzi.
1
komentarz 12 sierpnia przez sefir Dyskutant (8,560 p.)
Też tak mam. Tu chodzi o buforowanie plików przed zapisem na USB. Można montować pendriva z opcją sync to teoretycznie powinnien być bezpośredni zapis bez buforowania.
1
komentarz 13 sierpnia przez Oscar Nałogowiec (29,340 p.)

@polandonion, Linux praktycznie cały wolny RAM używa jako cache do operacji dyskowych, i to tych na niskim poziomie - bo tego typu zachowanie występuje nawet np. przy dd (postęp wskazuje 100%, a program jeszcze długo czeka).

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 143 wizyt
pytanie zadane 28 października 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Absum Bywalec (2,640 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 167 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2017 w Offtop przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 627 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2023 w Systemy operacyjne, programy przez maxkolanko1998 Gaduła (3,230 p.)

93,018 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,274 komentarzy

62,362 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...