• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problemy z przekazywaniem obrazu do monitora (HDMI)

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
264 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2024 w Systemy operacyjne, programy przez polandonion Dyskutant (7,630 p.)
Witam, nie wiem dlaczego mój laptop mimo podłączenia kablem HDMI do monitora, nie wyświetla takich banałów jak BIOS, bootmenu czy nawet menu rozruchowe GRUB. Monitor wykrywa sygnał dopiero podczas ładowania systemu operacjnego. Wie ktoś dlaczego tak sie dzieje? Nie jestem pewien ale jak dla mnie to BIOS po prostu nie wykrywa HDMI i możliwe, że trzeba go zaktualizować, ale wolę dopytać.
komentarz 13 czerwca 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Istnieje możliwość, że masz "zły" kabel HDMI. Jaki masz monitor(rozdzielczość i częstotliwość), a jaki kabel(wersja)?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 czerwca 2024 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)
wybrane 15 czerwca 2024 przez polandonion

Najlepsza
Możliwe, że w samym BIOS masz domyślnie ustawione wyświetlanie na LCD laptopa.

Zależy jaki to laptop - w ustawieniach najczęściej masz sekcję config / display - tego możesz poszukać.
Jak laptop masz wpięty w stację dokującą to tym bardziej musisz to ustawić bo np. w ThinkPadach BIOS wyróżnia podłączenia po HDMI bezpośrednio w komputer, a osobno przez stację dokującą.
0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Durne pytanie, ale trzymasz cały czas klawisze typu F9 czy F10?

Może też być tak, że pc blokuje Ci wszystkie urządzenia gdy masz więcej niż jedno podłączone do niego.

Spróbuj odpalić kompa korzystając tylko z klawiatury. Poza tym pewnie trzeb aktualizację zrobić.
komentarz 13 czerwca 2024 przez polandonion Dyskutant (7,630 p.)
korzystam z laptopa wpiętego w stację dokującą i przy włączeniu klikam F9 kilka razy i słychać dźwięk wejścia w boot menu. gdy ręcznie podniosę klapę laptopa widać, że laptop jest w boot menu i wyświetla na laptopie, lecz na monitorze zewnętrznym nic nie widać. przy normalnym uruchomieniu jak podniosę klapę widać cały proces rozruchu + ładowanie OS, lecz na monitorze widać tylko ładowanie OS.
komentarz 13 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
A widzisz, to ja nie doczytałem - myślałem, że chodzi o PC

Generalnie masz 2 wyjścia - przy restarcie laptopa zamykasz mu pokrywę, powinien wykryć drugi monitor. Poza tym możesz wejść do biosu i kliknąć kombinację klawiszy Fn+F4 (ale to zależy od manuala BIOSu)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 233 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 152 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 536 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Marfarzar Bywalec (2,810 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...