• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ktoś ma dostęp do moich kont.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
284 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca w Bezpieczeństwo, hacking przez Kokoskok Nowicjusz (130 p.)
Dzisiaj o 12 dostałem powiadomienie że ktoś usunął mojego maila i hasło z mojego konta facebook i dodał swoje.
Od razu zareagowałem i udało mi się odzyskać konto. Zmieniłem hasło, dodałem zapasowy mail, włączyłem wszystkie możliwe zabezpieczenia na koncie i zmieniłem moje hasło na niektórych stronach na których też je używałem. Godzinę później nagle dostałem powiadomienie że udało się sprzedać moje 6 przedmiotów na steam. Hasło na steam miałem kompletnie inne. Wtedy zdecydowałem się zrobić format komputera bo podejrzewałem jakiegoś wirusa który ma dostęp do sterowania z mojego komputera ponieważ na steam nikt inny się nie logował a po za tym mam dwuetapową weryfikacje. Po formacie zmieniłem jeszcze raz hasła wszędzie gdzie tylko mogłem. Dodatkowo wszędzie dodałem weryfikacje dwuetapową i wylogowałem wszystkie urządzenia. Około 30min temu ktoś na moim instagramie zaczął dodawać posty z fake elonem muskiem i kryptowalutami. Nie mam pojęcia jakim cudem ktoś dalej ma dostęp do moich kont.
Jak to możliwe że ktoś dalej ma dostęp do mojego instagrama ale nikt oprócz mnie nie jest zalogowany.
komentarz 3 czerwca przez niezalogowany
ale sytuacja zakrecona

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 czerwca przez PralkaZLinuxem Nowicjusz (140 p.)
edycja 2 czerwca przez PralkaZLinuxem
Opcja 1: haker ukradł hasła z password managera
Opcja 2: coś na innym urządzeniu
Opcja 3: haker wykradł hasła z plików .txt/.csv itp.
komentarz 2 czerwca przez Kokoskok Nowicjusz (130 p.)
Przed formatem usunąłem zapamiętane hasła na chrome i po formacie zmieniłem wszystkie hasła.

Nie znam się na hackowaniu ale teraz myślę o tym że może jakimś cudem wirus zapisał się w pamięci mojej myszki albo ma dostęp do routera.
komentarz 3 czerwca przez PralkaZLinuxem Nowicjusz (140 p.)
Albo to jest jakiś keylogger w BIOS-ie, który się reinstaluje po formacie, albo jakiś atak co śledzi ruch przez strony HTTPS
a moze jakis ktos  naprawde doswiadczony sie na niego uwziął i co chwile go hakuje ale tak naprawde wirusy itp mogą byc praktycznie wszedzie. oczyywiscie te pierwsze mało prawdopodobne
komentarz 3 czerwca przez Kokoskok Nowicjusz (130 p.)
Nie wiem po co ktoś miałby się mną aż tak bardzo interesować. Na pewno nie jest to nic osobistego do mnie bo kto by wysyłał na instagramie fake elon musk który poleca kupować jakieś fake krypto.

Wydaje mi się że to jest jakiś wirus który jest sterowany przez napisanego bota bo te przedmioty ze steama były warte 5zł łącznie i miałem jeszcze na koncie 8zł i te całe 13zł zostało wydane na jakieś 3 przedmioty do doty 2 które łącznie są warte 9 groszy więc na logike pewnie zostały kupione od tej samej osoby która zrobiła tego wirusa żeby zarobić 13zł.
I to tłumaczy według mnie że jest to jakiś bot bo nikt nie marnowałby tyle czasu żeby zarobić 13zł na steamie, więc pewnie ta osoba automatycznie zarabia sobie z wielu takich kont jakieś mniejsze kwoty (bo żeby sprzedać przedmioty warte więcej to wszystko musi być zatwierdzone przez aplikacje steama).

Ale dalej zastanawia mnie gdzie ten wirus jest i jak się go pozbyć albo chociaż namierzyć.

