• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dziwne zachowanie programu Norton

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
314 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2024 w Systemy operacyjne, programy przez Bartek91938282 Początkujący (440 p.)

Witam, użytkownicy nortona 360 for gamers czy wam też piszą rzeczy tego typu jak na obrazku powyżej jakieś trojany itp? ale finalnie antwirus nic nie wykrywa.Czy to normalne zachowanie programu? Wszystkie inne programy antywirusowe także pokazują że nie mam wirusa.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 27 czerwca 2024 przez wizarddos Nałogowiec (27,550 p.)

Tak, to normalne

Norton poza aktywnym skanowaniem wykorzystuje też sygnatury cyfrowe do wykrywania niebezpieczeństw

Więc np. na załączonym obrazka sprawdza czy żaden z plików startowych/często infekowanych obszarów nie ma takiego samego podpisu (albo np. checksumy) jak malware w ich bazie

Norton uses several techniques to monitor and protect your devices from viruses, spyware, adware, and other security risks. The most common method is signature-based threat detection. Each time you run a virus scan, Norton obtains the virus definitions and performs a scan. It compares the contents of the files against the known threat signatures to identify threats.

[Źródło]

komentarz 27 czerwca 2024 przez Bartek91938282 Początkujący (440 p.)
A to oznacza że ja mam takie pliki na komputerze czy jakby program sprawdza czy nie ma tych plików?
Czyli nie mam powodów do zmartwień i nie mam na komputerze np Trojan.Gpcoder.E?
komentarz 27 czerwca 2024 przez wizarddos Nałogowiec (27,550 p.)

Nie masz powodów do zmartwień - Norton nie sprawdza z użyciem plików a (prawdopodobnie) sum kontrolnych - takich śmiesznych ciągów znaków które są unikalne i nawet zmiana jednej spacji powoduje powstanie innej sumy

A te sumy są przechowywane najczęściej na serwerach nortona

Aha czyli jakby norton tego np trojana przechowuje u siebie na serwerach i porównuje go za pomocą znaków czy go nie ma na moim komputerze,i nie ma go na moim komputerze tylko na ich serwerach i jakby oni porównują go z moim komputerem tak mam to rozumieć?

Działa to na bazie zwykłego porównywania sum kontrolnych (Przeczytaj to sobie albo chociaż wklej do ChatGPT by zrobił z tego krótką notkę)

Norton:

1. Wylicza sumę kontrolną z pliku na twoim komputerze który jest w tamtym momencie skanowany

2. Sprawdza czy na serwerze przypadkiem nie istnieje wirus z taką samą sumą kontrolną

3. Jak istnieje, to antywirus wrzuca ten plik w kwarantannęz a jak nie to uznaje za bezpieczny

Więc na twoim komputerze żadnych tego typu plików nie ma

Aha dobrze bo myślałem że mam jakieś wirusy i tego typu pliki na komputerze.Dla lepszego zrozumienia zapytam sie jeszcze chata gpt albo gemini.Bardzo dziękuje za pomoc
Nie ma sprawy
Poza tym, mała rada
Lepiej nie używać kilku antywirusów na raz
Wiem dziękuje bo wtedy mogą dawać fałszywe wykrywania. Wtedy jak skanowałem innym antywirusem to nortona usunąłem.Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc i wyjaśnienie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 783 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 385 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 245 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2019 w Python przez martin1724 Użytkownik (690 p.)

93,333 zapytań

142,326 odpowiedzi

322,405 komentarzy

62,669 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...