• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór komputera do pracy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
407 wizyt
pytanie zadane 29 maja w Sprzęt komputerowy przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
Cześć,

Kolejny raz zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc. Tym razem w wyborze sprzętu do pracy. Aktualnie działam na już bardzo leciwym sprzęcie Dell Precision M 4700

Procesor: I7-3630QM 2,4GHz
RAM: 16GB
Dysk: 1TB HDD SSD
Grafika: zintegrowana Intel HD4000 + nVidia Quadro K2000M
Matryca: 17"
Bateria: martwa :D
System: Linux Kubuntu

Sprzęt sprawował się bardzo dobrze, wygodny, wytrzymały, wszystko było ok. Ale od dłuższego czasu już nie domaga niestety - zapewne zużycie + bolączki wieku starczego.

Potrzebuję dobrać nowy sprzęt, jednak okazało się to trudniejsze niż mi się wydaje. Chciałbym prosić wszystkich chętnych do wypowiedzenia się w tej kwestii, ponieważ każda opinia może pomóc mi dokonać wyboru. Kryteria jakie stawiam to:
- stan: używany / poleasingowy / nowy
- kwota zakupu: max 3000zł
- kompatybilny z Linux Ubuntu / Kubuntu / Lubuntu / Mint
- matryca: min. 17"
- zadania stawiane przed kompem:
          - Visual Studio Code : PHP, JS, Python, HTML, CSS - i wszystko co wokoło tego się kręci
          - Gimp: prosta grafika, bez żadnych wodotrysków, obróbka, optymalizacja itp
          - Inkscape: projekty do druku - wizytówki, ulotki, logo, tutaj nieco bardziej zaawansowane (aktualny mój dell już przy tworzeniu siatki z wielu ścieżek na tyle się gotuje, ze praca nad takim plikiem jest dramatyczna)
          - Programy działające cały czas w tle: Thunderbird: około 20 skrzynek, WhatsApp, Signal, Chrome, Brave, FileZilla i powyższe.

Chciałbym móc po prostu swobodnie korzystać z powyższego zestawu. Windows na ten moment odpada, z kilku względów, tak więc nie biorę go pod uwagę. Na ten moment zwracałem uwage na stacje robocze Dell i Lenovo. O Dellu wiem sporo, ale w kwocie 3000zł kupię znowu dziadka... Lenovo nie znam i nie wiem jak współpracuje z Linuxem - choć wydaje mi się, że będzie ok. HP odpada, ze wględu na kompatybilność podzespołów samych ze sobą... Przejechałem kilka modeli i nie przekonuje mnie do siebie. Chętnie poznam opinie na temat innych marek - nie wykluczam żadnej poza HP i APPLE.

Pozdrawiam serdecznie i bardzo liczę na Waszą pomoc - którą jak zawsze otrzymuje na tym forum! Z góry wszystkim dziękuję za poświęcony mi czas.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 maja przez Panelinio Stary wyjadacz (10,210 p.)

Sądząc po modelach jakie wymieniasz szukasz laptopa. Nie lepiej będzie Ci zainwestować w PC?

Sam na ten moment jednak korzystam z jakiegoś HP (modelu na ten moment Ci nie napiszę, nie mam go przy sobie). Windows i Mint śmigają, zlecenia graficzne można na nim na spokojnie zrobić a i w Terrarię czy MC można zagrać wink No i mam jeszcze starego PC na którym konfiguruję już samego Minta.

Jeśli chcesz PC to możesz wejść na stronki z gotowcami: PurePC i TechLipton.

komentarz 29 maja przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
No właśnie u mnie stacjonarny odpada, pracuję naprzemiennie w 3 biurach. W każdy mam monitory dodatkowe, jednak przenoszenie całego zestawu jest męczące. A znowu kupno 3 stacjonarek nie ma sensu
komentarz 29 maja przez Panelinio Stary wyjadacz (10,210 p.)

