• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

czego się uczyć?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
–2 głosów
517 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
edycja 10 lipca 2024
mist1.witajcie, w tej chwili za bardzo się niczego nie uczę(mist2.teraz uczę się tworzyć parser tokenizer i interpreter, oraz OSa). czy może ktoś mi powiedzieć czego mógłbym, albo warto się nauczyć?(tylko bez nauki pisania)

Oczywiscie nie pogardzę innymi kwestiami niz programowanie, np sprzęt komputerowy czy tez sieci, bezpieczenstwo. oraz kazdą inną kwestią .
4
komentarz 10 lipca 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

teraz uczę się tworzyć parser tokenizer i interpreter, oraz OSa

Pierwszy to projekt na kilka tygodni nauki, drugi na kilka miesięcy, trzeci na lata.

Jeśli narzekasz że nie masz co robić, to kłamiesz że robisz którąkolwiek z rzeczy wyżej. Czy kłamiesz tylko nam czy samemu sobie, to tylko Ty wiesz.

komentarz 10 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

A też racja, sam sobie zaprzeczył

w tej chwili za bardzo się niczego nie uczę(teraz uczę się[...]

komentarz 10 lipca 2024 przez niezalogowany
o nie. tokenizer juz prawie cąłkowicie umiem a uczyłem sie go pare dni
ach chodzi o nauke czegos a nie np tworzenia tokenizera
no moge powiedziec ze to był bład: syntax error . zle sie wyraziłem powinno byc ze tworze. ale niewazne :|

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 10 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Aż mi się na język ciśnie scena z The Office "No God please no".

Umówiliśmy się na ogarnięcie podstaw budowania strony internetowej - miałeś sobie poprawić swoją stronę (w końcu też lubisz technologie webowe, więc myślałem, że na tym się skupisz)

Warto oczywiście wiedzieć coś więcej z zakresu informatyki i też racja, że nie ma zbytnio wytoczonej ścieżki nauki. Ale jak na moje lepiej się skupić na jednym projekcie do końca aniżeli się zawalać kolejną stertą, bo potem nie masz jak myśli ulokować.

Jeśli kiedykolwiek usłyszę, że na rynku istnieje MistOS to przyjdę i Ci pogratuluję, ale póki co ręce mi opadają.
Poza tym w Internecie serio jest multum poradników, kursów czy materiałów do nauki - chociażby repozytoria na GitHubie.

Tu nikt Ci złotej drogi nauki nie poda, bo takiej nie ma.
o faktycznie mi przypomniałes co miałem zrobic :D nawet nie zartuje mój OS ma miec nazwe :

VespertilioOS

ale to na razie tylko plan:)

a no z jednego repo z githuba sie uczyłem co do osów

teraz własnie zacząłem tworzyc animacje na canvas i  mam problem z efektem z  matrixa (zadnych błedów ale na canvasie nic nie pokazuje. visual tez zadnych błedów mi nie daje )

@Panelinio, 

(w końcu też lubisz technologie webowe, więc myślałem, że na tym się skupisz

kazdy mysli.

skupiłem sie na tym, ale tak szczerze nie mam pomysłu. nie mam zadnego pomysły jak by poukładac te strone dla mobilnych urządzien.

komentarz 10 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

teraz własnie zacząłem tworzyc animacje na canvas i  mam problem z efektem z  matrixa (zadnych błedów ale na canvasie nic nie pokazuje. visual tez zadnych błedów mi nie daje )

Pewnie coś jest źle renderowane/podłaczone/coś jest nieobsługiwane.

kazdy mysli. 

Bo taką informację dałeś na profilu

skupiłem sie na tym, ale tak szczerze nie mam pomysłu. nie mam zadnego pomysły jak by poukładac te strone dla mobilnych urządzien.

Tutaj nie tyle co pomysł, a umiejętność korzystania z instrukcji jest Ci potrzebna.

Pomysł to co najwyżej na układ możesz mieć - w sensie jak elementy strony się ułożą dla danego rozmiaru. A tak to masz multum instrukcji na zachowanie responsywności strony 

Tak napisałem, i tak jest.
komentarz 11 lipca 2024 przez rafal.budzis Szeryf (85,460 p.)

@Panelinio, Łapanie się za wszystkie tematy na raz nie jest niczym złym szczególnie na początku gdy jeszcze szukamy drogi. Dajmy innym przestrzeń na snucie się! Ale racja pytanie mogło by być bardziej konkretne bo nie wiadomo jak mozna pomóc. 

1
komentarz 11 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Nie no, oczywiście, że nie jest to niczym złym (sam przecież działam na różne dziedziny), ale nie na aż tak wielką skalę.

Nie blokuję nikomu drogi nauki - wręcz trzymam kciuki. Po prostu trochę o nim słyszałem na tym forum i widzę, że chłopak nie potrafi myśli pozbierać. Raz pisze jedno, potem drugie i jeszcze wkłada w to trzecie.

Moim zdaniem na aktualnym stopniu nauki powinien zabrać się za podstawy, nie wciskać w siebie tyle tematów na raz i cieszyć się dzieciństwem. Nikt mu natomiast uczyć się nie broni wink

komentarz 11 lipca 2024 przez niezalogowany
to troche miłe ze cie przerosłem :)
postaram sie o lepsze pytania

@Panelinio, dobra skoro znam juz podstawy pythona to wezme sie za niego 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,612 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 2,728 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2018 w Python przez Vorfrande Początkujący (360 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 2,171 wizyt
pytanie zadane 16 września 2018 w Python przez Archiwista Początkujący (250 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...