• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Aplikacja do zarządzania spotkaniami z kalendarzem

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
167 wizyt
pytanie zadane 28 maja w PHP przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
Hej,

Chcę stworzyć aplikację wewnętrzną (używaną tylko w mojej firmie) do zarządzania spotkaniami z klientami itp. Taki terminarz online. Praca na tej aplikacji będzie polegała na tym:

Jest 3 użytkowników, którym można zapisywać spotkania w wyznaczonym dniu oraz o wyznaczonej godzinie. Aplikacja musi wyświetlać czytelny kalendarz z zaznaczonymi spotkaniami. I do tej pory nie ma najmniejszego problemu. Chciałbym tutaj poprosić o poradę. Chciałbym aby przed wyznaczonym spotkaniem odpowiednia osoba dostała wiadomość Email oraz SMS. Z Email nie ma problemu żadnego. Ale chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja z SMS. Czy są może jakieś biblioteki do obsługi SMS z zainstalowanym własnym numerem? (nie chcę korzystać z gotowych płatnych rozwiązań). Kartę SIM posiadam w abonamencie.

Bardzo proszę o nakierowanie mnie na trop, ponieważ jedyne co znajduję to strony typu SMSAPI.pl - a nie chcę być zależny od firmy trzeciej w tym temacie.

Pozdrawiam serdecznie

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 28 maja przez AnimaVillis Stary wyjadacz (12,630 p.)
No niestety, ale albo budujesz centralkę, która będzie wysyłała smsy albo korzystasz z API.

SMSAPI.pl Całkiem sprawnie działa więc nie rozumiem obaw.
komentarz 28 maja przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
Tak się właśnie domyślałem, że nie obejdzie się bez SMSAPI.

Co do SMS API nie mam żadnych obaw, ale w firmie panuje przekonanie, że im większa autonomiczność tym lepiej - stąd takie pytanie :)

Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości
komentarz 29 maja przez AnimaVillis Stary wyjadacz (12,630 p.)
Poszperaj jeżeli chodzi o budowę centralki, podsumuj koszty związane z budową następnie utrzymaniem i serwisowaniem takiego rozwiązania dodatkowo utrzymanie abonamentu lub karty do takich rozwiązań + pamięć o jej opłacaniu lub doładowywaniu załóż, że wysyłanie 1000 sms w miesiącu.

Przy założeniu że wysyłacie maks 1000 sms/mc w smsapi masz 149zł i nie interesuje Cię nic więcej prócz pamięci o doładowaniu konta (chyba, że zmienili format opłaty), podejrzewam, że całe utrzymanie centralki i jej obsługa po pierwszym roku nie da tak niskich kosztów jak opłacenie api :)

Więc na końcu śmiało możesz w firmie przedstawić plusy i minusy zastosowania api.
komentarz 29 maja przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
Wstępnie rozważałem taką opcję, kartę mamy w abonamencie cały czas opłacaną a nie używaną. Modemy też leżą nieużywane, do tego jak na złość Raspberry Pi również leży i czeka na chętnego. Tak więc w pewnym sensie infrastruktura prawie gotowa. Muszę tylko sprawdzić czy podołam temu zadaniu w jakiś sensownym zakresie czasu

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 487 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2022 w PHP przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 542 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2016 w Hostingi, domeny, usługi przez niezalogowany
+1 głos
2 odpowiedzi 2,490 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w Urządzenia mobilne przez kon.bed21 Obywatel (1,610 p.)

93,172 zapytań

142,184 odpowiedzi

321,965 komentarzy

62,496 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 918p. - dia-Chann
  2. 902p. - Łukasz Piwowar
  3. 901p. - CC PL
  4. 894p. - Łukasz Eckert
  5. 872p. - Michal Drewniak
  6. 867p. - Marcin Putra
  7. 858p. - rafalszastok
  8. 856p. - rucin93
  9. 842p. - Dawid128
  10. 840p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 830p. - Piotr Aleksandrowicz
  12. 826p. - Michał Telesz
  13. 819p. - Mariusz Fornal
  14. 814p. - Mikbac
  15. 812p. - TheLukaszNs
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...