• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kopiowanie klucza dostępu

Cloud VPS
0 głosów
579 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2024 w Sprzęt komputerowy przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
Witam, mam urządzenie USB w postaci dongla (pendrive) USB który odblokowywuje dostęp do programu, moje pytanie jest bardzo proste, czy mogę go jakoś skopiować lub emulować tak aby na 2 komputerach na raz działał mi ten dość drogi program? kompinowałem z udostępnianiem po sieci przy użyciu programu vhui64 jednak nadal mogę połączyć się tylko jednym komputerem do tego programu. Ma ktoś jakiś pomysł? będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi!
1
komentarz 5 lipca 2024 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Zaczynając od tego czy jest to legalne, bo mam mieszane uczucia. Zakładam, że skoro masz klucz sprzętowy, to raczej klon jest poza Twoim zasięgiem.
komentarz 6 lipca 2024 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

@mateusz45, Próbowałeś z remote desktop?

1 odpowiedź

+6 głosów
odpowiedź 5 lipca 2024 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (30,510 p.)

Nie chcesz iść w tym kierunku – patrz niżej ;)

Jeśli producent oprogramowania jeszcze istnieje, skontaktuj się z nimi w sprawie drugiej / rozszerzonej licencji i ją po prostu kup.

Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Art. 118 1

ust. 1. Kto wytwarza urządzenia lub ich komponenty przeznaczone do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworów lub przedmiotów praw pokrewnych albo dokonuje obrotu takimi urządzeniami lub ich komponentami, albo reklamuje je w celu sprzedaży lub najmu,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.

ust. 2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje urządzenia lub ich komponenty, o których mowa w ust. 1,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

komentarz 5 lipca 2024 przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
Domyślam się że to też się kwalifikuje ale nie chodzi mi o jakieś piracenie i sprzedawanie a o pracę na dwóch urządzeniach, na jednej licencji, nie chodzi mi o jakieś tworzenie nowych i sprzedawanie a program jest stosunkowo drogi bo mowa tu o kwotach w okolicy 100k zł trochę szkoda wywalać tyle hajsu aby mieć 2 raz to samo na 2 kompie skoro używam tylko ja i w tym samym czasie
komentarz 5 lipca 2024 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (30,510 p.)
Generalnie w moim kierunku nie musisz tego argumentować – ja tego prawa nie pisałem, po prostu takie jest.

Jeśli tylko ty będziesz to używać na dwóch komputerach naraz, to napisz może do producenta softu czy by Ci jakoś tego nie mógł ułatwić – szczególnie, jeśli to jest licencja per user a nie per stanowisko. Ew. wczytaj się w licencje, czy tam jakichś hintów nie ma jak rozwiązać ten problem.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 388 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 456 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2018 w Sprzęt komputerowy przez Wiciol Nowicjusz (240 p.)

93,459 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...