• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pracujący programista, robić studia?

Cloud VPS
+1 głos
502 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez FifthLeaf Nowicjusz (150 p.)
TL;DR
Studia prywatne, poprawiać maturę, czy w ogóle sobie darować, jeśli mam trochę doświadczenia?

Cześć. To znowu ten czas w roku, kiedy moje anxiety się odzywa, ale do rzeczy. Po technikum dostałem robotę i tak od ~3 lat jestem Python dev'em, udało się nawet wkręcić w projekt ML jako "data scientist" (kinda).

Strasznie mi się spodobało i widział bym siebie w analizie / researchu, ALE tu pojawia się temat studiów. Przejrzałem dostępne opcje (zaoczne, raczej prywatne) i trochę nie ma w czym wybierać. Na kierunkach informatycznych, nawet specjalizacji AI, strasznie dużo jest ogólnego materiału (np. grafika) - dopiero na magisterce robi się ciekawiej. Mam silne obawy o zmarnowanie czasu i funduszy.

Jedyną uczelnią, która wpadła mi w oko jest Collegium Da Vinci z kierunkiem "Analiza biznesowa i Data Science", natomiast doczytałem się zatrważających opinii na jej temat. Innymi, na które zwróciłem uwagę, są WSB oraz DSW, ale tu wraca kwestia materiału czy opinii. Zastanawiam się także nad zupełnie innym kierunkiem, który zawsze mnie pociągał - psychologią, aczkolwiek obawiam się bycia dyskryminowanym na rynku przez wybór nietechniczny, a i tu z uczelniami różnie.

Wiem, że tego dużo, ale przyznam szczerze, że jestem zupełnie spanikowany i przerażony. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
komentarz 19 maja 2024 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)
Moim zdaniem chwyciłeś "Flow" zawodowe, więc odradzałbym Ci studia. No chyba że myślisz o zagranicznych.

Polecam robić sobie jakieś roadmapy na każdy nowy rok, tak żeby nie zostawać w miejscu.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)

Ja mam na to takie zdanie: 
Jeśli chcesz mieć papierek/studia, chcesz jakby się kształcić w jakimś zakresie, napisać pracę i sprawi Ci to radość i przyjemność, to śmiało nie widzę problemu. Fajnie mieć :) dla siebie. Tym bardziej np. psychologia, ja pracuje jako DEV 7 lat, ale studiowałem dietetykę kliniczną bo to mnie jarara z 15 lat, robiłem to bez studiów zanim zostałem programistą i generalnie studia zrobiłem czysto dla przyjemności.

Mam silne obawy o zmarnowanie czasu i funduszy.

Niestety tego czasami nie unikniesz, niewykluczone i tak może być, też "wiele przedmiotów" będzie na zapchaj dziurę i po prostu, będzie to zmarnowany czas. 

Jeśli natomiast twoim celem jest w przyszłości zejść ze ścieżki technicznej (zostać np. menagerem, albo iść w tego typu rzeczy, to studia musisz mieć w tym chyba raczej magisterskie).  
Nie wiem co Ci poradzić, bo sedno pytania mi umknęło w treści, 

Studia prywatne, poprawiać maturę, czy w ogóle sobie darować, jeśli mam trochę doświadczenia?

Więc podsumowując, czy poprawiać maturę? No jeśli z aktualnymi wynikami, nie jesteś wstanie się nigdzie dostać i/lub nie tam gdzie chcesz, to nie ma innej opcji, chyba, że płatnie. Czy jest sens, odpowiedzieć sam sobie musisz  (YODA), bo nie wiem o jaki sens pytasz.
Też podejrzewam, że w przyszłości - zawężać będą programistów, gdyż -co raz  mniej technicznej pracy będzie, co może spowodować, że nagle "wymogiem będą studia", jako pretekst na odsiew. 

Do wielkich koncernów jako DEV bez studiów się niedostaniesz. 

