• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

moje portfolio

VPS Starter Arubacloud
–5 głosów
749 wizyt
pytanie zadane 17 maja w Nasze projekty przez Mist Obywatel (1,680 p.)
witam, napisałem i mam portfolio https://mistmest.000webhostapp.com  jak oceniacie?
komentarz 26 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
nie rozumiem
komentarz 26 maja przez Sefinek Obywatel (1,560 p.)
Sprawdź co to Adguard
komentarz 26 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
aj juz wie,
komentarz 26 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
tylko dlaczego przez 000web hist i i tak chyba przeniosze to na inną usługe
komentarz 26 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
a czy moze to byc wina takiego linku dodaanego przez 000webhost na dole strony >

7 odpowiedzi

+7 głosów
odpowiedź 18 maja przez Wiciorny Ekspert (274,410 p.)
Nie czas na Portfolio, czas na naukę.
1
komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
nikt całego jezyka w jeden dzien sie nie nauczy .no znaczy to zalezy ale to praktycznie niemozliwe
komentarz 18 maja przez jankustosz1 Nałogowiec (35,940 p.)

@Mist, Nie przejmuj się hejterami, którzy Ci pewnie zadroszczą. Strona wygląda pięknie, nieszablonowo. Wiciorny z tego co pamiętam pisał kiedyś, że z wykształcenia jest tfu.. polonistą. Pewnie jedyny język jaki zna lepiej od Ciebie to polski, choć i to moglibyśmy się zdziwić.

Imo zmień tylko kolor z różowego na czerwony, by nie wyjść na geja i możesz wysyłać CV. Jakaś firma Cię weźmie, reszty nauczysz się w pracy. 

Powodzenia.

komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
dzieki za miłe słowa ale to były construktywne uwagi do strony która bombowa nie jest np sefinek ma sto razy lepszą . dzieki tym uwagą poprawiłem troche strone choc jest troche poprawek bedzie trzeba zrobic. wiesz lubie ciemne fioletowe lekko rózowe kolory co nie znaczy ze jestem gejem . ale dzieki za miłe słowa równiez powodzienia . no nie ma czego zazdroscic ze tak powiem . wiciorny pisał chyba ze dietetykiem .moze tez polonistą ale to nie znaczy ze nie umie programowac:) . dzieki i powodzienia
komentarz 19 maja przez su7890 Początkujący (340 p.)
XDDD
komentarz 19 maja przez Comandeer Guru (603,620 p.)

@jankustosz1, proszę się powstrzymać od ataków personalnych na innych użytkowników forum.

+1 głos
odpowiedź 18 maja przez Panelinio Dyskutant (7,880 p.)
Słaba jakość niestety. Brak responsywności, brak poprawnej polszczyzny. Takie trochę napisanw na kolanie.

Poszperaj jak wyglądają porrfolia
komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
no własnie nie widziałem  a precyzując to strare cwiczenie i chicałem nowe portfolio stworzyc ale przez przypadek to otworzyłem i mi sie spodobało i poprawiłem. wiec faktycznie musze troche rzeczy po zmieniac .dzieki za cene uwagi
komentarz 30 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
a zapomniałem wspomniec masz racje jest napisane na kolanie
+1 głos
odpowiedź 18 maja przez wizarddos Nałogowiec (26,070 p.)

Z rzeczy technicznych rzucających się w oczy

- Na stronie nie powinno być więcej niż 1. element <h1>. Jak chodzi o wielkość to dostosuj ją CSSem a nie headingami

- Lepiej stylować klasami niż id

- Style inline trochę bolą w oczy


            <h3>
            - 
            <br><br>
            </h3>

- Nie mam pojęcia co miałeś na myśli przez tę abominację, ale takie połączenie jest co najmniej  dziwne

- Z takich mniejszych rzeczy brakuje `>` w zamykającym body
 

    </div>

</body
</html>

- Zamiast divów lepiej sprawdziłyby się znaczniki semantyczne (znajdziesz je kawałek poniżej nagłówka)

- Charset jest chyba UTF-8 a nie

<meta charset="utf8">

Pora na CSS'a

- Brak responsywności. Poczytaj sobie czym są media queries i ogólnie o responsywności

 

I JavaScript

var rect = canvas.getBoundingClientRect();
        var clickX = event.clientX - rect.left;
        var clickY = event.clientY - rect.top;

Zamiast var lepsze byłoby tutaj `let` albo nawet `const` (Bo się nie zmienia)

canvas.addEventListener('click', function(event) 

To jest ogólnie okej, możesz sobie sprawdzić funkcje strzałkowe, które idealnie się do takich callbacków nadają

 

A z rzeczy mniej technicznych. W nazewnictwie trzymaj się jednego języka i fajnie jak nie popełnia się błędów ortograficznych

 

Wielkie litery też istnieją, Po kropce takowe dajemy.

