• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

server. hosting. domena darmo dom mój komp

–5 głosów
1,298 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez niezalogowany
ach teraz podczas rozmowy chatem gpt i zabawą z serverem w pythonie wpadłem an prost gienialny pomysł gdyz dowiedziałem sie ze nie musze na wykorzsytanie kompa do hostingu cłąkowiczei go poswiecac i ogólnie to mam pomysł by własnie hostowac storny na takim serverze  jednak przed mam pytanie

czy to sie opłaca?

ile w praktycze to zajmuje zasobów?

czy to dobre rozwiązanie jesli korzystam duzo z kompa codziennie i go wykorzystuje?

i ogólnie co o tym sadzicie ?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2024 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)

czy to sie opłaca?

Nie, zakładając że będziesz mieć peceta włączonego 24/7 to nawet jak nic nie będzie robił, to prąd będzie kosztował więcej niż VPS lub serwer współdzielony. Więc nie wiem skąd to "darmo", chyba że myślisz że jak rodzice płacą za prąd to nie zauważą i technicznie Ty nie płacisz.

ile w praktycze to zajmuje zasobów?

Jak nikt na stronę wchodzi to 0% CPU i tyle RAMu ile... zajmuje nic nie robiąc. Mało.

i ogólnie co o tym sadzicie ?

Bardzo słaby pomysł.

Plus fundamentalny problem że... jeśli masz typowe połączenie sieciowe, to nie masz nawet stałego IP na którym mógłbyś stale hostować.

komentarz 25 czerwca 2024 przez niezalogowany

oże serio zajmij się jakimiś łatwiejszymi ćwiczeniami? I tu też nie mówię o samej informatyce - od początku Ci wspominamy, że ciężko się rozczytać co piszesz.

no sczzerze gdybym zamist pisac wszystko jak bym mia na całe zycie jeden dzien pisał powoli to bym błedów praktycznie nie popełniał

@Panelinio, a przepraszam za to co pwoiem ale moim sąsiadą moge jedynie skoczyc po piwo do najblizszego sklepu do które i tak daleko

1
komentarz 25 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,680 p.)

och  przciez znam dobre darmowe hostingi z domeną nie musze szukac

i ogólnie to mam pomysł by własnie hostowac storny na takim serverze

To po co chcesz stawiać hosting u siebie?

wydasje mi sie ze poprostu jestem znudzony i ywmyslam co chwile najdziwniejsze rzeczy byle sie czyms zając

Nikt Ci nie broni wymyślać nowych pomysłów. Kwestia w tym aby znaleźć dla nich sensowne zastosowanie.

no sczzerze gdybym zamist pisac wszystko jak bym mia na całe zycie jeden dzien pisał powoli to bym błedów praktycznie nie popełniał

Nie do końca rozumiem... Gdybasz, że mógłbyś pisać dobrze pod warunkiem posiadania więcej czasu? Nikt Cię przecież nie goni a umiejętność schludnego pisania będzie dla Ciebie korzystniejsza. Gdybyś w taki sposób jak piszesz zwróciłbyś się w mailu do przyszłego pracodawcy to pewnie by Cię na dzień dobry odrzucił - mimo gdybyś zaprogramował antywirusa w CSS'sie :D

a przepraszam za to co pwoiem ale moim sąsiadą moge jedynie skoczyc po piwo do najblizszego sklepu do które i tak daleko

To spytaj tych, którzy mają inne zadania dla Ciebie :D Albo poszukaj pracy w sąsiednich miasteczkach czy wioskach 

zastosownaie dla servera poza stronami sensowne znaazłem

@Sefinek, a moze zabrzmi to troche jakbym miał problemy(i moze mam :) ) ale jedyną rzeczą która teraz odciąga mnie od nudy to programowanie a lata nie cierpie jest gorąco i jescze latają omi najgorszi wrogowie 

0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2024 przez Sefinek Obywatel (1,720 p.)
edycja 25 czerwca 2024 przez Sefinek

wykorzsytanie kompa do hostingu

lepiej kupić uzywany terminal

EDIT

Jeden z topowych terminali https://allegro.pl/oferta/hp-t630-thin-client-8gb-ram-ddr4-128gb-ssd-m-2-14645784134
8GB ram, energooszczędny. Nie słuchaj sie również adriana17, bo on często straszne głupoty gada, aż żal go czasami słuchać.
Bez odblokowanych portów + ip zewnętrznego (statycznego), jak najbardziej można postawić swoją stronę www oraz cokolwiek co działa po protokole TCP. 
Wystarczy się po prostu doedukować, czym jest tunelowanie surprise

no bym miał z tym pare problemów niestety wiec nie jestem pewien juz w praktycze moge inaczej wykorzystac go ale mysle ze trudno by to mi wyszło na lepsze gdyz mamy

darm host + darm domen

albo

darm host(nie icząc pradu itp) + nie darm domen

@Sefinek,  a wiem ze domena tnaio wychodzi  ale niewazne

pomyśle nad terminalem
komentarz 25 czerwca 2024 przez Sefinek Obywatel (1,720 p.)
edycja 25 czerwca 2024 przez Sefinek

darm host + darm domen

na upartego mozesz skorzystac z darmowego hostingu ct8

darm host(nie icząc pradu itp) + nie darm domen

najlepszym rozwiazaniem bedzie terminal, gdyz jego utrzymanie nic nie bedzie kosztowac . to bierze mniej pradu od ladowarek do telefonow (w teorii). do tunelowania cloudflare ZAKUPIONA domena bedzie konieczna, natomiast jesli tylko chcialbys uzyc NO-IP to domene miałbś za darmo typu zbieramnaslownik.hopto.org 

Przy korzystaniu z NO-IP,  wydaje mi sie ze konieczne beda odblokowane porty

no to nie mma argumentu za przeciw

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 268 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2016 w Hostingi, domeny, usługi przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 369 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2020 w Hostingi, domeny, usługi przez matilogias Obywatel (1,550 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,195 wizyt

93,695 zapytań

142,612 odpowiedzi

323,223 komentarzy

63,224 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...