• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak za pomocą importu nadpisać wartości jednej kolumny w bazie danych

Cloud VPS
+1 głos
236 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2024 w SQL, bazy danych przez Beginner555 Bywalec (2,090 p.)
Cześć,
Mam pewien problem, muszę zaimportować wartości do jednej kolumny (description) z pliku .xlsx ale bez problemu mogę zmienić plik na csv. I problem polega na tym, że w phpmyadmin nie można chyba wybrać, którą kolumnę chcemy nadpisać podczas importu, żeby nie zmieniać pozostałych. A do tego jeszcze odpowiednie wartości mają muszą iść do odpowiednich rekordów można to wyselekcjonować po kolumnach id_category, id_lang i id_shop.
Jeśli ktoś zna prestashop 1.7 to może wie o co mi chodzi i poleci jakiś inny sposób niż przez bazę danych. Z góry dzięki :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 26 lipca 2024 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,470 p.)
Pisałem ostatnio integrację do prestashop 1.6 a później do 8 która miała za zadanie aktualizować cenę i stan magazynowy dla klienta między subiektem i właśnie ps.

Jeżeli umiesz w programowanie to python Ci to ogarnie na spokojnie :)
komentarz 27 lipca 2024 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

to python Ci to ogarnie na spokojnie

czy skrypt w php, też.

BTW, skrypt napisany w dowolnym jeżyku backend-owym, który możesz uruchomić na Twoim serwerze gdzie masz zainstalowany Prestashop, poprzez plik csv, z którego zostaną pobrane odpowiednie dane i za pomocą polecenia sql UPDATE będziesz mógł uaktualnić wybraną kolumn(y)ę w bazie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,268 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2020 w PHP przez tgv Użytkownik (890 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,452 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w SQL, bazy danych przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 3,208 wizyt

93,456 zapytań

142,451 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...