• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak poprawnie zadawac pytania

VPS Starter Arubacloud
–3 głosów
402 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca w Sprawy forum przez niezalogowany
witam, jako ze moje pytania są mega chaotyczne, czy ktoś może dokładnie mi powiedzieć jak poprawnie zadawać te pytania  oraz co  w moich pytań  całkowicie  jest niepotrzebne czy złe (nie wspominajmy o moim pisaniu)  oraz czego w pytaniach powinienem unikać

info: ten text był pisany od chcenia

4 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 25 czerwca przez Arkadiusz Waluk Ekspert (288,770 p.)
wybrane 27 czerwca

Najlepsza
Świetnie, że zapytałeś, bo przeglądam Twoje ostatnie pytania i poważnie zastanawiam się co z nimi zrobić. Skróconą instrukcję używania forum masz także nad formularzem zadawania pytania.

Przede wszystkim powinieneś się w ogóle najpierw sam zastanowić o co chcesz zapytać i czy warto o to pytać. Zbiór sklejonych myśli i słów bez żadnego połączenia to jeszcze nie jest właściwe pytanie. Rozumiem ciekawość wiedzy, ale jest to trudne do przeczytania dla innych, więc najpierw trzeba to przemyśleć. Następnie sprawdź na forum czy podobne pytanie nie padło, poszukaj w Google, gdziekolwiek - w pierwszej kolejności po prostu staramy się samemu rozwiązać daną kwestię. Następnie, jeśli się nie udało, to dopiero pytamy na forum opisując jak najdokładniej czego nie wiemy, nie ogólnymi hasłami.

Wypowiedź budujemy pełnymi zdaniami, bez błędów ortograficznych, używamy znaków interpunkcyjnych i tak dalej. Nikt nie oczekuje pisania wypracowań, a jedynie minimum poprawności i szacunku do innych, czyli aby posta dało się normalnie przeczytać. Błędy typu "protokuł" i "sprubuje" naprawdę rażą po oczach. Jeśli masz jakiś problem z ortografią i formatowaniem tekstu to skorzystaj z dodatkowego edytora, który Ci w tym pomoże, choć już przeglądarka zapewne Ci zaznacza błędy. Nikt nie będzie się czepiał pojedynczego błędu czy literówki, bo to się może zdarzyć każdemu, chodzi o minimum czytelności.

Jeśli masz coś pisać "nie od chcenia", to po prostu nie pisz wcale. Myślę, że chętnie można z innymi porozmawiać, ale jeśli nie chce się wykazać tego minimum wysiłku na sensowne opisanie o co chodzi, to raczej nie ma o czym rozmawiać. W jednym wątku staramy się trzymać jednej tematyki. Jak już odpowiadasz na komentarz, to generalnie na temat. Nie schodzimy na personalne wycieczki, rozmowy o kolegach, wychodzeniu na dwór i innych dziwnych rzeczach w miejscu, które ma być merytoryczne. Wiadomo, jak odrobina offtopu wpadnie to też nikt raczej w tym problemu nie będzie widział, ale to nie może być zaśmiecanie tematu. Tak samo nie piszemy serii komentarzy jeden po drugim o niczym. Gdy chcesz coś przekazać, to najpierw zrób to o czym pisałem na początku - zastanów się i dopiero napisz jeśli jest to warte przekazania innym.

Mniej więcej to by było na tyle. Na ewentualne wątpliwości chętnie odpowiem i proszę o zastosowanie się od teraz. Dalsze ignorowanie wszelkich podstawowych zasad i szacunku będzie musiało mieć konsekwencje.
2
komentarz 25 czerwca przez Sefinek Obywatel (1,710 p.)

Błędy typu "protokuł" i "sprubuje" naprawdę rażą po oczach

Dobrze mówi 

Jeśli masz jakiś problem z ortografią i formatowaniem tekstu to skorzystaj z dodatkowego edytora

https://www.ortograf.pl

komentarz 25 czerwca przez niezalogowany

@Arkadiusz Waluk, dzieki 

+3 głosów
odpowiedź 25 czerwca przez Sefinek Obywatel (1,710 p.)

Krok pierwszy:
Przejdź do https://chatgpt.com/

Krok drugi:
Przygotuj swoją wypowiedź

Krok trzeci:
Poproś ChatGPT, aby poprawił twoją wypowiedź. Wydaj mu polecenie "popraw <treść wypowiedzi>".
Przykład:
popraw "witam, jako ze moje pytania są mega chaotyczne, czy ktoś może dokładnie mi powiedzieć jak poprawnie zadawać te pytania  oraz co  w moich pytań  całkowicie  jest niepotrzebne czy złe (nie wspominajmy o moim pisaniu)  oraz czego w pytaniach powinienem unikać
info: ten text był pisany od chcenia"

Krok czwarty:
Czekaj na poprawiony tekst.

Krok piąty:
Wklej na forum.pasja-informatyki.pl poprawioną treść.
Przykład:
"Witam,

Moje pytania są często chaotyczne. Czy ktoś mógłby dokładnie wyjaśnić, jak poprawnie je zadawać? Chciałbym również dowiedzieć się, co w moich pytaniach jest zbędne lub niepoprawne. Proszę o niekomentowanie stylu mojego pisania. Jakich błędów powinienem unikać przy formułowaniu pytań?

Dziękuję za pomoc."

Krok szósty:
Ciesz się jaki jesteś mądry!

Krok siódmy:
Potwórz procedurę!

czesc sie z wykorzystania chatgpt ok
4
komentarz 25 czerwca przez Ehlert Ekspert (213,900 p.)
Chłopaki, weźcie załatwcie sprawę za garażami. Wszystkim to pomoże.
komentarz 25 czerwca przez Sefinek Obywatel (1,710 p.)

A co Pan, za brżuja mnie Pan ma? Ja słabszych nie bije laugh

PS: Ja do niego żadnego problemu nie mam

komentarz 26 czerwca przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

@Sefinek, 

Krok pierwszy:
Przejdź do https://chatgpt.com/

To jest spoko, jak chcesz jakąkolwiek odpowiedź, niekoniecznie sensowną. Polecanie wszędzie pracy z chatem jest kompletnie bez sensu. 

+3 głosów
odpowiedź 25 czerwca przez Panelinio Dyskutant (9,950 p.)
no okejka
+1 głos
odpowiedź 27 czerwca przez whiteman808 Bywalec (2,170 p.)
Tu masz instrukcję http://rtfm.killfile.pl/

Polecam też link https://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta

Jeżeli przeczytasz ze zrozumieniem co tam piszą i zastosujesz te rady to bez problemu ogarniesz komunikację w internecie
komentarz 29 czerwca przez Ehlert Ekspert (213,900 p.)

Klasyka gatunku laugh

Podobne pytania

+12 głosów
6 odpowiedzi 1,069 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2016 w Sprawy forum przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
+4 głosów
10 odpowiedzi 592 wizyt
pytanie zadane 16 października 2015 w Sprawy forum przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 354 wizyt
pytanie zadane 21 września 2015 w Sprawy forum przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

92,977 zapytań

141,940 odpowiedzi

321,182 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...