Staraj się nie powtarzać słów w zdaniach po sobie. Między tym samym słowem 1-2 zdania przerwy to takie minimum

Dodaj jednak trochę tych polskich znaków.

Nazwy języków programowania też można odmieniać

 

I to tak w sumie tyle z szybkiego zerknięcia

komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
no wiem choc paru rzeczy nie zauwazyłem jak brak zamkniecia > body
komentarz 18 maja przez wizarddos Nałogowiec (26,070 p.)
Proszę bardzo, od tego jesteśmy by to wskazać. Przy okazji wygodniej by było gdyby kod był na Githubie
komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
no rozumiem postaram sie portfolio poprawic. tak moze to słaba wymówka ale to portfolio było kiedys zrobione dla cwiczen nowe robiłem ale przez przypadek otworzyłem te i mi sie spodobało dlatego jest tu taki misz masz jezykowy ale mysle ze te portfolio co robiłem nowe to  wizualnie jest sto razy gorsze
komentarz 18 maja przez wizarddos Nałogowiec (26,070 p.)
Jak uważasz, zawsze możesz się podzielić
komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
zabieram juz sie za poprawki
komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)

no jak chciesz kod to prosze bardzo choc ostrzegałem

<!doctype html>
<html lang="pl">
<head>

    <title>Portfolio </title>

<style>
body{
background-color:SkyBlue;
}
#container{
Text-align:justify;
margin-right:auto;
margin-left:auto;
width:1000px;
height:700px;
background-color:LightSeaGreen;
border-radius:10px;
}
#first-opis{
background-color:SlateGray;
border-radius:5px;
padding:10px;
text-align:center;
color:Lavender;
}
#projeckt{
font-size:18px;
color:Lavender;
padding-left:10px;
}
#footer{
min-width:1000px;
height:50px;
background-color:cyan;
position: fixed; 
bottom: 0; 
left: 0;
right:0;
text-align: center;
line-height: 50px;
}
#footer:hover{
color:#00FA9A;


}
    
</style>    
</head>
<body>

    <div id="container">

        <div id="first-opis">

            <h3>

                <span style="color:magenta;">witaj</span>, mam nadzieje ze moje portfolio ci sie spodoba .
                jestem uczączym sie programowania człowiekiem. aktualnie najbardziej ucze sie pythona jednak 
                troche umiem <span style="color:darkorange;">html</span>,<span style="color:aqua;">css</span>,<span style="color:yellow;">js</span>. a najbardziej kocham notatnik. zapraszam !

                
            </h3>
        </div>

        <div id="projeckt">

            <h1><span style="color:yellow;">Planuje</span></h1>

            <h3>
            - 
            <br><br>
            </h3>
            <h1><span style="color:aqua;">Pracuje</span></h1>

            <h3>

                - nad stroną dla pseudojęzyka programowania Night Tree
                <br><br>
                - nad publicznym scriptem js z animacjami zegara
            </h3>
            <br><br>
            <h1><span style="color:darkorange;">skonczyłem</span></h1>
            <h3>
            - moje portfolio
            </h3>
            
        </div>

       



    </div>
 <div id="footer"><span  style="color: teal; font-size:20px;">Kontakt:</span> mistakemaster@gmail.com
        </div>

    <script>





        
    </script>


    
</body>
</html>

 

komentarz 18 maja przez wizarddos Nałogowiec (26,070 p.)
Ale kod ogólnie już mam. Na jego podstawie zrobiłem review
komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
to kod tego portfolio co robiłem ale si erozmysliłem
komentarz 18 maja przez wizarddos Nałogowiec (26,070 p.)
A no dobra
0 głosów
odpowiedź 18 maja przez overcq Pasjonat (21,860 p.)

