• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

portal społecznościowy

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
372 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez darknode Użytkownik (560 p.)
Witam, jakiś czas temu pytałem o stworzenie portalu społecznościowego, po dłuższym czasie w końcu znalazłem coś gotowego, jest to humhub, po modyfikacji stylów, spełnia on moje wszystkie oczekiwania :)  chciałbym spytać, czy jest sens stawiać taki portal na współdzielonym hostingu? czy moze od razu poszukać vps?  nie chciałbym, aby inne usługi źle działały gdybym postawił to na współdzielonym hostingu.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 lipca 2024 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,410 p.)
Jeżeli znasz się na administracji serwerami to pewnie, że VPS będzie odpowiednim rozwiązaniem.

W momencie gdyby Ci się to rozrosło mniej problemów przy migracji będziesz miał bo wystarczy przejść na wyższy pakiet u danego usługodawcy.
komentarz 25 lipca 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)
Właśnie w administracji serwerem VPS za pomocą SSH troche słabo, coś umiem, ale wiem, że napotkałbym nie jeden problem, mam usługę hostingową współdzieloną na hostingu linux.pl pakiet 6gb dla testu postawiłem ten portal, wszystko pięknie działa, jednak nie wiem, jak by taki serwer się zachowywał, w przypadku większej ilości użytkowników.  Rozrosło, mowa tutaj o cpu oraz pamięci ram? bo jeśli chodzi o dysk, to na współdzielonym też można zmienić pakiet.
0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2024 przez Sławomir Własik Nowicjusz (240 p.)
A jakie wymagania ma ten humhub? Bo może VPS to po prostu szkoda pieniędzy jak spokojnie pociągnie na współdzielonym hostingu? I prościej i taniej. No chyba że to akurat nie ma dla Ciebie znaczenia.
komentarz 26 lipca 2024 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,410 p.)
https://docs.humhub.org/docs/admin/requirements

Współdzielony może i być prostszy do uruchomienia, ale trzeba pomyśleć później nad migracją w razie czego, żeby to ona nie wygenerowała większych kosztów niż samo uruchomienie i utrzymanie.
komentarz 26 lipca 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)

@Sławomir Własik, Niestety nie wiem, jakie ma wymagania ten portal, natomiast mam go postawionego na swojej jednej usłudze, na współdzielonym hostingu, i działa świetnie, bez zarzutów, jednak nie wiem, jak by się zachowywał w przypadku znacznej ilości użytkowników, oczywiście nie spodziewam się ogromnych przyrostów, portal ma być raczej dla określonej grupy użytkowników, załóżmy 4000 osób, w tym max 100 osób online dziennie.

komentarz 26 lipca 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)
Co do migracji, to chyba należy w tedy zrobić kopie bazy oraz ftp aby przenieść całą zawartość na inny serwer?

Zadałem to samo pytanie do usługodawcy hostingowego, dostałem odpowiedź, że: jeżeli serwis będzie poprawnie zoptymalizowany i miał włączone keszowanie to powinien dać sobie radę.
komentarz 27 lipca 2024 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,410 p.)
Nie zagłębiałem się dokładnie w specyfikację, ale z tego co widziałem to różna wersja portalu wymaga różnej wersji php tam była tabelka opisująca, które wersje na jakiej wersji odpalisz.

Co do kopii zapasowej to masz tutaj:
https://docs.humhub.org/docs/admin/backup
Podejrzewam, że kopia względem migracji odzwierciedla dokładnie, które foldery należy skopiować aby przenieść w razie wu.
komentarz 27 lipca 2024 przez Sławomir Własik Nowicjusz (240 p.)

@darknode, Migracja to może nawet się zmieścić w koszcie opłat za miesiąc serwera VPS. Na bank trzeba będzie przenieść bazę danych a to proste, pliki na FTP i zwrócić uwagę na prawa do katalogów i plików bo nie zawsze muszą się przenieść. Domena zapewne zostanie ta sama to zero problemu bo nic w kodzie czy bazie nie trzeba będzie zmieniać.

komentarz 27 lipca 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)
Tak wiem, robiłem już dla testy taką migrację na inny hosting, należy usunąć zapisane logi z pobranego pliku baz danych, oraz zmienić dane logowania do bazy danych w odpowiednim pliku na serwerze ftp, i teoretycznie wszystko działa.

Jednak póki co, postawie to na współdzielonym hostingu, może da rade
komentarz 27 lipca 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)

@AnimaVillis, też to zauważyłem, po zmianie wersji php na odpowiednią, portal działa. I dziękuję za link

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 257 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez whiteman808 Gaduła (4,720 p.)
+2 głosów
3 odpowiedzi 1,047 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez su7890 Początkujący (450 p.)
+6 głosów
3 odpowiedzi 705 wizyt

93,430 zapytań

142,427 odpowiedzi

322,652 komentarzy

62,792 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...