• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z GPU

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
321 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2024 w Sprzęt komputerowy przez Nanizok Początkujący (360 p.)

Mam ostatnio mały problem gdy gram w jakieś gierki to menedżer okien pulpitu wykorzystuje bardzo dużo procent GPU wiek ktoś jak to naprawić

komentarz 8 czerwca 2024 przez Sefinek Obywatel (1,710 p.)
Z tego co pamietam win11 mial czesto ten problem, a to dlatego ze mial domylsnie wlaczona akceleracje grafiki "hardware-accelerated GPU scheduling". nie pamietam zbytnio. Jesli masz to wlaczone, wylacz
komentarz 8 czerwca 2024 przez Nanizok Początkujący (360 p.)
akurat ja mam win10 ale mam to wyłączone
komentarz 9 czerwca 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)

@Sefinek, akurat ta opcja zwiększa wydajność i zmniejsza opóźnienie szczególnie jeśli ktoś ma bardzo silną karte graficzną i słaby procesor. 

komentarz 9 czerwca 2024 przez wizarddos Nałogowiec (27,550 p.)

@Nanizok,

Masz laptop czy PC? Nie używasz przypadkiem wbudowanej karty graficznej

komentarz 9 czerwca 2024 przez Sefinek Obywatel (1,710 p.)

@Wiciorny, Hmm, ja to zawsze wyłączałem, bo powodowało mi to problemy w win11: https://www.youtube.com/watch?v=8NzAMQYAuJ0

komentarz 12 czerwca 2024 przez Nanizok Początkujący (360 p.)

@wizarddos,

PC 

komentarz 12 czerwca 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)

@Sefinek, a jakie problemy Ci to powodowało? Bo testy na benchmarku w większości przypadków, zawsze są na + w kwestii performance. 
To, że zużycie jest większa na menadżerze często ni jak się ma do gry, szczególnie w filmie, który podlinkowane. 

Chociaż uprzejmie dodam, że ja szczęśliwie nie zamierzam i nie korzystam z W11, toteż na W10 sprawa ma się inaczej. 

komentarz 12 czerwca 2024 przez Sefinek Obywatel (1,710 p.)
Doslownie bylo to samo co tu: https://www.youtube.com/watch?v=8NzAMQYAuJ0

paliło mi grafe przez to

i tak nie korzystam z win11 tak samo jak ty, ten system sie dławi już przy dwóch visual studiach i kilku webstormach
komentarz 12 czerwca 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
jak Ci może palić to grafe, jak to jest obciążenie na CPU a nie GPU, także czegoś srogo nie rozumiem.
Skoro opcja tyczy się "procesora" nie GPU.
komentarz 12 czerwca 2024 przez Sefinek Obywatel (1,710 p.)
Gdzie ty tu widzisz obciazenie cpu? XDD

Sprwadz ten filmik, bo z tego co rozumiem to chyba tylko jego miniaturke widziales :D

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 czerwca 2024 przez okti00 Obywatel (1,590 p.)
W10 miałem ten problem, znaczy powodowały je sterowniki nvidia. Po którejś aktualizacji było normalnie. Musisz zaktualizować albo pobrać starsze które nie powodują tego problemu.
komentarz 10 czerwca 2024 przez okti00 Obywatel (1,590 p.)
GPU: rtx3070ti

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 373 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2024 w Python przez MichaelM Bywalec (2,910 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 480 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 352 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2022 w Sprzęt komputerowy przez AleOlek Nowicjusz (120 p.)

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,416 komentarzy

62,669 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...