• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problemy z windowsem ogólnie

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
360 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2024 w Systemy operacyjne, programy przez Niepokonana7999 Bywalec (2,310 p.)
Hej, tym razem pytanie ogólne w stylu "czy Wy też tak macie".

Od zawsze miałam przeciętnego laptopa z windowsem i spełniał moje przeciętne potrzeby. Przeglądarki i kilka nie za ciężkich programów. Umierały one śmiercią naturalną, z jednym nie pamiętam o co poszło, a drugi jako że był średni ale z tańszej półki to się rozwalił. Uraz mechaniczny, system działa dobrze to samego końca. Potem kupiłam sobie troszeczkę lepszy laptop z win 10 i moje potrzeby podskoczyły, ale nadal są przeciętne. Nie interesuję się grafiką komputerową i kupuję tylko tanie gry (przynajmniej na razie one mi wystarczają). Także przeciętny laptop za  ok. 3k powinien mi wystarczać, co nie? Nie wchodzę też na strony, które są siedliskami wirusów i mam ublocka i inne tego typu programy do ochrony.

Ale od zeszłego roku mój laptop mi przestaje wystarczać. Nadal ma windowsa 10 a nie 11, ale się przegrzewa mimo czyszczenia. Aktualizacje są ciągle, regularnie jest tak, że na noc włączam aktualizację a kolejnego dnia jest nowa. Są krótkie i nie wiem, co one tak właściwie robią. Czasem sprawiają one, że komputer zaczyna się gorzej przegrzewać, ale potem nadchodzą takie, które to naprawiają i tak w kółko. Ale to jeszcze nic, te aktualizacje co jakiś czas rozwalają mi programy. Polega to na tym, że mimo że pliki programów są gdzie były to komputer ich nie rozpoznaje i program się nie włącza. I to dotyczy najnowszych wersji tych programów. Czasem wystarczy wejść na stronę danego programu i pobrać go ponownie bez usuwania plików. Niestety w przypadku kilku programów np. Handbrake to nie działa i nawet usuwanie wszystkich plików programu (całego folderu) i usuwanie go z kosza i odinstalowywanie tego nie działa. Po ponownej instalacji program nie działa.

I ja się zastanawiam, czy może ja po prostu mało ogarniam, czy windows po prostu powoli umiera. We mnie pasja informatyki trochę umarła, ale może powinna odżyć i może powinnam się ogarnąć informatycznie i przerzucić na linuxa albo na coś takiego?
3
komentarz 17 czerwca 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

Ja mam problemy z kuchenką i ze zmywarką, pomożesZ?

Nie rozumiem w czym ma to pomóc. Uszczypliwości generalnie są zbędne przy nie-technicznych użytkownikach. 

@Niepokonana7999, przeinstaluj system i sprawdz czy to pomoże. Czyszczyony w jaki sposób? Był rozkręcany? Jak z pastą i termopadami? 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Moim zdaniem Linux to naprawdę niedoceniona alternatywa - powinnaś skorzystać. Często ratuje starsze komputery.

Albo możesz zrobić reinstalkę Windowsa, może coś masz uszkodzonego. Skanowałaś dyski i pliki (przykładowo za pomocą sfc /scannow)?

A to, czy powinnaś się "ogarnąć informatycznie" zależy jedynie od Ciebie. Ja byłem w takim punkcie i dzięki temu forum, tak jak to ujęłaś, odżyłem laugh

+3 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2024 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)

To nie tak że jestem kaznodzieją Linuxa, ale faktycznie - bez rozwijania, argumentowanie itd - w Twoim przypadku, tak jak to opisujesz to może być rozwiązaniem. Bazuję na tym jakie komputery przewijały się przez moje ręce i na tym że od wielu wielu lat Linux jest prywatnie, zawodowo, a nawet rodzinnie (moi rodzice od dawna siedzą na Fedorze - ja mam problem z głowy wink) moim podstawowym systemem. Win10 jak potrzebuję czegoś bardzo specyficznego to wirtualizację jako narzędzie i tyle.

Jeżeli faktycznie bazowo nie masz wymagań co do specyficznego softu (który usidla na win) to ryzyko masz zerowe takiej próby. Próg wejścia jest tak samo minimalny jak dla kogoś kto miałby dziś zacząć ogólną przygodę z komputerami.

Instalacja z USB, niemal klikasz dalej, dalej, automatyczna konfiguracja dysku, login hasło i tyle. Cieszysz się okienkowym systemem, który... nie bałagani w instalacjach, nie odpala całej serii serwisów w tle - zabierając zasoby, jest tak samo a nie wiem czy (KDE) nawet mocniej konfigurowalny dla oka.

Tak - Linux może być rozwiązaniem.

Tak - Twoje "problemy" z Windows, mogą być typowe. Nie deprecjonuję tego systemu - to nie taka odpowiedź, Win potrafi być zajebisty i bardzo przydatny. Tylko nad nim out of the box - szczególnie na słabszym sprzęcie - też trzeba się pochylić.

Przewaga Linuxa? Tak jak ktoś powiedział poniżej - on NAPRAWDĘ świetnie sobie radzi na starszym sprzęcie.

Do tej pory specjalnie nie rekomendowałem konkretnej dystrybucji - bo zaraz będzie wojna Linuxowo - Linuxowa ;D
Na początek? Jak siedzisz "z nosem" w telefonie - coś opartego na GNOME,  Jak lubisz zmieniać i dopasowywać - KDE. Jak chcesz coś prostego, sprawnego - XFCE. To jaka dystybucja? To inną odpowiedź ;D

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 523 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Ventus Użytkownik (740 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 472 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2023 w Systemy operacyjne, programy przez kelevra19871 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2022 w Systemy operacyjne, programy przez ArgeTheGamer Nowicjusz (180 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...