• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pasja Informatyki - o tym jak było i o moich przeżyciach w informatyce

Cloud VPS
+3 głosów
155 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2024 w Offtop przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

Hej

Przeglądając starsze wpisy wpadłem na pomysł aby się trochę rozpisać.

TL;DR - dziękuję temu forum, że odnalazłem pasję w informatyce. Jestem pod wrażeniem jak solidna jest to baza wiedzy i przeżyć heart

Przebywam na tym forum od lutego tego roku. Umilam sobie czas wolny czytając przeróżne wątki, te nowe i te stare. Dużo się dowiedziałem na temat informatyki, przez co zamiast zwykłej świadomości posiadania tytułu technika wiem, że posiadam umiejętności, którymi mogę pomóc innym, rozwijać się dalej i tworzyć ciekawe projekty.

Przyjemnie się tutaj czyta też rzeczy typowo społecznościowe. Widać jak na przestrzeni lat niektóre osoby rozwinęły się do tego stopnia, że są porządną cegiełką tego forum. Widać też, że kiedyś to miejsce też miało taką powłokę społeczną, której aktualnie aż tak nie zauważam (nie wiem czy przypadkiem nie przeniosła się ona na Discorda). 

Żałuję, że sam zamiast odkrywać tajniki mojego zawodu podczas lat szkolnych i udzielać się tutaj olewałem go. Nie całkowicie, rzecz jasna. Projektowo i umiejętnościami zawsze się pokazywałem na tle innych, ale nie miałem w tym takiej pasji jak przy grafice. Żyłem na zasadzie "mam umiejętności i lubię to robić, ale nie chcę z tym wiązać przyszłości". A jednak teraz odnalazłem pracę w zawodzie i sam rozwijam się prywatnie. Chciałbym połączyć moje umiejętności i tworzyć to co mi najdzie do głowy - robić coś ciekawego i inspirującego.

Niestety też w szkole informatykę traktowano po macoszemu (wow, żadna niespodzianka) - nauczyciel wolał odpalać Pana Mirosława Zelenta na projektorze i odsyłać nas do wujka Google czy kolegi obok niż pomagać nam zrozumieć temat. Inny nauczyciel natomiast wolał opowiadać o swoich przygodach i tematach pozaziemskich aniżeli pracować z nami. Potem pojawiły się kwiatki typu pisanie kodu na kartkach czy szybkie przerobienie całego materiału 2 tygodnie przed egzaminami zawodowymi.

Tak czy siak na pochwałę zasługuje tutaj każdy forumowicz - za to jak solidnie to forum prosperuje oraz jak wielką bazą wiedzy i przeżyć ono jest. Dzięki czemu może ono, tak jak dla mnie, stać się swego rodzaju inspiracją lub motorem dla żądnego wiedzy umysłu.

Także jeśli jesteś w technikum i szukasz świetnej bazy wiedzy to dobrze trafiłeś wink Sam osobiście dziękuje wszystkim za to jak forum się prezentuje heart

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 297 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2017 w Offtop przez Artur313 Użytkownik (790 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 406 wizyt
–2 głosów
1 odpowiedź 350 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2019 w HTML i CSS przez szalony_kojot11 Nowicjusz (120 p.)

93,460 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...