• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nagrzewanie komputera po uśpieniu

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
175 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2024 w Sprzęt komputerowy przez darknode Użytkownik (560 p.)
Witam, posiadam komputer Acer aspire 5, system operacyjny Linux Mint, od długiego czasu zauważyłem, że po uśpieniu komputera, cały czas spód komputera jest dośc mocno ciepły, a wentylator nie chodzi, dopiero po wybudzeniu, wentylator zaczyna działać na dużych obrotach i zbija tą temperaturę, jaki mógłby być tego problem? nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu, może to być wina systemu? dodam, że mogło to się zacząć dziać odkąd zainstalowałem system linux i zaszyfrowałem dysk przy instalacji przez system plików zfs zamiast lvm.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
Pasta na procesorze? Może problemem jest zasilacz, albo podłączenie do baterii? Rozumiem, że na uśpieniu jesteś podpięty?
Może to też być wina czegoś w tle, ale wątpię, żeby takie obciążenie generowało, sam fakt- tego, że jest on przewlekłe ciepły sugeruje na problem w chłodzeniu, problem w "przelocie", być może wentylacji nie ma, albo jest mocne zakurzenie, ostatecznie za mocny zasilacz i wspomniana pasta na procesorze do wymiany.

Zdarzyło mi się raz, że problemem była "bateria", ale zwykle wcześniej dawała by już inne widoczne objawy jak wyłączanie, szybkie rozładowanie etc.
PS: jeśli non stop masz podłączony laptop na ładowaniu, to generalnie nie polecam bo to psuje mocno długofalowo podzespoły i samą baterie.
komentarz 22 maja 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)
Tak, komputer mam od roku, płyta główna czysta, 0 kurzu, pasta nie była wymieniana, co do zasilacza, jest oryginalny i podłączony non stop, bo słyszałem, że korzystanie z baterii, mocno ją niszczy... Dodam jeszcze, że podczas korzystania z komputera, z samą przeglądarką firefox, zjada mi on aż 6gb ramu, najwięcej sam firefox i środowisko cinnamon
komentarz 23 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Po to jest bateria aby z niej korzystać :/ Jak się napuchnie/zepsuje no to się wymieni. Albo będziesz wtedy leciał tylko na zasilaczu.

Co do Firefoxa poczytaj tutaj. Może za dużo masz kart otwartych albo przeglądasz mocno wymagające strony

komentarz 23 maja 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)
Korzystałem już w poprzednich komputerach z baterii, i jej żywotność szybko spadła, a korzystając z linuxa mint, bateria trzyma tylko nie całą godzinę, gdzie w przypadku windowsa dużo dużej, więc szkoda jej niszczyć.

Co do firefoxa to nie chodzi o karty, bo zaraz po uruchomieniu mam taki skok pamieci ram
komentarz 24 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Może sterowników nie ogarnąłeś? Aktualizujesz na bieżąco?
komentarz 21 czerwca 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)
tak, aktualizuje, mi zaczelo sie to dziac bo ponownym istalacji linuxa i wybraniu innego systemu plikow niz standardowo, przeinstaluje go i zobacze.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 414 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 291 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2021 w Sprzęt komputerowy przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 198 wizyt

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...