No to z laptopów mogę Ci polecić mojego HP (jak wrócę do domu to podeślę model), Dell Vostro 3510 (w pracy korzystam z nowszego Vostro i fajnie śmiga przy pisaniu kodów) lub Asus Vivobook 15

Wiedz też, że za 3 tysiące to potwora niestety nie kupisz

@Panelinio,

Dzięki za modele, chętnie się przyjrzę. Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to potwór, ale moje wymagania też nie są kosmiczne, dlatego jestem pełen nadziei, że coś w tej cenie znajdę. Jeszcze zaczekam na ten model HP, może jednak mnie w końcu ta marka przekona.

Z drugiej jednak strony jakiego potwora bym nie kupił do 3000zł to podejrzewam, że odczucia w porównaniu do mojego Della M 4700 to będzie jak przesiadka z roweru na motor :D

0 głosów
odpowiedź 29 maja przez Osse Dyskutant (8,820 p.)

A zaglądałeś do sklepu X kom  ? X Kom - Laptopy

Nie zaglądałem jeszcze, jednak tutaj rodzi się kolejny problem, o ile poradzę sobie z wyborem pamięci, dysku czy karty graficznej o tyle z procesorami mam problem.

Domyślam się, że Inkscape (grafika wektorowa) korzysta z CPU, a nie GPU. I teraz pytanie jaki powinien być procesor idealny dla mnie... Moja wiedza o procesorach skończyła się na pierwszych generacja Intel Core I.
komentarz 29 maja przez Osse Dyskutant (8,820 p.)

Tu masz wymagania : Wymagania sprzętowe

komentarz 30 maja przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
Dzięki za wymagania. Mój procesor ma 4x2.4ghz, 16gb ram i wolne 500gb SSD. A jednak przy większej ilości ścieżek, każde kliknięcie powoduje zatrzymanie pracy programu na 10-30 sekund. Przy tych zabiegach w monitorze systemowym zauważyłem skoki użycia procesora z 12% do 100%. Taka sama sytuacja występuje przy dłuższym czacie z GPT gdzie czekam na generowanie tekstów. Czyli problemem może być:

- procesor siada już

- Linux Kubuntu nie radzi sobie z poprawną obsługą procesora

- zastosowana technologia jest za stara

Zainstaluję jeszcze Windowsa na testy jak to będzie działać, to ewentualnie wyeliminuję drugą opcję.
0 głosów
odpowiedź 3 czerwca przez reaktywny Nałogowiec (42,200 p.)
Jak nie chcesz targać dużego desktopa, to kup małego desktopa, nie będzie większy, ani cięższy od laptopa :)

Masz Apple Mac Mini na prockach M1, M2, M3,...niedługo M4. Dla mnie komputer idealny, a jeśli nie chcesz MacOS to jest obecnie dziś cała masa tiny PC na różnych prockach AMD i Intela, które zwykle mają więcej poweru niż laptopy i zainstalujesz sobie Linuxa czy Winzrgozę albo oba systemy.

To tak na szybko:

NOWY APPLE MAC MINI 2023 8/256GB M2 8xCPU 10xGPU - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl
https://allegro.pl/oferta/nowy-apple-mac-mini-2023-8-256gb-m2-8xcpu-10xgpu-14108905276

Mini komputer INTEL i9-12900HK | 32GB RAM | 1TB SSD | WIFI | WINDOWS 11PRO - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl
https://allegro.pl/oferta/mini-komputer-intel-i9-12900hk-32gb-ram-1tb-ssd-wifi-windows-11pro-15444194852

Mini komputer RYZEN 9 7940HS 32GB DDR5 1000GB M.2 SSD WIFI6 BT WINDOWS 11PR - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl
https://allegro.pl/oferta/mini-komputer-ryzen-9-7940hs-32gb-ddr5-1000gb-m-2-ssd-wifi6-bt-windows-11pr-15767914425