1
komentarz 18 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)
Doceniaj siebie "na farcie, czy nie na farcie"... w tej branży fart nie wystarczy, jest potrzebny, ale musiałeś się bronić wiedzą, czy akurat przygotowaniem. :)
komentarz 18 maja 2024 przez FifthLeaf Nowicjusz (150 p.)
Zabawne, ale w dużej mierze chodziło wtedy o moje nastawienie :) Portfolio miałem nikłe, na wiele pytań nie odpowiedziałem, ale spodobał im się zapał do pracy i wyraźne podekscytowanie ofertą. Resztę opanowałem w praktyce już na stanowisku.
1
komentarz 18 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

@Wiciorny, 

akurat pracuje dla Google, więc może się coś zmieniło, ale ja musiałem specjalnie nawet odpisy papierów na studia przedstawiać.

Opowiesz cosik o swojej pracy? Czy tak średnio możesz (tajemnica zawodowa i te sprawy)? 

1
komentarz 18 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)
Tzn. ja pracuje jako Vendor 3 lata, nie bezpośrednio, tylko jako kontraktor z innej firmy, raczej publicznie bym się nie wypowiadał. Chociaż rozmowa rekrtuacyjna projektowa była zabawna, pogadać mogę, natomiast praca jak praca, polityka jak polityka :) także w razie czego dawaj znać na pw, możemy sobie na jakimś dc. porozmawiać
komentarz 19 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

Jasne, dzięki śliczne laugh 

+2 głosów
odpowiedź 18 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

Jeśli chodzi o studia, to tak jak Wiciorny wspomniał - zależy kd Ciebie i Twoich upodobań. Musisz jedynie mieć na uwadze, że ktoś kiedyś może od Ciebie wymagać papierka.

Jeśli chodzi o uczelnie to aktualnie jestem na WSB - hybrydowo-zaocznie informatyka. Co 2 weekendy masz zjazd i zajęcia online. Jak chcesz połączyć pracę ze studiami jest to fajna opcja. Materiał zależny od wykładowcy - niektórzy podają takie zagadnienia, że nie wiesz gdzie jesteś. A drudzy z kolei są jak najbardziej dla Ciebie dostępni i udostępniają swoje zapiski - fajna sprawa dla tych, co komputer od strony technicznej widzą pierwszy raz (są takie osoby na ty kierunku).

Dlatego jeśli o takie studia jak moje - nastaw się dużo na pracę indywidualną. Tak to od siebie polecam wink

komentarz 18 maja 2024 przez FifthLeaf Nowicjusz (150 p.)
Dzięki za odpowiedź. Przemyślałem sobie temat na chłodno i chyba spróbuję poprawić maturę, o ile nie dostanę się zaocznie na publiczne - np. UŁ ma kierunek "Analiza danych", który zdaje się wpasowywać w moje oczekiwania.
komentarz 18 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

Drobnostka wink

Też właśnie fun fact: na WSB za dobre wyniki z matury możesz mieć 1 semestr za darmo. Mi zabrakło 9 punktów :/

+1 głos
odpowiedź 18 maja 2024 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,960 p.)
Zależy co jest twoim celem. Studia to idealne miejsce do poznania wielu wartościowych ludzi z podobnymi zainteresowaniami. Moim zdaniem to jest ich główna zaleta. Drugą ich zaletą jest zdobycie wszechstronnej wiedzy w różnych dziedzinach informatyki i których nawet nie słyszałeś - samemu nigdy byś się tych rzeczy nie nauczył. Nawet nie chodzi o to by te rzeczy wiedzieć, a by mieć z grubsza o nich jakieś pojęcie i intuicje.

Jeżeli chcesz robić studia z myślą że będziesz tam robił tylko to co masz w pracy i nie będziesz musiał poświęcać czasu na naukę innych rzeczy, to nie wiem czy warto. Pewnie zmarnujesz tylko czas w zamian za papierek, a nic innego z tego nie wyciągniesz.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 592 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 319 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez thepstr Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 455 wizyt

93,454 zapytań

142,449 odpowiedzi

322,718 komentarzy

62,833 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...