• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wysokie tempertatury CPU

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
308 wizyt
pytanie zadane 12 września 2015 w Offtop przez Scyzio Użytkownik (740 p.)
zamknięte 5 października 2015 przez Scyzio
Cześć mam problem procek mi się grzeje ma 90+ w spoczynku po 20min zwykłego używania się wyłacza.

Niedawno komputer był u informatyka wymienił wiatraczek bo stary się popsuł ,wyczyścił komputer z kurzu i nałożył paste przez około 3tygodnie było wszystko ok ,ale teraz temperatury są jeszcze większe niż przedtem.Jaki może być powód takich tempertaur?Czy może być to zasilacz?
Screen z HwMonitor.

http://i.imgur.com/SetMDKc.png   w biosie też sprawdzałem i temperatura jest taka sama ;/.
komentarz zamknięcia: Rozwiązałem problem.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Może być to wina taniej pasty termoprzewodzącej lub złego chłodzenia (radiator i wentylator). Prawdopodobne jest także to, że masz feralny egzemplarz procesora. Pytanie: ile lat ma ten procesor i jakie masz chłodzenie?
komentarz 12 września 2015 przez Scyzio Użytkownik (740 p.)
edycja 12 września 2015 przez Scyzio
Procesor ma prawie 4 lata , rodzaj chłodzenia nazywa się boxowanie bodajże.(totanie zielelony) tak wygląda http://techreport.com/r.x/phenom-ii-x4-955/stock-hsf.jpg .

Procesor ma 3,4GHz więc nie jest to jakieś gówno ,ale mam wrażenie że chłodzenie jest do niczego i nie sądze żeby to była wina pasty
komentarz 12 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Sprawdź, czy ci pasta nie wysła. Jeśli jest sucha/spalona, to radzę wymienić pastę na jakąś droższą/lepszą. Jeśli i to nie zadziała, to chyba tylko pozostaje wymiana procesora.

A jak wygląda obciążenie procesora/pamięci podczas spoczynku? Może sam system/jakieś procesy go ogrzewają do czerwoności? smiley

http://i.imgur.com/zWq0k5t.png  Wydaje mi się że użycie jest normalne.Screen jest przy właczonej przegladarce i kliku podstawowych programach
komentarz 12 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Rzeczywiście, czyli to nie jest wina zbyt dużego obciążenia. Jak już mówiłem: może to być wadliwe chłodzenie lub sam procesor nadaje się do kosza. Sprawdź pastę i także, czy procesor nie ma uszkodzeń mechanicznych, czyli jakiś dziurek, otarć, zgięć, wypukłości itp.
0 głosów
odpowiedź 12 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ja bym na początku sprawdził jednak jeszcze dwoma innymi programami, potem  sprawdził czy czujniki nie są walnięte-tutaj bardzo prawdopodobne. Sprawdź dociśnięcie podstawki radiatora do procesora- źle założone i kipic będzie.

przy 100C w idle  to  przy obciązeniu jakieś 120 ?  sprawdź max temp dla swojego procesora, powinien się wyłączyć przy przekroczeniu granicy krytycznej.
Sprawdziłem i ma 65 przy okazji zauważyłem że wiele osób z tym procesorem ma problem z wysokimi temperaturami przykład:

https://www.youtube.com/watch?v=sWrrqJkHuAw

W jaki sposób moge sprawdzić czy czujniki działaja poprawnie?
komentarz 12 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Sprawdź jeszcze w biosie jaką masz temepraturę procesora.  Stawiam na walnięty czujnik, bo przy 100 % w idle  by dawno  się wyłączył i przez kilka minut nie pozwolił uruchomić aż ostygnie.
0 głosów
odpowiedź 12 września 2015 przez Headhunter Gaduła (4,450 p.)
Miałem kiedyś podobny problem u mnie zawiniło jakieś złośliwe oprogramowanie które robiło z procesorem co chciało. Sprawdź to.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 199 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 527 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w Offtop przez misiek90 Użytkownik (730 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 190 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2016 w SQL, bazy danych przez Szymon Lisowiec Mądrala (7,150 p.)

93,443 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,691 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...