• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows 11 LTSC 24H2 - bez bloatware, TPM, reklam.

Cloud VPS
0 głosów
2,466 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2024 w Systemy operacyjne, programy przez VBService Ekspert (256,600 p.)
edycja 7 czerwca 2024 przez VBService

Jestem ciekaw waszych przemyśleń na temat tej wersji windows-a.

Windows 11 LTSC 24H2

Nie sądziłem że powiem to kiedyś ale w końcu Linux ma konkretną konkurencję w przypadku starszego sprzętu. Windows 11 który jest szybki, lekki bez reklam , bez Secure boot, TPM ? Taki jest właśnie LTSC. Jestem pod olbrzymim wrażeniem jak to pracuje.. BRAWO MICROSOFT !!

Ja, jestem pozytywnie zaskoczony, na pewno się przyda.

P.S. Będziecie zdziwieni, kto go poleca w udostępnionym przeze mnie linku. wink

[ UPDATE ]

Okazuje się po pierwszym zachwycie, że to jednak lipa z tą darmochą z Redmond. frown

Na pewno jest to jakaś "lżejsza" wersja 11-stki i może chodzić na "starszych" komputerach.

1
komentarz 6 czerwca 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Myślałem, że Linus Torvalds go poleca.
1
komentarz 6 czerwca 2024 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
Ciekawe czy rzeczywiście, jest taki darmowy? Bo ludzie w komentarzach pod tym filmem, sceptycznie do tej "darmochy" z Microsoft-u podchodzą.
2
komentarz 6 czerwca 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Do Windowsa za darmo dołączona jest....inwigilacja, jak nie przez Microsoft, to przez tysiące różnych hakerów / cyberprzestępców.
komentarz 6 czerwca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)
Z tego co piszą (filmu na ten moment nie mam jak obejrzeć z dźwiękiem) to ta wersja jest na 90 dni tylko. Nie wiadomo kurcze co dalej :/
3
komentarz 6 czerwca 2024 przez adrian17 Mentor (354,720 p.)
edycja 6 czerwca 2024 przez adrian17

Ciekawe czy rzeczywiście, jest taki darmowy? Bo ludzie w komentarzach pod tym filmem, sceptycznie do tej "darmochy" z Microsoft-u podchodzą.

MS otwarcie pisze że to jest wersja do krótkotrwałego testowania, bo... nią jest. W wielu miejscach pierwsze co piszą to

This evaluation software is designed for IT professionals interested in trying Windows 11 Enterprise on behalf of their organization. We do not recommend that you install this evaluation if you are not an IT professional or are not professionally managing corporate networks or devices.

To też nie jest nic nowego; analogicznie, XP/vista/7/8/10 również były przez lata dostępne jako darmowe krótkie wersje testowe, np dla osób które chciały testować strony na starych wersjach Internet Explorera. Na przykład https://web.archive.org/web/20150809191542/http://dev.modern.ie/tools/vms/windows/

Tak więc czytasz to na odwrót. Osobą która wprowadza w błąd mówiąc że to jest po prostu "darmowy windows" nie jest MS, tylko autor filmiku na YT oraz clickbaitowy tytuł na tym poście który sam tu wkleiłeś ;)

komentarz 10 czerwca 2024 przez whiteman808 Mądrala (5,010 p.)
nie przepadam za światem linuksa
komentarz 10 czerwca 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
@whiteman Dla takich jak ty jest Winzgroza. I dobrze, że świat jest podzielony, dzięki rywalizacji, konkurencji jest postęp. Większy wybór też jest na plus.

Ja z kolei bardzo lubię ekosystem Linuxa, MacOS też mi się podoba. To systemy zdecydowanie bardziej dopracowane (solidne, niezawodne i znacznie lepiej zabezpieczone). Oczywiście jak ktoś gra nie tylko w szachy czy pasjansa - to wybór jest jeden, Windows. Ale do pro zastosowań, zwykle wybierany jest Linux lub BSD.
komentarz 11 czerwca 2024 przez whiteman808 Mądrala (5,010 p.)
źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli kanal na youtube świat linux, linuksa to akurat używam na codzień, windowsa mam jedynie na vm
komentarz 11 czerwca 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
OK, myślałem że jesteś z wrogiego obozu ;)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2024 przez Toxc Dyskutant (8,580 p.)

Jestem ciekaw waszych przemyśleń na temat tej wersji windows-a.

Jestem ciekaw czy się pojawi jakaś  modyfikacja tej wersji windows-a .laughMicrosoft był 100 lat za modderami cheeky

komentarz 10 czerwca 2024 przez whiteman808 Mądrala (5,010 p.)
jak już brać to tylko oryginalny windows, modom tworzonym przez randomów nie ufam

Podobne pytania

0 głosów
8 odpowiedzi 3,533 wizyt
pytanie zadane 14 października 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,740 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 335 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,627 wizyt

93,488 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,906 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...