W skrócie o co chodzi - robię hobbystycznie strony internetowe, w różnych technologiach. O ile od strony technicznej nie mam większych problemów, o tyle żeby być samodzielnym w 100% to muszę też ogarniać takie rzeczy jak design strony. I tu zaczynają się schody, bo nie mam jakiegoś szczególnego talentu artystycznego, więc szukam jakiegoś prostego narzędzia które pomoże mi szybko przygotować wizualizację tego co chcę osiągnąć. Założenia:
- Program nie musi być darmowy.
- Pracuję sam, nie potrzebuję żadnych dodatków ułatwiających pracę w zespole.
- Nie chcę i nie potrzebuję uzyskać żadnego kodu, żaden html, css nic. Szybciej sobie to wyklikam od zera patrząc na wizualizację, niż będę się wczytywał w dokumentację jakiegoś progamistycznego barachła. Idealnie gdyby finalnym efektem był jakiś plik graficzny czy inny pdf, po prostu widok.
- Najważniejsze - potrzebuję mieć dostęp do bogatej biblioteki templatek, nie wyobrażam sobie robienia takich rzeczy od zera, zmarnuję mnóstwo czasu, a efekt będzie i tak mizerny.
Z tego co testowałem do tej pory - najlepsza dla mnie wydaje się Canva, ale jest to dalekie od ideału - po pierwsze opcje designerskie są aż za bardzo uproszczone, widać że to nie jest program robiony z myślą o tworzeniu stron, po drugie ilość templatek tylko na początku wydaje się duża, tak naprawdę nawet z wersją pro nie ma szału. Olbrzymim plusem jest możliwość korzystania z gotowych i robienia samemu różnych assetów typu logo itp.
Figma - chyba overkill dla mnie, mnóstwo niepotrzebnych rzeczy typu opcje dla zespołów, poza tym o ile mógłbym się musić i nauczyć interfejsu, to bez jakiegoś szablonu się nie obejdzie, więc chyba musiałbym dodatkowo wykupić jakieś biblioteki z szablonami czy coś.
Pokładałem spore nadzieje w narzędziach AI i generalnie jest to bezwartościowy śmietnik. Ma to może sens przy generowaniu jakiegoś drobnego elementu dla strony, obrazka itp, ale dla całego layoutu to strata czasu. Nie testowałem tylko Midjouney, za darmo chyba się nie da, ale wątpie czy będzie aż tak bardzo lepszy.
Podsumowując - może ktoś zna/korzysta z jakichś innych narzędzi, których nie wymieniłem i może coś polecić. Albo ma inne przemyślenia odnośnie tego co wymieniłem i może mnie trochę w tym naprostować? Będę wdzięczny za wszystkie luźne przemyślenia.
Aha - jest jeszcze jedna opcja - solidna kilkumiesięczna nauka web designu od podstaw. Żeby nie było - też to biorę pod uwagę, ale tak jak mówiłem - nie czuję żebym miał ku temu predyspozycje.