• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak możliwosci wejscia do biosu, czarny ekran z białą kreska na ekranie

0 głosów
270 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2024 w Sprzęt komputerowy przez Vertus03 Nowicjusz (120 p.)
Sprzęt:

Karta graficzna: zotac gaming gtx 1660 super

Płyta głowna: gigabyte z490 UD

Procesor Intel i5 10400f

Zasilacz chieftec GPS 700A8 700W

Witam od jakiegoś czasu borykałem się z problemem, przy włączaniu komputera pojawiał się czarny ekran z białą kreska, system się nie uruchamiał i nie było także możliwości wejścia do biosu, po paru resetach udawało się go normalnie uruchomić, zauważyłem również że godzina w komputerze nie chciała działać tak jak powinna wiec stwierdziłem że wina leży po stronie baterii biosu. Po wymianie baterii dalej jest ten sam problem czarny ekran z białą kreskę w lewym górnym rogu tyle że teraz ciągłe resety czy przeczyszczanie komputera , reset cmos za pomoca zworek, nic nie pomagają i problem dalej występuje. Nie mam możliwości wejścia nawet do biosu. Proszę o pomoc i pytania jeżeli mogę jeszcze podać jakieś dodatkowe informacje.
komentarz 4 czerwca 2024 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
edycja 4 czerwca 2024 przez VBService

posiadam 2 dyski jeden M2 na którym mam system i drugi zwykły SSD, okazało się że po odłączeniu tego dysku zwykłego beż systemu komputer normalnie startuje i mogę wejść do biosu

spróbuj ten drugi dysk "zwykły SSD" przełożyć do "kieszeni USB" i podłączyć do komputera dopiero po uruchomieniu w pełni systemu, pobrać jakiś program do sprawdzania dysków i przetestować ten dysk, możliwe, że to są objawy jakiegoś uszkodzenia.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2024 przez Karol Belka Obywatel (1,140 p.)
Podłącz inny monitor, którego nie masz w domu. Na pewno chodzi o monitor. Ten monitor zapasowy, który posiadasz jest uszkodzony.
2
komentarz 2 czerwca 2024 przez Vertus03 Nowicjusz (120 p.)
Monitor już zweryfikowałem i jest sprawny, posiadam 2 dyski jeden M2 na którym mam system i drugi zwykły SSD, okazało się że po odłączeniu tego dysku zwykłego beż systemu komputer normalnie startuje i mogę wejść do biosu a także uruchamia sie system. Czy to oznacza jakieś złe ustawienia w bootowaniu? Czy dysk jest niesprawny?
komentarz 2 czerwca 2024 przez Karol Belka Obywatel (1,140 p.)
Dysk jest z "rysami". Konfiguracja dysku lub i ustawienia tenże.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 318 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 195 wizyt
pytanie zadane 24 października 2024 w Sprzęt komputerowy przez XRooT Początkujący (250 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 531 wizyt

93,604 zapytań

142,528 odpowiedzi

322,995 komentarzy

63,090 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...