• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z uruchamianiem pliku binarnego

Cloud VPS
+1 głos
195 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2024 w C i C++ przez polandonion Dyskutant (7,630 p.)
Witam, napisałem niedawno konsolowy program w C++ i chciałem sprawdzić jego działanie na innej maszynie. Ku mojemu zdziwieniu terminal "wypluł" błędy o braku zainstalowanych bibliotek w systemie. Zdziwiłem się dlatego, że uruchamiałem przecież skompilowany wcześniej plik binarny, a więc same zera i jedynki. Rozumiem, gdyby na etapie kompilacji, g++ "wypluwał" errory o braku bibliotek, bo wtedy miałoby to sens, np. używanie funkcji i metod niezawatych w standardzie C++, ale na etapie uruchamiania pliku binarnego nie powinno być takiego błędu, prawda? No właśnie takie jest moje pytanie. Czy rzeczywiście plik binarny może potrzebować dodatkowych bibliotek?

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 10 lipca 2024 przez adrian17 Mentor (354,620 p.)
wybrane 10 lipca 2024 przez polandonion

Najlepsza

Ale na etapie uruchamiania pliku binarnego nie powinno być takiego błędu, prawda?

Jak najbardziej mogą - gdyby nie było, to by DLLki nie istniały, nie? ;) Większość programów zależy od załadowanych dynamicznie bibliotek zamiast mieć "wszystko" w jednym pliku .exe. Na przykład jak wejdziesz do folderu instalacji Steama, to tam będzie z 30+ bibliotek .dll i bez nich też nie będzie działał.

W każdym razie, tak - domyślnie zbudowane programy z MinGW polegają na kilku bibliotekach DLL. Gdy odpalałeś program z (zakładam) CodeBlocksa, to on to odpalał w środowisku gdzie program mógł korzystać z bibliotek zainstalowanych razem z tym g++em. Najprościej będzie jak je przekopiujesz z folderu instalacji C::B do folderu z .exe i tyle.

komentarz 12 lipca 2024 przez TOWaD Mądrala (6,520 p.)
edycja 12 lipca 2024 przez TOWaD

Najprościej będzie jak je przekopiujesz z folderu instalacji C::B do folderu z .exe i tyle.

To fakt [1] [2 trzeba mieć zaparcie lub używać starego c::b] [3][4][5]

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 312 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,395 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2018 w C i C++ przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,142 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

93,485 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,765 komentarzy

62,898 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...