• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia magisterskie II stopnia z Data Science, BigData, AI, ML, LLM, najlepiej online

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
319 wizyt
pytanie zadane 26 maja w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez everstudybee Użytkownik (670 p.)

Hejka,

Czy komuś rzuciły się inne oferty z Polskich uczelni? Sporo wyjeżdżam i rozwiązanie online jakie proponują poniższe uczelnie jest bardzo wygodne. Ewentualnie szukam czegoś zaocznie Warszawa, ale może być i Polska. To co do tej pory znalazłem:

❌ - WSB-NLU z Nowego Sącza - Analiza danych - https://www.wsb-nlu.edu.pl/pl/studia-ii-stopnia-kierunek-zarzadzanie-specjalnosc-analiza-danych - trochę mało zajmowania się danymi, więcej biznesu, cena najniższa.

❌ - Koźminiński - Master in Big Data Science - https://www.kozminski.edu.pl/pl/oferta-edukacyjna/studia-ii-stopnia/master-big-data-science - cena za semestr  17 100 zł  trochę przeraża

- PJATK - Data Science - https://pja.edu.pl/informatyka/informatyka-studia-ii-stopnia-stacjonarne-polskojezyczne/specjalizacje-2/informatyka-data-science/ - mimo ceny za semestr w wysokości 10 000 zł chyba najbardziej rozsądnie wygląda

Jeśli coś znacie jeszcze to będę wdzięczny.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 maja przez Benek Szeryf (92,970 p.)
Mój znajomy wybrał się na warszawską uczelni, na roczne studia i mówi, że to nie ma sensu. Materiał jest bardzo pobieżnie przerabiany, nie ma wręcz czasu opracować każde zagadnienia szczegółowo. Studia trwają tylko rok, a ich koszt to coś koło 12 000 zł. Drugi raz by na to nie poszedł.

Ogólnie, studia to głównie samodzielna praca. Wykładowcy tylko powinni wskazywać kierunek, czasem wyjaśnić coś, co nie jest jasne i tyle. W większości to praca samodzielna, nawet jeśli mówimy o publicznych uczelniach. Tak więc, jak ktoś nie ma czasu na to, by siedzieć po godzinach, to raczej nie ma sensu wydawać pieniądze na uczelnie.
komentarz 27 maja przez everstudybee Użytkownik (670 p.)
A możesz się dowiedzieć jaka to uczelnia?
komentarz 27 maja przez Benek Szeryf (92,970 p.)
Zdaje się, że to były studia podyplomowe na Politechnice Warszawskiej.
+1 głos
odpowiedź 27 maja przez Wiciorny Ekspert (278,710 p.)
Na studiach AI,ML,LLM ( chociaż machine learning się może pojawić w kwestii statystyki wektorowej, sieci neuronowej) się nie nauczysz więc to nie jest dobry kierunek, to jest zbyt swieże, programy studiów praktycznie tego nie zawierają, jak już to zawierają materiał w ujęciu statystyki i fizyki.
Na pewno nie w praktycznym sposobie.
Po drugie AI, ML,LLM to są trzy odrębne tematy, AI i ML to mogą być - dwa różne kierunki studiów, to w ogóle nie jest to samo i nie są to rzeczy wymienne, same LLM to głównie języki naturalne oparte na sieciach neuronowych to jest jakiś tam "odłam malutki" od Deep Learningu, który jest częściowo wpakowany w machin learning... idąc dalej AI to jest jeszcze wiele wiele innych rzeczy związanych z automatyzacją, interfejsami mózg komputer, przestrzeniami deterministycznymi i niedeterministycznymi, automatami w ujęciu językowym itp.

TO trochę tak jak "chcę się nauczyć Hiszpańskiego, do rozmowy wszędzie", a w samej Hiszpani masz 36 rodzajów odłamów języka, niektóre totalnie różne i całkowicie inne.

Analiza danych itp. to jest dobre dla ekonomistów, albo jeśli chcesz się bawić z Jirą i Excelem :D, analizując tabelki to bardzo proszę.

Pytanie w jakim celu chcesz iść na studia II stopnia, bo więcej zdecydowanie nauczysz się na kursach.
komentarz 28 maja przez everstudybee Użytkownik (670 p.)
Studia magisterskie, to formalna ścieżka, którą chcę przejść. Więc skoro będę już nią szedł, to chcę to zrobić jak najbardziej rzeczowo i optymalnie. Mam też świadomość, że edukacja formalna ma swój bezwład i nie adaptuje programu tak szybko by idealnie odpowiadać zmieniającej się dynamicznie sytuacji, ale właśnie od tego są dodatkowe kursy.

Dlatego studia inżynierskie czy magisterskie i kursy nie są dla mnie alternatywą ale uzupełnieniem.

Co innego ze studiami podyplomowymi. Tu faktycznie często lepiej zrobić kursy, bo szybciej można zdobyć aktualną wiedzę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,405 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,264 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 820 wizyt
pytanie zadane 16 października 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez gerid Nowicjusz (220 p.)

93,187 zapytań

142,201 odpowiedzi

322,012 komentarzy

62,514 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 2127p. - dia-Chann
  2. 2092p. - Łukasz Piwowar
  3. 2079p. - Łukasz Eckert
  4. 2037p. - Tomasz Bielak
  5. 2006p. - rucin93
  6. 2006p. - Michal Drewniak
  7. 2005p. - Łukasz Siedlecki
  8. 1964p. - CC PL
  9. 1946p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 1791p. - Mikbac
  11. 1744p. - rafalszastok
  12. 1734p. - Anonim 3619784
  13. 1586p. - Dawid128
  14. 1520p. - Marcin Putra
  15. 1480p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...