• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

( GTX 560 TI ) - Problemy z wydajnością na tym dinozaurze

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
149 wizyt
pytanie zadane 12 lipca w Sprzęt komputerowy przez nerdleczinny Nowicjusz (120 p.)
Witam bardzo serdecznie ( od razu mówię nie wiedziałem jak nazwać ten temat, ponieważ jest on dosyć złożony ).
Z racji tego iż składam pomału swój nowy pc, dostałem zastępstwo na czas składania nowego komputera, tutaj podzespoły "zastępczego" :

CPU : i7-2600 3.4GHz
RAM : 16GB DDR3
GPU : GTX 560 TI 1GB GDDR5
MOBO : Foxconn H61MXV/H67MXV

( dysków i tak dalej podawać raczej nie muszę, dodam również że zasilacz jest też zastępczy ( chyba ) ponieważ nie wygląda on obiecująco, lecz z nim akurat problemów nie ma )

Ale do rzeczy, mam problem z samą kartą graficzną, ponieważ zdaje sobie sprawę z tego że ten PC swoje lata świetności ma już za sobą, i raczej nikt nie traktuje go tutaj jako coś "wow nowego" ale jako zastępczy się nadaje, problem polega na tym iż gdy powiedzmy "rano" włączam komputer i odpalam grę typu "Fallout 4" to przez jakiś czas chodzi ona w stałych 60 FPS, tak samo World Of Tanks, czy World Of Warships, każda gra którą chce odpalić chodzi w 60 FPS po starcie komputera, lecz już po paru godzinach pracy i rotacji grami, wydajność tej karty spada bardzo, z 60FPS robi się 30-40, pomaga jedynie restart komputera, nie wiem kompletnie o co chodzi, patrzyłem również temperatury samej karty i procesora, trzymają się w granicach 60 stopni przy rozgrywaniu takiej bitwy w World Of Warships, co mnie zaskoczyło, to w sytuacji gdy komputer chodzi już parę godzin, to karta przy włączeniu jakiejkolwiek gry sięga 100% użycia, gdy zrestartuje komputer i włączę tą samą grę użycie karty jest na stałych 50-60 % użycia do ponownego momentu tej "sytuacji".

Dodatkowo aby karta uruchomiła na systemie Windows 10 czy 11, jakiekolwiek gry 3D, potrzebuje uruchomionego AfterBurnera w tle, z zmniejszonym napięciem ( 1000 chyba ) i MHz karty z 900 na 820.

( Uda mi się to wrzucę ss z wszystkiego )

Jeżeli będzię potrzebne jakieś dodatkowe info, proszę pisać ponieważ nie wiem co będzie wam potrzebne
komentarz 12 lipca przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Sprawdź temperatury. Brzmi jakby się przegrzewał i ucinał zegary. Lub zasilacz nie wyrabia. Zacząłbym od temperatur.
komentarz 12 lipca przez nerdleczinny Nowicjusz (120 p.)

Podczas pobytu w porcie ( World Of Warships ), detale gry mam ustawione na średnie, a rozdzielczość to 1280x720 ( z racji tego iż przy 1440x900 to by nie dawało sobie rady tak cos czuje ).

Zastanawia mnie jedno, czemu Intel Graphic się nagrzewa skoro nie korzystam z integry? 

Jaki masz zasilacz? Może on nie wyrabia. Temperatury wydają się sensowne. Ewentualnie sterowniki nie te i po prostu brakuje optymalizacji. 

Zastanawia mnie jedno, czemu Intel Graphic się nagrzewa skoro nie korzystam z integry? 

Bo to jedna kostka, w sensie APU jako kostka ma w sobie i CPU, i GPU. Zakładam, że kwestia czujników.  

Czarna lista pewnie, ale czy on może być winowajcą tego? SS z Afterburnera :

I tylko przy takich ustawieniach gry się włączają... gdy jest ustawione sztywno na 900 MHz i wczytuje się co kolwiek z modeli 3D to komputer łapie restart.

