tematy masz co roku, przeglądnij sobie - dokładnie te same pytania.
Chcesz studiować to idź na studia, nie oczekuj od studiów, że przygotują Cię do pracy w IT, chyba, że mowa bardziej o elektronice.
Jak elektronika to warto, jak programowanie to nie warto. (w sensie, dla mnie zawsze warto, bo ja np. chciałem się rozwijać dla siebie, nie pod pracę).
Moim zdaniem lepiej wybrać "luźniejsze studia", dające więcej czasu na własny rozwój, tworzenie projektów, czas na naukę, niż "ciężkie uczelnie", gdzie często połowa przedmiotów "będzie wymagała ogromu czasu", ale nie przygotuje Cię do niczego, z tym, że trzeba zaliczyć bo ECTs.
W branży nie ma znaczenia nawet papier studiów, a co dopiero uczelnia. ( chociaż IT to ogromna branża i nie da się jednoznacznie stwierdzić).
Najpierw zdecyduj co chcesz robić, potem ewentualnie, co chcesz studiować :)
jak nie chcesz studiować, to się rozwijaj i realizuj to co masz w planach.
Na uczelniach "renomowanych" (tylko w opini XD) jak UJ np. to czasu na pasje nie będzie, chyba, że na realizowanie PASJI prowadzących. Nie rozumiem o co chodzi z tym "łatwiej o projekty", gdyż na studiach realizujesz "projekty" narzucone, a nie utworzone dla Ciebie, czy tworzone przez program studiów, więc wszystko budujesz ty i tylko ty, nic więcej, na zajęciach nie budujesz projektów.