• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

mój projekt - programowanie na stronie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
578 wizyt
pytanie zadane 29 maja w Nasze projekty przez niezalogowany
i miałem wrócic z gotowym projektem wiec wracam https://www.nighttree.c4ndy.pl/
komentarz 30 maja przez niezalogowany
rozumiem
komentarz 30 maja przez VBService Ekspert (255,680 p.)

Nie musisz pisać interpretera jakiegoś nowego rozbudowanego języka, możesz napisać np. język (skryptowy) wspomagający pracę np. chemików (ChemScript*), matematyków, inżynierów (MATLAB**)

* - ChemScript to język skryptowy rozwijany przez firmę ChemAxon, przeznaczony do manipulacji strukturami chemicznymi i analizy danych chemicznych. Jest częścią większego pakietu narzędzi chemicznych.

** - MATLAB (Matrix Laboratory) to zaawansowane środowisko programistyczne i język programowania opracowane przez firmę MathWorks. Jest szeroko stosowane w matematyce, inżynierii, naukach przyrodniczych, ekonomii oraz wielu innych dziedzinach wymagających zaawansowanych obliczeń numerycznych, analizy danych, wizualizacji oraz tworzenia algorytmów.

nie musze ale chce .
komentarz 30 maja przez VBService Ekspert (255,680 p.)
edycja 30 maja przez VBService

BTW,

sprawdź zapis dla menu z użyciem flex (pełny kod on-line)

#top-bar {
    width: 100%;
    height: 70px;
    padding: 0;
    margin: 0;
  }
  #top-bar ul {
    display: flex;
    background-color: #F0E68C;
    gap: 1rem;
    height: 100%;
    padding: 0;
    margin: 0;
    list-style-type: none; 
  }
  #top-bar ul li {
  }
  .buttony {
    background-color: #00FA9A;
    height: 100%;
  }
<div id="top-bar">
  <ul>
    <li>
      <a href="https://www.nighttree.c4ndy.pl/projekt.html">
        <button class="buttony">Projekt</button>      
      </a>
    </li>
    <li>
      <a href="https://www.nighttree.c4ndy.pl">
        <button class="buttony">Strona główna</button>      
      </a>
    </li>
    <li>
      <a href="https://www.nighttree.c4ndy.pl/informacje.html">
        <button class="buttony">Informacje</button>      
      </a>
    </li>
    <li>
      <a href="https://www.nighttree.c4ndy.pl/zglaszanie.php">
        <button class="buttony">Zgłaszania Błędów</button>      
      </a>
    </li>
    <li>
      <a href="https://www.nighttree.c4ndy.pl/regulamin.html">
        <button class="buttony">Regulamin</button>      
      </a>
    </li>
  </ul>
</div>

ok spróbuje potem

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 29 maja przez Panelinio Dyskutant (9,690 p.)

Co tu dużo mówić - chaos.

Wizualnie to strona leży - tu kontrast, tu kolory się zlewają. Poza tym ciężko się odnajdywać po tej stronie. Podstrony zamieniają się miejscami ("Regulamin" na "srodowisko programistyczne", a w to co kliknę pojawia się "strona główna").

Tu się stopka zlewa na kontener, raz są bordery a raz ich nie ma, niewystylizowane buttony i pola tekstowe.

Słownikowo jak zawsze poszalałeś... Raz używasz polskich znaków, a raz nie (i to w jednym zdaniu).

No i składniowo wygląda to serio średnio. Jakby dwie osoby się głowiły jak poukładać zdania.

Paddingi nie istnieją tam gdzie powinny, używasz "<br><br>" (a ktoś kiedyś napisał tutaj, że za to powinno być więzienie). 

Jak patrzę na tą stronę to przypomina mi się technikum, gdzie tłumaczyłem koledze jak stronka powinna działać od strony mechanicznej, a grafikę to niech sobie na szybko ogarnie - byle by nauczyciel zaliczył zadanie. No i wychodziły takie kontrastowo-zlewające się kwiatki.

Regulamin też jakoś koślawo napisany, ale widać, że coś tam sobie się edukujesz.

Mechanicznie strona działa, mam output z Twojego kodu. Ale właśnie - niby masz dwie podstrony, które powinny coś opowiedzieć o Twoim projekcie. No ale nic nie ma. Jakąś historię, do czego kod może być wykorzystywany, jakie masz zamiary, coś o sobie. Tak po prostu nijak jest i chaotycznie.

Stronę oceniam na WpierwZmontujCośŁatwiejszegoLubPoczytajWięcejKsiążek/10. Któryś raz jednak powtarzam - nie chcemy Ci podcinać skrzydeł. Jedynie chcemy abyś lepiej prosperował ze swoimi projektami

komentarz 29 maja przez niezalogowany
tak wiem .

