• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książka/i JS w tym Node i Vue.js

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
245 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez okti00 Obywatel (1,590 p.)
Cześć,

poszukuje wartych uwagi książek na temat: JavaScript, Node.js i Vue.js (3.0+)
zależałoby mi na polskojęzycznym wydaniu, ostatecznie może być anglojęzyczne :)

na pewno coś czytaliście i polecacie :P

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 10 czerwca 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)

Uważam, że z takich technologii książki nie są dobrym rozwiązaniem, nauka bardzo polega na praktyce a o taką z książki ciężko. 
Dlatego zdecydowanie tutaj górują kursy/ tutorial/ czy też gotowe dokumentacje w Internecie. 

Przeszukaj sobie https://subscription.packtpub.com/search?category=Web%20Development&released=Available na pact, być może według polecanych mogą być interesujące pozycje, ale na pewno nie po Polsku, w tym języku jeszcze szukać czegoś dobrego w zakresie Vue.js to praktycznie nie możliwe. 
W ogóle książki w J. Polskim sa bardzo słabe, po za tymi dotykającymi sfery "ogólnego programowania", bo mamy kilka fajnych pozycji jak Pragmatyczny Programista, czy też Zrozumieć Programowanie

Nawet zerkając tu https://helion.pl/search/?qa=&szukaj=vue+js
widać, że średnio jest co wybierać. 

komentarz 10 czerwca 2024 przez okti00 Obywatel (1,590 p.)
tu to samo, zerknę w domu, dzięki za podlinkowanie!
+2 głosów
odpowiedź 10 czerwca 2024 przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
bierz udemy i dokumentację, książki się szybko starzeją i potem problem ze sprzedaniem ich a miejsce na półce zajęte

podstawy javascriptu polecam się uczyć od mateusza maja z mmc school i resztę ogarnąć np. z MDN i samodzielnie eksperymentując w vscode

co do reszty to się nie wypowiem bo nie bawiłem się jeszcze w node i vue
komentarz 10 czerwca 2024 przez okti00 Obywatel (1,590 p.)
racja, książka się starzeje technologia zmienia, nie przemyślałem tego
0 głosów
odpowiedź 10 czerwca 2024 przez okti00 Obywatel (1,590 p.)
edycja 10 czerwca 2024 przez okti00
W sumie, racja.

Poświęciłem chwile czasu i nie znalazłem nic ciekawego w formie książki na temat vue.js a jak już to wersja 2.0 a no mamy już 3.0 i zasadniczo trochę się zmieniło.

Kursy online - nie pomyślałem o tym, w takim wypadku czy polecacie jakieś?

Dodam ze sam JS podstawy to znam chciałbym raczej rozszerzyć wiedze ale utrwalić i podstawy, a być może czegoś nie wiem. (na pewno nie wiem bo wiem, że mało wiem ;p)

Celowałbym bardziej naciskiem na node i vue

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 235 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2021 w JavaScript przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 404 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2021 w JavaScript przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 824 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2021 w JavaScript przez _Visni4PL_ Obywatel (1,320 p.)

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,664 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...