• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Monitor nie odczytuje sygnału

Cloud VPS
+1 głos
125 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2024 w Sprzęt komputerowy przez MichaelM Bywalec (2,980 p.)
Cześć,
mam dwa monitory DELL G2422HS oraz U2417H. Ten pierwszy jest głównym monitorem i jest podłączony przez DP do GPU (RTX4070), a ten drugi HDMI także do GPU. Normalnie po włączeniu komputera wyświetlały się dwa pulpity, jeden główny na G24 i dodatkowy z samą tapetą na U24. Od pewnego czasu po włączeniu/wybudzeniu komputera na monitorze U nie pokazuje się nic i jest brak sygnału, wejście jest ustawione na HDMI. Na początku pomagało wyłączenie komputera i obu monitorów i ponowne uruchomienie, teraz nie pomaga nic. Zarówno ustawienia Windows jak i Menedżer urządzeń czy NVIDIA control panel widzą ten drugi monitor, niestety on nie widzi komputera... Sterowniki są najnowsze.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 21 lipca 2024 przez quiet_delete Bywalec (2,160 p.)
wybrane 21 lipca 2024 przez MichaelM

Najlepsza

Miałem podobny problem.

Inne monitory, monitor główny nie działał, podłączone dp-dp (główny) i dp-hdmi. Ubuntu Mate, grafika NVIDIi i sterowniki 5xx.

Wyjęcie i wsadzenie kabla przy monitorze raz pomagało, a raz nie. Myślałem, że to wina sterowników, albo kabli.

Przypadkiem jednak odkryłem, że wejście DP w głównym monitorze, który wisi na ramieniu, jest uszkodzone przez częste "ciągnięcie" kabla do tyłu (tj. prostopadle do płaszczyzny ekranu). A monitor jest najbardziej wrażliwy na to przy włączaniu. Po "dociśnięciu do przodu" końca wtyczki DP z której wychodzi kabel, podczas bootowania, albo podczas włożenia kabla ponownie (kiedy monitor się nie włączył) jest ok.

Mała szansa, że masz ten sam problem, ale ustawienia wielo monitorowe mogą bardziej obciążać wtyczki/kontakty, więc może to jest rozwiązanie. Powodzenia : )

komentarz 21 lipca 2024 przez MichaelM Bywalec (2,980 p.)
Docisnąłem kabel podczas bootowania i działa. Nie sądziłem, że rozwiązanie może być tak proste. Dziękuję bardzo za pomoc!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,517 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2019 w Sprzęt komputerowy przez Lukas Hajduga Użytkownik (830 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 440 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 490 wizyt

93,482 zapytań

142,414 odpowiedzi

322,760 komentarzy

62,894 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...