@Panelinio,  Paddingi nie istnieją tam gdzie powinny, używasz "<br><br>" (a ktoś kiedyś napisał tutaj, że za to powinno być więzienie).  to jak to zrobic bo sam juz nie wiedziałem

komentarz 29 maja przez Panelinio Dyskutant (9,690 p.)

Na chłopski rozum padding to margines do środka. Dzięki temu możesz zrobić fajnie odstępy zawartości od kontenera.

Zamiennikiem dla podwójnego załamania linii (czyli znacznika <br> - break line) mogą być znaczniki <h> lub <p>.

Przy znaczniku <h> dodajesz dodatkowo cyfrę - im większa jej wartość tym mniejszy jest tekst

<h1>Nagłówek</h1>
<h3>Dopisek</h3>

Do tego w CSS'sie możesz sobie pozmieniać wartości - czyli defacto zrobić odstępy od linijek. Sprowadzasz wtedy wszystko do schludności i automatyzacji kodu.

Taka rada - zapoznaj się z Dekalogiem Programisty. Stary wątek tego forum, ale za to jaki przydatny! No i warto prześledzić sobie poradniki Pana Zelenta

no dzieki . poradniki css prawie wszytskie js tez praiwe wszytskie i html połowe . no dobra musze poprawic troche rzeczy
zastanawia mnie co lepsze naprawidz strone czy od nowa napisac
+2 głosów
odpowiedź 29 maja przez AnimaVillis Stary wyjadacz (12,410 p.)
Tej, ale o co chodzi?

Możesz opisać lub nawiązać do jakiejś rozmowy?

Nie każdy śledzi 100% tematów przewijających się na forum..
a ja ta rozmow nie wazna
poprostu przedstawiam projeckt

@AnimaVillis, Generalnie chłopak przewijał się przez tematy prawne, tworzenia własnego kodu i AI. No i to jest jego wynik końcowy

jakie ai jakie ai?
to było pytanie jak moje kazde .czemu gdy zapytam sie o cós ktos mysli ze odrazu chce to stworzyc ?

Także wiem że odpowiedniej wiedzy na to nie mam ale też tego robić w planach nie mam chcie tylko wiedzieć na przyszłość podstawy

+1 głos
odpowiedź 29 maja przez Comandeer Guru (604,700 p.)

Nie będę się skupiał na stronie, ale bardziej na samym parserze/interpretatorze.

W większości języków białe znaki między operatorem (instrukcją?) a wartością nie mają znaczenia i są interpretowane w dokładnie ten sam sposób, np. echo w PHP. Tutaj białe znaki mają znaczenie:

write:"Hello"; // działa
write: "Hello"; // nie działa

Co więcej, kod jest niepoprawnie parsowany:

write:""heloo";write:"hello";

// zwraca wynik:

"heloo";write:"hello

W takim wypadku IMO powinny stać się dwie rzeczy:

1. Polecieć powinien syntax error, bo w pierwszym wyrażeniu jest nieparzysta liczba cudzysłowów, ergo – coś jest skopane. Język powinien w tym miejscu wymagać znaków ucieczki dla " wewnątrz tekstu (write:"\"heloo";), zamiast ignorować tego typu konstrukcję.
  2. Przy założeniu, że ten błąd został poprawiony, to powinniśmy otrzymać wynik "heloohello. Tymczasem drugie wyrażenie jest traktowane jako część pierwszego. Co sugeruje, że całość jest parsowana zbyt zachłannym wyrażeniem regularnym – zachłanne vs niezachłanne. Aczkolwiek parsowanie regexem jest i tak dość błędogenne i najczęściej się parsuje np. po znaku, co daje zdecydowanie większą kontrolę nad tym, co możemy obsłużyć. Chociaż, jak patrzę w kod, to nawet nie ma regexów tylko sprawdzasz, czy linia zaczyna się od write:" i kończy na ";. Co z góry wyklucza użycie kilku wyrażeń w jednej linii. W sumie nie wiem, na ile to przeoczenie, a na ile świadomy design, bo nigdzie nie ma opisu tego języka.
własnie to testowałem i nie umiem testowac  ..to na 90% z mojej strony swiadome (nie mówie o błedach)
musze szybko poprawic  i dodatkowo zrobic system zgłosszen

@Comandeer, poprawione białe znaki działają a 

write:""heloo";write:"hello";

// zwraca wynik:

"heloo";write:"hello juz srednio bo zwraca jedno write ale nie ma błędów  na razie

jednak to ostatnie w ogole nie poprawione .. dziewne jak testowałem to było w połowie poprawione

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 417 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2018 w Nasze projekty przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)
+15 głosów
10 odpowiedzi 1,237 wizyt

92,947 zapytań

141,899 odpowiedzi

321,118 komentarzy

62,283 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...