• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Word 2013 zżera cały RAM

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
292 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2024 w Systemy operacyjne, programy przez Panelinio Stary wyjadacz (10,550 p.)
Hej

Ostatnio dostaję zgłoszenia o komputerach, które same znikąd się wyłączają. W 100% przypadków winę ponosił plik WINWORD.exe zajmując calusieńki RAM.

Z obserwacji wyniknęło, że wraz ze startem systemu odpala się z jakiegoś powodu plik Worda i z każdą chwilą zabiera coraz więcej RAMu, a gdy osiągnie wartość krytyczną komputer się zawiesza i wariuje.
Problem zauważony jedynie w pakiecie Office 2013. Nie pomaga ani szybka naprawa, ani naprawa online, ani reinstalka. W ustawieniach uruchamiania systemu nie ma Worda. Jedynie update na 2016 jest rozwiązaniem. Wątpię też, aby był to wirus.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem? A może ktoś wie co może być tego przyczyną?

Wątków w internecie na ten temat nie znalazłem, ale może stworzę temat w supporcie Microsoftu

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2024 przez pr0way Nałogowiec (40,540 p.)
Spróbuj sprawdzić jakimś ProcessExplorerem jakie handlery do plików uruchamia, może odwołuje się do jakiś nieistniejących plików i jest jakiś wyciek pamięci. Jedyny przypadek jaki miałem tego typu to z obrabianymi przez wiele osób plikami Excel które z jakiegoś powodu miały bardzo dużo wierszy (wręcz nienormatywnie dużo - prawdopodobnie przez przechodzenie między formatami LibreOffice, OpenOffice i Office) co powodowało zawieszanie się programu i przesadnie długie ładowanie pliku (a, że dodatkowo był na udziale sieciowym a nie na komputerze) to zawieszał cały komputer.

Skoro uruchamia się podczas startu to ktoś go tam musiał dopisać, jeżeli naciśniesz Win + R i wpiszesz "shell:startup" pewnie będzie jakieś odwołanie do pliku Word, można także sprawdzić w Menadżerze Zadań zakładka Uruchamianie.
komentarz 25 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,550 p.)

Skoro uruchamia się podczas startu to ktoś go tam musiał dopisać, jeżeli naciśniesz Win + R i wpiszesz "shell:startup" pewnie będzie jakieś odwołanie do pliku Word, można także sprawdzić w Menadżerze Zadań zakładka Uruchamianie.

Właśnie sprawdzałem w tych miejscach i nic tam nie ma. W sensie nic związanego z Wordem. Jedyne co zauważam to uruchomienie się pakietu office click-to-run i potem odpala się plik Worda. W Szczegółach ten plik wpierw się duplikuje i jedna kopia się usuwa. Ta druga działa dopóki sam jej nie wyłączę.

Ale sobaczę jeszcze czy jakiś ProcessExplorer mi pomoże

komentarz 9 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,550 p.)

@Tpk, 
Mam odczyt z process explorera - jest jakiś błąd ścieżki

Wersja Office - 2013 15.0.5603.1000
To kolejny komputer, gdzie Word 2013 sprawia problemy :/

1
komentarz 11 lipca 2024 przez pr0way Nałogowiec (40,540 p.)

Żeby nie zjadał dalej ramu można go z tego co kojarzę zawiesić (Suspend) w ProcessExplorer.

Szukanie handlerow:

O ile pamiętam to są gałęzie rejestru w których także można umieścić autostart aplikacji natomiast nie wymienię teraz które dokładnie bo nie mam żadnego Windows'a pod ręką.

Skoro jest błąd ścieżki - sprawdź gdzie prowadzi i jakiego pliku/katalogu brakuje, spróbuj ją odtworzyć no chyba, że odwołanie jest do jakiegoś pliku wykonywalnego.

komentarz 11 lipca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,550 p.)
Spróbuję tego rozwiązania i poszperam po gałęziach, ale nie wiem czy suspend będzie dalej trzymał po restarcie komputera. Przetestuję i dam znać, dziękuję

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 179 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,460 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 118 wizyt

93,337 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,423 komentarzy

62,677 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...