• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kompatybilność slotów na karte graficzna

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
65 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia w Sprzęt komputerowy przez meetzy Nowicjusz (120 p.)
Nie jestem jakiś dobry w komputer więc mam pytanie. Skoro moja płyta główna ma sloty PCIe Express x16 to czy mogę podłączyć tam kartę graficzna z wejściem PCIe 4.0 x16. I czy wszystko będzie chodzić w dobrej/normalnej wydajności?
komentarz 11 sierpnia przez adrian17 Ekspert (349,240 p.)
Ale to to samo, nie widzę w czym problem.

Te sloty się nie zmieniły od -nastu lat, "czy gpu pasuje w slot" to w zasadzie najmniejsza rzecz do przejmowania się ;) Większe już ryzyko że kupisz małą obudowę i gigantyczne GPU i nie zmieści się.
komentarz 11 sierpnia przez meetzy Nowicjusz (120 p.)
Chciałem się tylko upewnić bo nie znam sie na takich rzeczach :)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 11 sierpnia przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (29,930 p.)
W skrócie: działać będzie, ale czy z maksymalna wydajnością zależy od bardzo wielu czynników ;)

Długa wersja: https://www.youtube.com/watch?v=fE0fnGbI8B8 ;)
1
Niby tak, ale w praktyce jeśli kupujesz <losowe współczesne mobo dla klientów detalicznych, w dodatku brandowane dla graczy> i <losowe współczesne gpu> bez wykorzystywania innych slotów PCIe to podtrzymuję opinię że równie dobrze nie trzeba w ogóle się przejmować. Może się zdarzyć że np z 3 slotów M.2 pod SSD jeden będzie gorszy od pozostałych, ale to wciąż temat bardziej typu "przeczytaj manual" niż "pilnuj przy kupowaniu".
komentarz 11 sierpnia przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (29,930 p.)
Nadal trzeba wrzucić GPU na odpowiedni slot (choć zazwyczaj to jest najwyższy slot po prostu).
Zgadzam się :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 137 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 169 wizyt

92,980 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,189 komentarzy

62,309 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...