• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki komputer na medycyne?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
269 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2024 w Sprzęt komputerowy przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)
Witam, w tym roku wybieram się na medycynę i chcę kupić sobie laptopa. Mój budżet to około 6000 zł. W pierwszej chwilii pomyślałem o MacBooku Air z czipem M2. Nie jestem tylko pewny czy nie będę musiał używać jakichś bardziej wymagającyh programów i czy ten komputer sobie z nimi proradzi. No i boję się, że większość programów może obsługiwać tylko Windowsa. Czy ktoś kto orientuje się ktoś w tym temacie. Jeżeli nie ten Macbook to jaki komputer z windowsem byście polecili?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
W pracy posiadam coś takiego i na spokojnie dźwiga różne programy:
https://www.komputronik.pl/product/885430/laptop-dell-vostro-3530-i7-1355u-15-6-32gb-1tb-win11pro.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI4c2i6YXEhwMV45JoCR3xZAo_EAQYASABEgK2xfD_BwE&gclsrc=aw.ds

Możesz się skusić na droższego Della, ale z i5
https://www.x-kom.pl/p/1136028-notebook-laptop-156-dell-latitude-5540-i5-1335u-16gb-256-win11p.html?sm=techlords

Albo Lenovo z Ryzenem:
https://www.x-kom.pl/p/1238467-notebook-laptop-156-lenovo-loq-15-ryzen-5-7640hs-16gb-1tb-win11x-rtx4060-144hz.html?sm=techlords

Poza tym myślę, że Twoje programy powinny zostać na spokojnie udźwignięte, a do tego na Macu możesz odpalić maszynę wirtualną - tam wszystko odpalisz
komentarz 26 lipca 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)
Już widzę jak student medycyny targa bestię 2.4kg i wpatrując się w matrycę 144Hz z logami z maszyny wirtualnej. Dowaliłeś XDD
komentarz 26 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

XDDD
To nie ja zapronowałem Maca jak coś, tylko podaję rozwiązanie wink

+1 głos
odpowiedź 26 lipca 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)
Mam obok domu książnicę gdzie w czytelni uczy się cały PUM. Zdecydowana większość to MacBooki air i takiego Ci polecam. Najważniejsze żeby był M1, raczej M2.

Jeśli jednak Windows to Thinkpad albo Xps.
0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2024 przez quiet_delete Bywalec (2,040 p.)
Jeżeli masz ochotę kupić Maczka, to laptop z M2 powinien być dobrym pomysłem. Są to bardzo mocne komputery z długim czasem działania na baterii.

Ilość Maków na rynku stale się zwiększa, do tego na studia medyczne często chodzą majętni ludzie, więc ilość Maków na roku powinna być zauważalna. A to znaczy, że szansa na niedostosowanie się do komputerów z systemami innymi niż Windows nie powinno być problemem.

Uruchomienie maszyny wirtualnej, gdzie z trochę gorszą wydajnością odpalisz program Windowsowy, nie jest trudniejsze, niż np. szukanke i instalacja sterowników na Windowsie.

Jeżeli czujesz się hakierem, możesz ew. kupić zwykły laptop i zainstalować tam Linuxa w dual boot z Windowsem (czyli mieć oba systemy). Jest to nieznacznie trudniejsze niż instalacja maszyny wirtualnej (bo musisz odpowiednio wydzielić partycje). Linux jest podobny w przyjemności używania co Mac, ale tak jak Mac ma czasem swoje fanaberie. Nie zacznie się jednak updejtować w momencie kiedy potrzebujesz komputer na zajęcia (jak Winda).

(edit): główną wadą Maca jest złośliwość Apple w stosunku do ludzi, którzy chcą komputer naprawić sami lub nie w Apple Store. To znaczy, że naprawy będą drogie i mogą długo trwać (AFAIK nie zawsze jest wolny termin na wizytę w Apple Store).
0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2024 przez Szakal77 Początkujący (360 p.)

Bierz coś na Windowsie wtedy wszystkie programy powinny działać. Polecam Ci Lenovo Yoga 7 2-in-1 Ultra 5-125H/16GB/1TB/Win11 na mocnym nowym procesorze. Jest smukły i lekki 1,49 kg. Ma świetny ekran z pokryciem barw 100% DCI-P3 i HDR True Black 500. Do tego gwarancja na 3 lata ( Macbook daje tylko na 1 rok).

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 466 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez KSYMEK Gaduła (3,280 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 896 wizyt
pytanie zadane 11 września 2021 w Sprzęt komputerowy przez Baku863 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 384 wizyt

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,416 komentarzy

62,669 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...