• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[OT] Wynajmuujecie komuś mieszkanie ?? Mam kilka pytań....

+1 głos
291 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2024 w Offtop przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 14 czerwca 2024 przez reaktywny

Ciotka Google nie wypluła mi żadnego aktywnego forum podatkowego, a ze tu piszę najczęściej, to zapytam na tym forum.....

Mam mieszkanie do wynajęcia (najem prywatny). Orientujecie się jak jest najkorzystniej płacić podatek od najmu do US  - miesięcznie czy kwartalnie? Co zrobić jeśli zmienia się czynsz administracyjny (co kilka miesięcy rośnie) - jak to uwzględnić w umowie z najemcą? Czytałem, że nie opłaca się rozliczać raz do roku (bo wchodzi się na wyższy podatek).

Podatek (8.5%) płaci się od KWOTA NAJMU - CZYNSZ ADMINISTRACYJNY - OPŁATY EKSPLOATACYJNE.

W umowie wpisuje się pierwsze dwie wartości, ale nawet jedna z nich (druga) jest zmienna (do administracji). Poza tym część opłat eksploatacyjnych (CO, woda) jest już w czynszu administracyjnym.

Chętnie usłyszę Wasze (osób które wynajmują swoje mieszkania) porady i opinie, jak to najlepiej zorganizować, jak najlepiej sporządzić umowę, etc.

Dzięki!

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2024 przez Ehlert Ekspert (215,230 p.)
Podatek płacisz od tego co jest dla Ciebie i zdecydowana większość ofert wyróżnia cenę najmu i opłaty jakie się z nim wiążą. IMO bez sensu to ryczałtować - jak najemca narobi Ci dużych rachunków za wodę to w nagrodę ma zapłacić mniejszą ratę najmu - bez sensu xD

W umowie napisz że wysokość czynszu zależna jest od spółdzielni/zarządcy i jej koszt ponosi najemca.

Nie za bardzo też rozumiem jak częstotliwość rozliczeń ma wpływać na próg podatkowy.

Co do umowy polecam zwrotną kaucję, poręczenie majątkowe, ubezpieczenie przez Ciebie oraz przez najemcę. Jeśli zależy Ci na mieszkaniu oraz nie robisz dokładnej weryfikacji osób które będą tam mieszkać zapłać komuś, kto się na to zna i zabezpieczy Ciebie i Twoją nieruchomość.
2
komentarz 15 czerwca 2024 przez Oscar Nałogowiec (29,420 p.)
Ja kiedyś wynajmowałem, ale to było dość dawno i przepisy mogły się zmienić. Wtedy były dwie metody rozliczenia - ryczałtowa, wtedy stawka była 8.5% ale liczone od przychodu brutto (czyli wszystkiego co płaci tobie najemca - może być korzystne zapisanie w umowie, że czynsz opłaca sam najemca i nie dostajesz tej kasy do ręki) lub na zasadach ogólnych - wtedy doliczasz to do swojego PITu (stawka wychodzi ze 2 razy więcej) ale możesz odliczyć koszty - jakiś remont, czynsz. Teraz młodzi chyba do 26 lat mają zwolnienie z PITu, jeśli się łapiesz może to i obejmuje takie dochody.

Podobne pytania

+3 głosów
4 odpowiedzi 6,174 wizyt
pytanie zadane 11 września 2018 w Offtop przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 502 wizyt
pytanie zadane 12 września 2017 w Offtop przez roto Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,235 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2017 w Offtop przez panKimono Nowicjusz (160 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...