• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Macbook na studia

Cloud VPS
+1 głos
672 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2024 w Sprzęt komputerowy przez it_atari Użytkownik (630 p.)
Hej, od października rozpocznę studia na UJ (matematyka lub informatyka stosowana) albo AGH (matematyka). Stoję przed wyborem Macbooka, który będzie mi służył na studiach, lecz nie jestem pewna jaki model i parametry dobrać, aby wszystko dobrze na nim działało. Macbooki są dosyć drogie, dlatego myślę nad wersją Air 2024 15.3". Zastanawiam się czy 8 GB ramu i 512 GB pamięci SSD mi wystarczy, aby laptop pociągnął wszystko z czego będę korzystać na studiach. Jeżeli jest ktoś kto studiował na UJ albo AGH i korzystał z Macbooka to może mógłby mi podpowiedzieć czy takie parametry wystarczą czy jednak powinnam celować w wersje PRO z większą ilością ramu i pamięci ssd co jednak wolałabym ominąć. Zastanawiam się też nad mniejszą wersją - Air 13.6". Proszę was o opinię jaki Macbook powinien mi wystarczyć na takie studia.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
wybrane 1 lipca 2024 przez it_atari

Najlepsza

Zastanawiam się czy 8 GB ramu i 512 GB pamięci SSD mi wystarczy, aby laptop pociągnął wszystko z czego będę korzystać na studiach.

Pociągnie, ale może przy tym rzęzić ;)

Polecam konfigurację 16 GB RAM / 256 GB SSD - za podobne pieniądze! 16/256 dużo lepsza. A zewnętrzny dysk i tak kupisz, tu polecam serię Samsung T7 lub podobny. Mimo pamięci zunifikowanej, te 16 GB RAM się przydaje!

Ja bym wziął z wyświetlaczem 13.6" - ten jest bardziej mobilny, a do pracy w domu i tak zwykle wykorzystuje się "prawdziwy" czyli duży monitor 23-24 cale lub więcej )oraz dużą klawiaturę i mysz).

Poza tym - dobry wybór ! Seria Maców z prockami M1, M2, M3 (ARM) to strzał w dziesiątkę!

Gdyby na studiach okazało się, że czasami soft wymaga Winzgrozy to można ją przecież odpalić w wirtualce.

komentarz 2 lipca 2024 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)

Poza tym - dobry wybór ! Seria Maców z prockami M1, M2, M3 (ARM) to strzał w dziesiątkę!

Wymień proszę zalety wyboru maca w tym przypadku. Pamiętaj, że OPka idzie na matematykę(w dwóch na trzy przypadki). 

Gdyby na studiach okazało się, że czasami soft wymaga Winzgrozy to można ją przecież odpalić w wirtualce.

A słyszałeś o architekturze i jej ograniczeniach(głównie komercyjnych o ile mogę użyć takiego skrótu myślowego)?

komentarz 2 lipca 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 2 lipca 2024 przez reaktywny

Na wybór patrzę z punktu widzenia wydajności, jakości urządzenia i komfortu użytkowania.

O sofcie z jakiego będzie korzystać "OP-ka" nic nie wiemy. Może to będzie Wolfram Mathematica ?? Jest wersja na MAC. Może MATLAB ?? Jest na MAC. Tym bardziej soft  open-source jak Octave i Scilab da się uruchomić. Więc generalnie nie widzę problemu. A jak to będzie jakiś rzadki soft pod Win czy Linux, to można odpalić z wirtualki.

Gdyby "OP-ka" chciała pograć w gry to bym jej MAC-a wybił z głowy, ale w większości innych zastosowań MAC daje radę.

Dwa największe pakiety matematyczne działają na prockach M:

Mathematica 14.0 System Requirements and Platform Availability
https://www.wolfram.com/mathematica/system-requirements/

MATLAB on Apple Silicon Macs - MATLAB & Simulink
https://www.mathworks.com/support/requirements/apple-silicon.html

Tylko w nowych makach masz ARMa. Pokażesz mi gdzie Matlab stwierdza, że będzie działał na procesorach M1/2/3?

Generalnie polecasz maka i stwierdzasz, że jest to strzał w dziesiątkę, ale nie znasz wymagań.

Na uczelni technicznej polecanie maka nie ma sensu z mojego punktu widzenia - osoby która sama skończyła z tytułem naukowym na technicznej uczelni. Windows będzie najbardziej uniwersalny na platforimie x86. Ewentualnie Linux, ale po co robić sobie pod górkę?

W drugim linku jest MATLAB :)

Zależy od studiów: uczelni / wydziału i kierunku (ale też sporo od pracowników naukowych na jakich się trafi).

Polecam MAC-a bo to świetne komputery, wcześniej jak mieli procesory Intela nie byłem takim entuzjastą MAC-ów :)

Możesz mieć rację, że Winzgroza może być bezpieczniejszym wyborem, ale to tak jak napisałem zależy od studiów. @it_atari sama wyszła z MacBookiem, ja pochwaliłem ten wybór.

Ile będzie takiego softu w czasie całych studiów który działa tylko na WIN i nie ma odpowiednika na MAC?!? Przypominam o wirtualce.

Ile będzie takiego softu w czasie całych studiów który działa tylko na WIN i nie ma odpowiednika na MAC?!? Przypominam o wirtualce.

Przypominam o architekturze. Dodatkowo o optymalizacji. 

@it_atari sama wyszła z MacBookiem, ja pochwaliłem ten wybór.

Meh. Jakby wyszła z Windowsem, to też byś pochwalił czy zaproponował Linuxa? 

Polecam MAC-a bo to świetne komputery, wcześniej jak mieli procesory Intela nie byłem takim entuzjastą MAC-ów :)

Świetny pod jakim wzlędem? 

Na wybór patrzę z punktu widzenia wydajności, jakości urządzenia i komfortu użytkowania.

Domyślam się, że to to. Wydajność pod względem czego i gdzie? Jakoś porównujesz do czego? Komfortu w czym? 

Widać, że masz bardzo ukierunkowane spojrzenie w tym aspekcie i polecasz cokolwiek byle nie windowsowego laptopa. 

Cały czas - nie znasz wymagań, a stwierdzasz, że mac to "best of the best". 

Przesadzasz :)

Wydajność - obejrzyj porównania ostatnich MACów na Intelu z Macami na M1 które zastąpiły Intelowskie. Wydajność bije na głowę stare intelowskie MAC (oczywiście zależy od zastosowań i softu, ale generalnie postęp jest duży). Nie mówiąc o efektywności energetycznej!

Komfort użytkowania - chociażby biorąc pod uwagę wyjątkowo długi czas pracy na baterii.

Tak uczciwie mówiąc, to żeby wybrać lapka / OS musielibyśmy wiedzieć jaki dokładnie soft będzie miała it_atari w całym toku studiów - a tego nie wiem ja, ani ty, ani pewnie it_atari :)

Meh. Jakby wyszła z Windowsem, to też byś pochwalił czy zaproponował Linuxa? 

Oczywiście, że Linuxa! :D :D

+1 głos
odpowiedź 1 lipca 2024 przez Szakal77 Początkujący (360 p.)

Ja wybrałbym wersję z 16 GB RAM by działał płynnie przez kilka lat. Zobacz wersję tańszą z mniejszym ekranem jak Apple MacBook Air M1/16GB/256/Mac OS Space Gray. Coś z większym ekranem jak Apple MacBook Air M3/16GB/512/Mac OS Północ 10R GPU jest już dużo drożej.

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 5,095 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,312 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez karateka2001 Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 772 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kartoszka Obywatel (1,260 p.)

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,729 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...