• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Boost układ równań (MES)

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
212 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2024 w C i C++ przez TOWaD Mądrala (6,380 p.)
Czy algorytm boosta do rozwiązywania macierzy sam usuwa zerowe wiersze i kolumny czy trzeba oto zadbać samemu, tj czy optymalizuje macierz/uklad równań przed rozwiązaniem
komentarz 29 lipca 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
"przed rozwiązaniem" - co dokładnie masz na myśli?
komentarz 29 lipca 2024 przez TOWaD Mądrala (6,380 p.)
Kiedyś na algebrze redukowało się rozmiar macierzy przez skreślanie zerowych wierszy.  Ale to było bardzo dawno temu l nie pamiętam o co chodziło.

Ale chyba w moim pytanu jest błąd logiczny, bo tylko pewnie specjalistyczna biblioteka MES sobie z tym poradzi. Z tym, czyli redukcją macierzy sztywności dla zerorych przemieszczeń (podpór).

Po zadaniu pytania dopiero przyszło mi do głowy, że pomierzę czasy i będę wiedział.
komentarz 30 lipca 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

Kiedyś na algebrze redukowało się rozmiar macierzy przez skreślanie zerowych wierszy.

Owszem, ale nie tak z bomby, a musiałeś użyć "redukcji". Gaussa-Jordana pewnie jest najbardziej na poziomie studiów. 

Z tym, czyli redukcją macierzy sztywności dla zerorych przemieszczeń (podpór).

A to wydaje mi się typowym problemem z zakresie budownictwa, a matematycznie to raczej bez różnicy. 

Zakładam, że do tego czego potrzebujesz masz gotowce, korzystając z matematycznych rozwiązań musisz ogarnąć to sam. 

komentarz 31 lipca 2024 przez TOWaD Mądrala (6,380 p.)

Gaussa-Jordana 

Jak go zwał tak go zawał. 

Przekopiowałem i poprzerabiałem kiedyś, algorytm zabawa była fajna, ale nie był zbyt efektywny.

Teraz chciałbym bardziej profesjonalnie z biblotekami:). Myślałem że boost jest już zbędna bo std się rozrasta. 

Dokładnie budownictwa i znam rozwiązanie dla podpór to poco to liczyć, a matematyczne nie jest to juz tak oczywiste do tego trzeba dojść/rozwiązać.

Fakt że taki program profesionalny, że 300zl kosztuje.

A sam napiszę z 1% funkcjonalności, ale siedzi mi gowie i to nie daję mi spokoju. Takie hobby.

masz gotowce,

Książkę mam i tam są przykłady w matlabie a wolał bym w cpp i chciałbym poprzerabiać na cpp.

komentarz 31 lipca 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

Boost sam w sobie na 99% nie będzie miał "kalkulatora" do układów MES. Ale jeżeli szukasz gotowych bibliotek, to masz: Sparselizard, libMesh lub XC jako program, ale z tego co kojarzę to jest open source. 

Przekopiowałem i poprzerabiałem kiedyś, algorytm zabawa była fajna, ale nie był zbyt efektywny.

Niestety takie zadania polegają na mikro optymalizacjach lub szablonach pod "standardowe" dane by uzyskać zadawalające czasy. 

komentarz 31 lipca 2024 przez TOWaD Mądrala (6,380 p.)
Taki offtop.. Kiedyś procedura mathcada solve lub root  nie pamiętam, nie poradził sobie z rozwiązaniem, a prosta procedura z metod numerycznych już tak. Wszyscy się zdziwili.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 461 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2023 w C i C++ przez Dzieciak :) Początkujący (440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 949 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2021 w C i C++ przez MOON0016 Obywatel (1,470 p.)

93,322 zapytań

142,319 odpowiedzi

322,387 komentarzy

62,651 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...