Pomijając treść (i jej poprawność) tej strony, to:

  • U mnie nie ma takiej czcionki jak Verdena, więc jest podstawiana inna, domyślna.
  • Odbijający się kwadracik wylatuje za ramkę z prawej strony i na dole. Może trzeba uwzględnić jego szerokość.
  • Brakuje wersji na małe ekrany (telefony komórkowe i inne).
  • “margin-left: auto” nie jest najlepszym sposobem na centrowanie.
komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
okej rozumiem dzieki za rady
komentarz 18 maja przez VBService Ekspert (255,320 p.)
edycja 18 maja przez VBService

@Mist, 

@overcq, 

“margin-left: auto” nie jest najlepszym sposobem na centrowanie

polecam obejrzeć i (lub) wysłuchać (jeśli znasz na tyle angielski): Best (and worst!) ways to center WITHOUT flex or grid  wink

nie ma takiej czcionki jak Verdena

"literówka" Verdana

polecam:

0 głosów
odpowiedź 18 maja przez Osse Dyskutant (8,430 p.)
A nie możesz przed Moje Portfello dodać <center> </center> i to samo w dalszej częśc dokumentu. Strona jest. czytelniejsza  ?
komentarz 18 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
no o takiej mozliwosci to nawet nie wiedziałem
1
komentarz 18 maja przez wizarddos Nałogowiec (26,070 p.)

@Osse, Nie chcę nic mówić, ale <center> jest już przestarzałe. Lepiej stylować CSSem

1
komentarz 18 maja przez Osse Dyskutant (8,430 p.)

@wizarddos Zapewne masz rację :) nie jestem ekspertem w tej dziedzinie

komentarz 19 maja przez wizarddos Nałogowiec (26,070 p.)
Link dla poparcia tezy wrzuciłem. Jest cała czerwona tabliczka "deprecated" od razu jak się wejdzie
0 głosów
odpowiedź 19 maja przez netteria.NET Początkujący (300 p.)
Pewnie już wszystko umarło ale zastanawia do czego ma mnie przekonać ten latający kwadrat? I to błąd tak przy okazji ponieważ jakbym nie spojrzał w źródło to bym nie zorientował się że coś jest dalej. I nie programuj w notatniku bo to tylko utrudnia pracę. Zainstaluj sobie jakieś IDE. Z darmowych to polecam Netbeans, fajny jest jak dla mnie. Będzie równie jak nie bardziej przyjemnie:)
komentarz 20 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
aha.aha i tak lubie notatnik
komentarz 22 maja przez netteria.NET Początkujący (300 p.)
Spoko. Każdy ma jakieś preferencje. Jednak jak zaczniesz programować komercyjnie to w notatniku się zajedziesz. Ale dla przyjemności to czemu nie.
komentarz 22 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
ach rozumiem mysłałes ze chce pracowac notatniku:D.nie nie spokojnie poprostu lubie programowac w notatniku ale masz całkowitą racje ze jezeli bym chciał w nim pracowac to bym sie zajechał
0 głosów
odpowiedź 23 maja przez JanekOpolski Nowicjusz (220 p.)
Witam,

Portfolio jako strona www jest to bardzo ciekawy pomysł, ale w  określonym kontekście. Mianowicie jako np. programista, informatyk itp, itd. to tak. Jeśli np. zrobisz portfolio na bazie strony www jako zwykłe CV z osiągnięciami, rozwojem, szkoleniami np. w kontekście grafiki, fotografii - w moim przypadku - nie przyniosło to rezultatu. Wisiała taka strona przez 3 lata i nic. Powód 1. Schemat jakimi się kierują Panowie i Panie, którzy prowadzą rekrutację, to nie zachwyt jak strona jest wykonana czy też wykonana, lecz, co jest w CV papierowym, bo ktoś kto ma zadanie pozyskanie świeżego "mięska do pracy" bazuje jednak na CV papierowym. No jest to moja opinia lecz nie każdy się pewnie na moje stwierdzenie zgodzi. Dlatego osobiści zaniechałem tego typu akcji.
komentarz 23 maja przez Mist Obywatel (1,680 p.)
okej.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 466 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 414 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2017 w Nasze projekty przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)
+6 głosów
2 odpowiedzi 715 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2015 w Nasze projekty przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)

92,775 zapytań

141,703 odpowiedzi

320,571 komentarzy

62,111 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...