Cześć,
Kolejny raz zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc. Tym razem w wyborze sprzętu do pracy. Aktualnie działam na już bardzo leciwym sprzęcie Dell Precision M 4700
Procesor: I7-3630QM 2,4GHz
RAM: 16GB
Dysk: 1TB HDD SSD
Grafika: zintegrowana Intel HD4000 + nVidia Quadro K2000M
Matryca: 17"
Bateria: martwa :D
System: Linux Kubuntu
Sprzęt sprawował się bardzo dobrze, wygodny, wytrzymały, wszystko było ok. Ale od dłuższego czasu już nie domaga niestety - zapewne zużycie + bolączki wieku starczego.
Potrzebuję dobrać nowy sprzęt, jednak okazało się to trudniejsze niż mi się wydaje. Chciałbym prosić wszystkich chętnych do wypowiedzenia się w tej kwestii, ponieważ każda opinia może pomóc mi dokonać wyboru. Kryteria jakie stawiam to:
- stan: używany / poleasingowy / nowy
- kwota zakupu: max 3000zł
- kompatybilny z Linux Ubuntu / Kubuntu / Lubuntu / Mint
- matryca: min. 17"
- zadania stawiane przed kompem:
- Visual Studio Code : PHP, JS, Python, HTML, CSS - i wszystko co wokoło tego się kręci
- Gimp: prosta grafika, bez żadnych wodotrysków, obróbka, optymalizacja itp
- Inkscape: projekty do druku - wizytówki, ulotki, logo, tutaj nieco bardziej zaawansowane (aktualny mój dell już przy tworzeniu siatki z wielu ścieżek na tyle się gotuje, ze praca nad takim plikiem jest dramatyczna)
- Programy działające cały czas w tle: Thunderbird: około 20 skrzynek, WhatsApp, Signal, Chrome, Brave, FileZilla i powyższe.
Chciałbym móc po prostu swobodnie korzystać z powyższego zestawu. Windows na ten moment odpada, z kilku względów, tak więc nie biorę go pod uwagę. Na ten moment zwracałem uwage na stacje robocze Dell i Lenovo. O Dellu wiem sporo, ale w kwocie 3000zł kupię znowu dziadka... Lenovo nie znam i nie wiem jak współpracuje z Linuxem - choć wydaje mi się, że będzie ok. HP odpada, ze wględu na kompatybilność podzespołów samych ze sobą... Przejechałem kilka modeli i nie przekonuje mnie do siebie. Chętnie poznam opinie na temat innych marek - nie wykluczam żadnej poza HP i APPLE.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo liczę na Waszą pomoc - którą jak zawsze otrzymuje na tym forum! Z góry wszystkim dziękuję za poświęcony mi czas.