• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak dostępu do modemu (kontynuacja wątku)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
117 wizyt
pytanie zadane 16 maja w Sieci komputerowe, internet przez polandonion Dyskutant (7,560 p.)

Witam, w nawiązaniu do poprzedniego tematu (link) udało mi się uzyskać dostęp do routera ale niestety w podstawowym jego zakresie, czyli zarządzanie hasłem dostępu do sieci i wyłączanie/włącanie danego pasma oraz zmiana nazwy pasma. Niestety nadal próbójąc logować się na stronie 192.168.0.1/ wyskakuje błąd związany z nieprawidłowymi danymi logowania. To nie wszystko. Po wejściu na stronę dostawcy internetu zobaczyłem, że modem może pracować w 3 trybach: bridge, router oraz open. Opisy są jasne, ale ja mam do nich pytanie: czy możeliwe, że w trybie pracy router niemożliwe jest logowanie na stronę 192.168.0.1/? Czy po zmianie na tryb open logowanie będzie możliwe? Czy po zmianie trybu na open modem dalej będzie działał jako router, ale z dodatkowymi opcjami, tj. czy nadal będzie możliwe połdłączenie do niej hostów? Niżej zamieszczam zdjęcia pomocne w temacie, :D

komentarz 16 maja przez polandonion Dyskutant (7,560 p.)

ale w instrukcji nie ma nic powiedziane czy modem ma być w trybie open czy router, a jedynie dane logowania, które są nieprawidłowe...

komentarz 17 maja przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,920 p.)
Po prostu spróbuj przełączyć w tryb OPEN i zobaczysz co dalej. Zawsze możesz wrócić do domyślnego trybu.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 maja przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,920 p.)
Masz wyjaśnione w komunikacie: tryb ROUTER ma domyślne ustawienia, np. przydzielanie adresów DHCP "jak leci", domyślne szyfrowanie, itp. I w związku z tym nie ma potrzeby, aby user logował się do panelu konfiguracyjnego modemu. W trybie OPEN sam musisz skonfigurować ustawienia modemu, ale możesz np. zarezerwować adresy dla określonych urządzeń, dopuścić tylko wybranych klientów, itp. Pobierz i przeczytaj instrukcję.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 136 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,288 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 637 wizyt

93,015 zapytań

141,978 odpowiedzi

321,271 komentarzy

62,357 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...