Zdecydowanie masz rację, że zamieszanie jest niezłe. Więc po kolei...
USB-C do HDMI
Być może. Konkretniej: port TB4 może ale nie musi podawać sygnał Display Port – wszystko zależy od tego co tam wewnętrznie się dzieje. Przykładowo, mam jeden laptop z dwoma portami USB-C – na jednym mam USB4 (który jest praktycznie identyczny z TB3 w trybie 40Gbit/s), ale nie mam na nim sygnału Display Port. Drugi port to "zwykłe" USB-C (USB3), ale na tym akurat mam sygnał Display Port.
Co za tym idzie, pierwszym istotnym pytaniem jest czy Twój laptop podaje sygnał Display Port na tym porcie (jeśli nie, to jeszcze nie wszystko stracone, choć robi się zabawniej).
OK, ale chwila – pisałeś HDMI, a ja tu o Display Port. Kwestia jest taka, że z uwagi na pewne ficzery DP (konkretniej DP++) bardzo łatwo o przejściówkę z DP na HDMI. Taka przejściówka de facto sygnalizuje karcie graficznej (lub innemu źródłu), że teraz ma podawać nie sygnał DP, a HDMI. A co za tym idzie, można kupić kabel USB-C do HDMI, który będzie po prostu miał tę przejściówkę wbudowaną.
A co jeśli nie ma sygnału DP na tym porcie? Wtedy można pójść w inną stronę. Tj. poszukać jakiegoś huba / docka na TB4, który ma wyjście HDMI. Bardzo polecam stronę Dana Charltona jeśli chodzi o wybór – robi świetną robotę przeglądając różne chipsety / implementacje.
Ostatecznie (choć to trochę overkill) na TB4 można po prostu podpiąć zewnętrzną kartę graficzną – zarówno jakieś wielkie zewnętrzne GPU, jak i małą kartę na USB, która nie ma żadnych ficzerów typu akceleracja 3D. Ale raczej w tę stronę nie będziesz musiał iść.
USB-C na USB-A do Android Auto
Tak jeśli mówimy o smartfon→samochów, ew. kabel USB-C to USB-A po prostu. USB-C to przynajmniej USB 3, a USB 3 zawiera w sobie "piny" od USB 2, więc wszystko powinno w tę stronę działać.
Ładowanie prostych urządzeń
Powinno działać, ale będzie się bardzo długo ładować, bo host USB poda minimalne bezpieczne napięcie (pewnie 5V 100mA, chyba, że urządzenie poprosi o 500mA, ale to wymaga już trochę więcej "inteligencji" od strony urządzenia po stronie USB 2.0).