Zasilacz na linii 12V(to linia od CPU jak i GPU) ma (12V*16A wzór na moc)192W. Gdzie sama karta ma 170W. Procesor (jak sam widzisz) przy ~90% bierze z 60 pare watów mocy. Więc duże prawdopodobieństwo, że najzwyczajniej w świecie nie starcza mocy.
Hmm.. brałem to pod uwagę bo na innych forach jak patrzyłem to też pierwsze co się pytali o zasilacz,koleś który mi tego pc ogarniał, mówił że sterownik do tej karty nvidia wydała pod wersje 2GB i ma tak samo dopisek 560 Ti, i z tego co on mi tłumaczył to ten sterownik bierze moc tak jakby pod kartę 2GB? I dlatego trzeba obniżyć tam zegary w afterburnerze.. nie wiem czy to może mieć coś z tym wspólnego.

Z tego co wiem sterownik pod windowsa 7 nie ma tego problemu...
Ale zasilacz również sprawdzę jak dopadnę jakiś..

Hmm.. brałem to pod uwagę bo na innych forach jak patrzyłem to też pierwsze co się pytali o zasilacz,koleś który mi tego pc ogarniał, mówił że sterownik do tej karty nvidia wydała pod wersje 2GB i ma tak samo dopisek 560 Ti, i z tego co on mi tłumaczył to ten sterownik bierze moc tak jakby pod kartę 2GB? I dlatego trzeba obniżyć tam zegary w afterburnerze.. nie wiem czy to może mieć coś z tym wspólnego.

Brzmi bardzo naciągnie. Osobiście uznałbym to za legendę. Bo karta nie weźmie więcej niż potrzebuje(lub tyle ile jest w stanie dostarczyć zasilacz). 

Zakładam, że zasilacz jest za słaby. Bo nawet jak masz te 190 watów na linii 12V, to zasilacz nie ma 100% sprawności. Zmień zasilacz i przetestuj. 

Wysłałem twoją odpowiedź jemu, to napisał że 170+60 to nie 490, a tyle ma zasilacz :P

Ach. Zasilacz sumarycznie ma 490W, co swoja drogą i tak jest kłamstwem. Ciebie w tym przypadku interesuje tylko i wyłącznie linia 12V, bo z niej czerpiesz energię dla CPU(w Twoim przypadku APU) oraz dla GPU. Inne linie odpowiadają za "peryferia". 
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_unit_(computer)#Power_supply_rail ctrl+f poszukaj po GPU

Modern high-powered graphics processing units do the same thing, resulting in most of the power requirement of a modern personal computer being on the +12 V rail. When high-powered GPUs were first introduced, typical ATX power supplies were "5 V-heavy", and could only supply 50–60% of their output in the form of 12 V power. Thus, GPU manufacturers, to ensure 200–250 W of 12 V power (peak load, CPU+GPU), recommended power supplies of 500–600 W or higher. More modern ATX power supplies can deliver almost all (typically 80–90%) of their total rated capacity in the form of +12 V power.

Ba! Nvidia będzie najlepszym źródłem https://www.nvidia.com/content/geforce-gtx/gtx_560_user_guide.pdf

Minimum System Requirements

> Motherboard Pci express® or Pci express 2.0-compliant motherboard with one dual-width x16 graphics slot. for a 2way sli configuration, you need an sli-ready motherboard with one dual-width x16 graphics slot for each graphics card.

> System Power Supply Minimum 500W or greater system power supply (with a minimum 12V current rating of 30a) with two 6-pin Pci express supplementary power connectors for each graphics card. for power supply recommendations for sli configurations, visit www.slizone.com and check the certified Products section.

Czyli najprostszym rozwiązaniem będzie wymiana na zasilacz który ma 500-600W co najmniej.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 536 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez TBacker87 Obywatel (1,140 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 717 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 305 wizyt

92,975 zapytań

141,939 odpowiedzi

321,182 komentarzy

62,302 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...