• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

LaTeX - automatyczne przenoszenie pojedynczych liter (i, o, a, etc.) do nowej linii.

0 głosów
1,738 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2024 w Inne języki przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)
Witam. Piszę dokument w LaTeX i potrzebuję skryptu który automatycznie przeniesie pojedyncze litery do nowej linii, chodzi o usuwanie tzw. sierotek z końca linii. Nic co fo tej pory znalazłem w internecie nie działa, albo nic się nie zmienia w dokumencie, albo pisze żeby użyć luaLaTeX, a ja muszę używać pdfLaTeX, bo jak zmieniam to mi się dokument rozjeżdża. Jest opcja jakoś to zrobić automatycznie, czy muszę przeglądnąć cały dokument i pozmieniać to ręcznie?
komentarz 25 czerwca 2024 przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)
Właśnie o tym temacie mówiłem gdy pisałem, że "nic się nie zmienia w dokumencie, albo pisze żeby użyć luaLaTeX, a ja muszę używać pdfLaTeX".

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2024 przez Benek Szeryf (93,910 p.)
Musisz wymusić łamanie linii po takiej literze. Można to zrobić za pomocą dwóch backslashów lub ujęcie pojedynczej litery, spacji i następnego wyrazu w znacznik mbox. Można taki dokument automatycznie przepuścić przez sed-a z wykorzystaniem wyrażeń regularnych. Jednakże takie wymuszanie jest trochę problematyczne, ponieważ LaTeX optymalnie dobiera szerokości linii i dodanie wielu takich reguł na sztywno może prowadzić do dziwnie wyglądającej strony po skompilowaniu dokumentu.
komentarz 24 czerwca 2024 przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)
Czyli najlepiej poprawiać każdą literę ręcznie? A jest może jakieś wyrażenie regularne, żeby wyszukać i zamienić takie litery? Pracę piszę w overleaf, jest tam opcja szukania i zamiany wg. regex'a, tylko to bym musiał dla każdego spójnika szukać? A, o, i, u, na, od, do, etc.
1
komentarz 24 czerwca 2024 przez Benek Szeryf (93,910 p.)

Zerknij na ten temat.

komentarz 25 czerwca 2024 przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)

Oni dla pdfLaTeX sugerują użycie replace w notepadzie, ja nie muszę nawet notepada używać, bo w overleaf mam tą funkcję replace, tylko że wg. wikipedii jest ok. 150 różnych sierotek, wiec zamiana każdej pewnie trochę czasu zajmie, no ale skoro nie ma innego rozwiązania to pewnie będę musiał tak zrobić.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,934 wizyt
+17 głosów
13 odpowiedzi 2,385 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2015 w Inne języki przez KowalskiMateusz.pl Użytkownik (900 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 858 wizyt
pytanie zadane 29 września 2015 w Inne języki przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

93,733 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,294 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...