MINI KOMPUTER PC Intel i7-13620H | DDR5 32GB | 1000GB | Windows 11 - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl
https://allegro.pl/oferta/mini-komputer-pc-intel-i7-13620h-ddr5-32gb-1000gb-windows-11-15146940056
komentarz 4 czerwca przez Ehlert Ekspert (214,220 p.)
To jest ciekawe podejście, myślałem o tym. Pracujesz w ten sposób? Zakładając że masz już gdzieś monitor do dyspozycji to pomysł jest super.
komentarz 5 czerwca przez reaktywny Nałogowiec (42,200 p.)
Ja mam kilka komputerów, wszelakiej maści (w tym mini PC), więc trudno powiedzieć na czym pracuje :D :D Na każdym po trochu.

Ja uważam, że monitor (najlepiej duży i 4K) i tak trzeba mieć, wyświetlacze w laptopach są po prostu za małe, niezależnie czy to jest 10 cali netbook czy 17 cali laptop. Ja mam 32" 4K od kilku lat i jest po prostu super!

Laptop to z definicji komputer mobilny i w zasadzie ma tylko sens gdy się podróżuje dużo lub często zmienia miejsce pracy. Jak podłączysz mysz, klawiaturę, monitor, drukarkę, jakiś dysk zewnętrzny czy NAS, a jest przecież jeszcze masa innych urządzeń i akcesoriów, to szybko powinieneś kapnąć się, że to już przestaje być komputer mobilny ;)

Te małe PC (mini PC, tiny PC, itd. - różnie są nazywane) to fajne rozwiązanie bo nie zajmuje dużo miejsca, a jest bardziej wydajne (zwykle) i nawet mobilne niż laptop (zakładając że masz monitor w miejscu do którego się wybierasz). Jeśli nie potrzebujesz porządnej karty (lub kilku kart :)  ) GPU czy wielu dysków HDD/SDD, to taki mini PC często jest idealnym rozwiązaniem. Ja polecam generalni Apple MAC Mini - są genialne (lub Studio jeśli potrzebujesz większy power), ale te na AMD i Intelu też są zwykle spoko - kwestia doboru firmy i modelu.
komentarz 12 czerwca przez batmat1903 Początkujący (340 p.)

@reaktywny, teoretycznie pomysł dobry, jednak nie wszędzie mam monitory ustawione :D stąd uparcie szukam laptopa.

Na ten moment rozważam Lenovo p50 jest dość wiekowy, ale jednak dalej potrafi pokazać klasę.

Tym bardziej teraz już czeka mnie szybki zakup, bo w dellu odmówiła posłuszeństwa Quadro K2000M....... 

0 głosów
odpowiedź 26 września przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
Temat co prawda już dość stary, ale się wypowiem co wybrałem i jak to działa. Wybór padł na używany Lenovo P50: i7-6820HQ 24GB RAM 256GB SSD M.2 + 1TB SSD Intel HD530 + Quadro M1000M Systemy: - Windows 10 - Kubuntu Laptop działa bez zarzutu, programy jakie obsługuję w nim i nie przycinają: - Photoshop 2024, Illustrator 2024, VisualStudioCode (choć to chyba nigdzie nie przycina), AutoCAD, pakiet Office, FreeCad, OpenOffice, Photopea Są aplikacje przy których laptop się poci. Daje radę, ale komfort pracy się nieco zmniejsza: - 3D Studio, Blender Koszt laptopa wraz ze stacją dokującą oraz nową baterią to 1690zł. Zadowolony jestem niezmiernie. Piszę to ponieważ komuś może się przydać taka informacja Pozdrawiam serdecznie

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 332 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez KSYMEK Gaduła (3,280 p.)
–1 głos
4 odpowiedzi 291 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Maksym Piętak Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 247 wizyt
pytanie zadane 19 października 2022 w Sprzęt komputerowy przez stanislawruszkowski Obywatel (1,310 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...