• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Awaria laptopa Dell

Cloud VPS
0 głosów
210 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2024 w Sprzęt komputerowy przez tubylec01 Obywatel (1,610 p.)
Cześć,
pacjent DELL Latitude E6430, laptop się "włącza" ale ma czarny ekran, czasem się sam wyłączy a czasem tkwi w stanie włączonego z czarnym ekranem.
Sprawdziłem matrycę - podłączenie do zewnętrznego ekranu - jest ok. Wymieniłem pastę bo zauważyłem, że się grzał, sprawdzałem kości RAM (zamieniałem tylko miejscami i wkładałem pojedynczo na różnych gniazdach, bo nie mam na podmiankę).

Według ledów może to być problem z procesorem ale one też nie zawsze świecą.

Teraz chyba najważniejsze, co którąś próbę laptop się włączy normalnie i działa poprawnie (na wszystkich kościach RAM, pojedynczych - zależy ile akurat mu zostawiłem), czy może być taka awaria procesora/pamięci ram, że raz działa a raz nie?
komentarz 25 lipca 2024 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Pierdoła, ale w Dellach z tego co pamiętam często pada bios i efekt z czarnym ekranem jest porównywalny. Może warto zacząć od wymiany baterii od biosu.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)
Ja bym bardziej stawiał na błąd płyty głównej - pewnie na ścieżce z grafiką\pamięcią coś się upaliło. Zerknij na kondensatory i sprawdź napięcie na ścieżkach
komentarz 24 lipca 2024 przez tubylec01 Obywatel (1,610 p.)

Ale jakby się upaliło, to by się chyba nigdy nie włączył? frown

komentarz 24 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

Niekoniecznie. Jeśli jest upalona ścieżka dla karty graficznej, to nie będziesz mieć obrazu.

Bo tak to jakby była płyta uszkodzona w innym miejscu, przykładowo na ścieżce do RAM'u, wtedy byłby problem z jego odpaleniem wink

komentarz 24 lipca 2024 przez tubylec01 Obywatel (1,610 p.)
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, to idzie w parze, jak się włączy poprawnie komputer to zawsze z monitorem, nie ma tak, że obraz pokazuje mi tylko na zewnętrznym ekranie.
jako, że nie mam innego pomysłu to i tak obejrzę cała płytę, dzięki.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 130 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez mariusz1975 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,831 wizyt
0 głosów
8 odpowiedzi 11,442 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Saandy Nowicjusz (120 p.)

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...