• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Porady ws. studiów i informatycznej strony MLu

Cloud VPS
0 głosów
188 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez woinish Nowicjusz (160 p.)
Witam,
Skończyłem matury i wybieram się na studia.
Celowałem w informatyke i matematyke na MIMUW jednak ze swoim wynikiem (~80% z mat roz) raczej się nie dostanę, więc idę na czystą matematykę na UJ. Swoją przyszłość wiążę z R&D w MLu lub ewentualnie z czystą pracą naukową (W tym celu mam zamiar skończyć infe i matme naraz). No i jakoże nie dostanę się nigdzie (gdzie chcę) na informatykę w tym roku, to mam zamiar zacząć uczyć się sam (części informatycznej).
Za rok podejdę ponownie do matury z matematyki z nadzieją dostanie się na wcześniej wspomnianą uczelnię z przeniesieniem równoległym z matematyki oraz rozpoczęciem informatyki.
Do tego potrzebuje dobrych ocen, więc mam zamiar kupić książki od matematyki i już zacząć się uczyć (od zawsze byłem samoukiem.
Równolegle przez te 4 miesiące wolnego pragnę również zacząć stawiać pierwsze kroki w informatyce (nie mam z nią doświadczenia poza podstawami programowania), jednak kompletnie nie wiem co mam robić. Bardzo wdzięczny byłbym, gdyby ktoś był w stanie podesłać mi jakieś materiały, które mogły by mi się przydać. (w stylu jakie języki, programy itp. powinienem ogarnąć)
Również - jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z "dobrymi" studiami informatycznymi - prosiłbym o jakieś informację na ten temat ( w stylu czy to ma sens, czy lepiej uczyć się sam itp.)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)
Jeśli potrzebujesz materiałów do nauki informatyki to polecam filmy Pana Zelenta. To tak na dobry początek. Poznaj z tak lekkiej teorii parę języków aby wybrać sobie w co byś chciał pójść. Istotne jest jednak abyś sam ćwiczył, robił jakieś projekty, notatki jak potrzebujesz. Możesz pójść w język C, Javę, Pythona, PHP. Zobacz co Ci podpadnie.

Jeśli chodzi o studia - sam jestem na zaocznie-hybrydowych studiach informatycznych. W grupie mam osoby, które nigdy nie miały do czynienia z komputerem od technicznej strony, nie mówiąc o programowaniu. Często niestety wykładowcy pokazują podstawę i przechodzą od razu do trudniejszych zadań - wtedy parę osób w 10 minut zrobią ćwiczenia, a reszta męczy się godzinami. Dlatego lepiej cosik wiedzieć więcej i samemu się uczyć - po to też masz czas między wykładami.
komentarz 20 maja 2024 przez woinish Nowicjusz (160 p.)
Dzięki za odpowiedź!
Mógłbyś bardziej opisać jak wyglądają takie studia, też myślałem o czymś podobnym równolegle z matematyką. A no i gdzie studiujesz?
1
komentarz 20 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

WSB Merito Wrocław - kierunek informatyka hybrydowo-zaoczna licencjat. Co dwa tygodnie masz zajęcia - w soboty zdalnie, w niedzielę na miejscu. Na początku były takie zajęcia wprowadzające, coś o technologii VR. Teraz mamy systemy i binarkę. Z matmy były całki, macierze i granice funkcji. To póki co skrócony pierwszy rok. Potem sobie specjalizację wybiorę, pewnie grafikę.

Tylko mówię, wtedy jesteś bardziej zdany na siebie. Wiedz jednak, że tak strasznie nie jest, jeśli cosik tam z komputerów ogarniasz wink

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 565 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 259 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 4,295 wizyt

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,716 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...