• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poszukuję skryptu lub CMS do uruchomienia stronki z memami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cloud VPS
0 głosów
473 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2024 w Systemy CMS przez user263 Nowicjusz (190 p.)
Czy ktoś zna jakiś płatny lub darmowy (open source) skrypt ala 9gag? Chciałbym założyć stronę z memami i śmiesznymi gifami, a nie chcę spędzać masy czasu na pisaniu kodu.

Znalazłem coś takiego w internecie: www.gag101.com

Czy jest jakiś cms, który wygląda podobnie?
komentarz 18 czerwca 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Ja nie wiem czy takie strony jeszcze cieszą się popularnością (???). Czasy kwejka i podobnych chyba mineły.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

Zależy co chcesz osiągnąć, bo wpierw piszesz o skrypcie a potem o cms.

Możesz skorzystać z Meme API aby na twojej stronie pojawiały się randomowe memy, albo napisać podobną stronkę jak tą, co podałeś.

Jeśli ta druga opcja do Ciebie przemawia, to musisz skołować użytkowników - zatem formularze rejestracji i logowania, baza danych i możliwość wstawienia mema z opisem czy hasztagami.

Rozpisz się a wtedy ogarniemy co dalej

komentarz 10 czerwca 2024 przez user263 Nowicjusz (190 p.)
Mam na myśli w pełni funkcjonalną stronę taką z główną, oczekującymi, profilem i innymi ficzerami. Największym problemem dla mnie jest właśnie strona sama w sobie nigdzie nie znalazłem dotąd cms który by mi odpowiadał a na wordpress po prostu się brzydzę xD
komentarz 10 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)
Czyli potrzeba coś na kształt portalu ze zdjęciami - możesz skorzystać z usług Netlify, Statamatic lub gohugo.

Oczywiście możesz też sam napisać coś podobnego - sam polecam do tego Symfony, framework PHP
komentarz 10 czerwca 2024 przez user263 Nowicjusz (190 p.)
czym tak właściwie są te usługi które wymieniłeś- objaśnisz co z czym? Który jest najlepszy i czym się różnią? Co sam byś wybrał
komentarz 10 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

Netlify - platforma hostingowa z możliwością budowania własnych i szybkich stron polegających bardziej na frontendzie

Statamatic - cms do Laravela, dzięki niemu postawisz swoją stronkę z potrzebnymi ficzerami

gohugo - framoework do tworzenia stronek w oparciu o motywy

Sam bym oczywiście zbudował sobie swojego prostego cms'a w Symfony. W dobie frameworków to nie jest problem wink Poza tym Netlify brzmi zachęcająco.

Musisz jedynie mieć na uwadze, że przechowujesz dane użytkowników. Także musisz uważać aby one nie wyciekły

+1 głos
odpowiedź 18 czerwca 2024 przez Osse Stary wyjadacz (10,070 p.)

A nie lepiej na początek założyć sobie darmowe konto hostingowe, zainstalować na nim Wordpress i zacząć zabawę z memami. Jest mnóstwo tutoriali / informacji dot. wordpress w necie na pewno coś znajdziesz.

Hosting

Przykład poradnika

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2024 przez Toxc Dyskutant (8,580 p.)
komentarz 19 czerwca 2024 przez user263 Nowicjusz (190 p.)
Jak mogę to odpalić lokalnie i jak przeprowadzić instalacje jaki serwer będzie odpowiedni dla tej strony?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 411 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2024 w Nasze projekty przez user263 Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 300 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2016 w Systemy CMS przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt

93,481 zapytań

142,414 odpowiedzi

322,758 komentarzy

62,893 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...