@PralkaZLinuxem, 
Nawet jak jest to keylogger i ma wszystkie moje hasła to jakim cudem ma dostęp do moich kont nie logując się na nie. 
Nie dostałem żadnego maila że ktoś loguje się na moje konto. Jedyne maile jakie dostałem to że ktoś usuwa mój mail z fb i dodaje swój, a na steamie tylko mail o sprzedaży przedmiotów.

Dodam jeszcze że gdy straciłem dostęp do konta fb nie byłem wtedy nawet na komputerze więc ta osoba nie mogła chyba sterować wyłączonym komputerem. Jedyne co używałem to telefonu ale na telefonie wątpie że miałem wirusa bo jedyne aplikacje to ze sklepu play bez żadnych gier ani no name aplikacji.

@Kokoskok, twoje przypuszczenia są dobre bo bot sie nie musi logowac (z tego co mysle) tylko ciekawe skąd pochodzi ze przetrwał to wszytsko 

no to jest dopiero zakrecone jest pare opcji wszytskich nie znam jednak jest to cos dziwnego moge jedynie zyczyc powodzienia

choc czytałem ze niektóre mogą byc naprawde uciązliwe 

0 głosów
odpowiedź 3 czerwca przez Panelinio Dyskutant (9,910 p.)
Przeskanuj sobie kompa Nortonem czy Esetem, sprawdź raz jeszcze czy nie masz podłączonych innych urządzeń do kont i powyłączaj jakieś podejrzane usługi podłączone do konta Google.

Sam też kiedyś męczyłem się ze sobą (jakkolwiek to kuriozalnie nie brzmi) - mianowicie miałem stary tablet, z którego korzystały moje siostry. Po pewnym czasie odłączyłem to urządzenie od swojego konta i zmieniłem hasła, ale nadal z jakiegoś powodu siostry siedziały na moim koncie (a nie mogłem tego konta odłączyć fizycznie na tablecie). Po paru próbach udało mi się dogrzebać do odpowiednich ustawień i odłączyłem konto - może u Ciebie jest podobnie.
Skanowałem wczoraj po formacie 4 razy przez malwarebytes na darmowej próbnej wersji premium i nic nie wyszło

Co do podłączonych urządzeń do konta to od razu to zrobiłem kiedy problem się pojawił i co 3 godziny sprawdzałem czy jakieś urządzenie się nie dodało.

Podejrzanych usług podłączonych do google też nie mam.
komentarz 3 czerwca przez Panelinio Dyskutant (9,910 p.)
Jak masz podłączone konta? W sensie jak się logujesz? Bo wygląda to na to, że do wszystkiego używasz bodajże konta Google, albo jednego maila. Spróbuj odłączyć wszelkie serwisy i dopiero potem zmienić hasła i wymagać weryfikacji dwuetapowej.

Gościu musi coś mieć aby szperać po Twoich kontach, jakiś wspólny łącznik - musisz go odłączyć i zmienić
komentarz 3 czerwca przez Panelinio Dyskutant (9,910 p.)
A może też spróbuj przeczyścić sesje Cookies - chociaż powiny one się resetować po formacie. Chyba, że posiadasz konto na przeglądarce i się logujesz do niego po formacie
0 głosów
odpowiedź 4 czerwca przez Mihoteo Bywalec (2,940 p.)
Możliwe, że ukradziono ci twoje cookisy z tokenami do różnych aplikacji i dzięki nim bez loginu i hasła ktoś jest w stanie używać twojego konta tak długo jak te tokeny są aktualne. Polecałbym wymusić wylogowanie ze wszystkich urzadzeń na steam i facebooku tak by te tokeny straciły ważność

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 309 wizyt
pytanie zadane 14 września 2023 w Bezpieczeństwo, hacking przez tubylec01 Obywatel (1,500 p.)
–1 głos
3 odpowiedzi 420 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez Anku Początkujący (320 p.)

92,973 zapytań

141,938 odpowiedzi

321,180 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...