• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szukam fotela, ale takiego dobrego a nie słabego

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
544 wizyt
pytanie zadane 16 maja w Offtop przez marcin99b Szeryf (82,960 p.)
Cześć, polecacie jakiś fotel, który będzie dobry przez wiele lat? Do tej pory miałem jakiś zwykły z ikei i był całkiem dobry, nie jakiś super, ale przyzwoity, taki że da się na nim siedzieć wiele godzin i plecy nie bolą, ale to tyle z zalet

W pracy mamy jakieś prestiżowe ergonomiczne z mnóstwem ustawień wszystkiego i zawsze były dla mnie niewygodne, niezależnie jak długo próbowałem grzebać w ustawieniach.. w sumie każde biuro tak wspominam, najlepsze fotele w pracy na których siedziałem to takie, po których miałem dość po 3 godzinach a nie 10 minutach

Szukam czegoś co będzie wygodne i nie będzie wymagało spędzenia całego tygodnia na grzebaniu w ustawieniach żeby były akceptowalne

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 maja przez Wiciorny Ekspert (277,520 p.)

Powiem tak, generalnie polecam modele z serii NOBU : 
https://www.morele.net/krzeslo-biurowe-sense7-nobu-black-13154102/
IKEA Markus był moim pierwszym fotelem i był całkiem okej, ale te z serii NOBU są ekstra, wygodne, dostosowują się do każdej wysokości, każdej "lordozy", tzn.  regulacyjnie działają świetnie, są miękkie, ale w miejscach których powinny zachować twardość np przy plecach, pozostają twarde. Nie są praktycznie skomplikowane, bo nie musisz korzystać z tego co oferują, a prosty mechanizm jest na łokietkach, na oparciu i góra/dół 
Tańsze wersje NOBU : NOBU Tone
Siedzisko jest nawet bardziej twardsze, nie takie gniotowe miękkie, co zapewnia lepszą stabilizacje pleców i mniej późniejszych problemów bólowych. 

Jest jeszcze Fotel Sharkoon OfficePal C30 Fotel Sharkoon,, ale z tego co wiem to i tak popularne są NOBU, miałem je w biurach i mam w domu. 

komentarz 24 maja przez KamQiX Dyskutant (9,090 p.)
edycja 24 maja przez KamQiX

Podbijam trochę temat, bo akurat szukam fotela dla siebie, takiego typu jak Sense7 Nobu i chciałem się poradzić. Rozumiem, że posiadasz i używasz tego fotela?

Jeśli tak, to mam 2 pytania:

1) Jak się ogólnie siedzi na samej siatce? Nie ma ryzyka, że z czasem ona się naciągnie lub pęknie od nacisku?

2) Czy część podpierająca odcinek lędźwiowy nie jest umiejscowiona zbyt głęboko? Jakby w jednej linii z całym oparciem? Jak porównuje sobie Sense7 Nobu z innymi fotelami, np. Sharkoon OfficePal C30 lub Levano Control Series, to wydaję mi się, że tam bardziej to wystaje. Dodaję grafikę pokazującą te 3 modele:

0 głosów
odpowiedź 16 maja przez Kamil Naja Nałogowiec (27,550 p.)
Używka Herman Miller Aeron :) Ten Nobu powyżej wygląda na bardzo podobny :)
komentarz 16 maja przez marcin99b Szeryf (82,960 p.)
Widze że ten herman miller jest podobny cenowo do ergohumana, którego też dużo ludzi poleca

Ale na ergohumana też dużo ludzi narzeka że nie nadaje sie do dłuższego siedzenia niż kilka godzin, a kosztuje mnóstwo pieniędzy (podobne wrażenia do moich, z fotelami z pracy - niby jakieś super ergonomiczne a trudno na tym wytrzymać dłużej niż kilka godzin)

herman miller ma troche lepsze opinie, ale dalej znajduje opinie że niby jest fajny ale pod względem wygody nie dużo sie różni od "tych lepszych z ikei" które są kilkakrotnie tańsze

z drugiej strony niektórzy piszą o tym stylu konstrukcji konstrukcji, że daje kary za nieprawidłowe siedzenie, czyli jeśli siedzisz "podręcznikowo" to czujesz się cudownie, a jak troche krzywo to po chwili wszystko cie boli, możliwe że mam złe wspomnienia z tymi "porządnymi" z pracy bo lubie co jakiś czas siedzieć krzywo, a w domu mam "lepsze z ikei" które w żadnej pozycji nie jest super przyjemne, ale też w żadnej nie daje mi kar i ostatecznie jestem w stanie spędzić na nim bardzo dużo godzin bez żadnego bólu

co o tym myślisz? serio te krzesła są wygodne tylko jak się siedzi "podręcznikowo", czy to może kwestia jakości i te bardziej premium (jak herman) pozwalają na więcej?
komentarz 16 maja przez Kamil Naja Nałogowiec (27,550 p.)
Na Aeronie nie da się siedzieć z nogą założoną na nodze, nie da się też siedzieć "krzywo". Dla mnie to plus.

Z minusów - potrzeba dokupić podpórkę pod stopy bo fotel ma ramę. Taka z Ikei daje radę. Co gorsza, potrzeba też zagłówek, którego nie ma w zestawie :p Z tym wszystkim jest bardzo wygodny, możesz sobie np wyregulować czy fotel jest bardziej czy mniej sztywny. Można siedzieć te 8 - 10 godzin bez bólu.

Super jest to że krzesło jest zbudowane z siatki, człowiek się tak nie poci.
0 głosów
odpowiedź 17 maja przez mokrowski Mędrzec (156,260 p.)
Trochę w kontrze do pytania... Warto zainteresować się pracą w postawie stojącej. Oczywiście nie "zamiast siedzenia" ale w uzupełnieniu. Polecam, chwalę sobie. Nie jest wymagane inwestowanie w biurka unoszone serwomechanizmami elektrycznymi. Często wystarczy nadstawka/stand/stanowisko z wyżej umieszczoną klawiaturą i przyłączonym monitorem. Poczytaj, popytaj bo może będzie Ci pasowało :)
komentarz 17 maja przez marcin99b Szeryf (82,960 p.)
Mam takie biurko a wcześniej w pracy sporo razy miałem okazje testować, fajna sprawa, ale widze to głównie jako opcja do pracy, a nie traktuje komputera jedynie jako narzędzia pracy

Jak wieczorem oglądam jakiś film albo w coś gram, to robie to przy komputerze, a nie wyobrażam sobie robienia tego... nazwijmy to w "klimacie biurowym", także wygodny fotel to podstawa, ale właśnie, wygodny a nie fizjoterapeutyczny który daje kary za nieidealną pozycje (im więcej czytam o ergonomicznych, tym bardziej kojarzą mi sie z urządzeniami od fizjoterapeutów które wymuszają jedną wybraną pozycje)
0 głosów
odpowiedź 19 maja przez netteria.NET Początkujący (300 p.)
Nie jest to merytoryczne ale ja też szukałem kilka lat, z kilku spadłem bo pękły (nagminnie się huśtam jak siedzę:)) i w końcu przeniosłem się na leżankę a laptop na kolanach i tak pracuję. Jest spoko i nie mam już siniaków.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 3,285 wizyt
pytanie zadane 12 października 2021 w Offtop przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
+2 głosów
4 odpowiedzi 756 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2021 w Offtop przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 467 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2021 w Offtop przez bicnet Gaduła (4,800 p.)

93,018 zapytań

141,984 odpowiedzi

321,282 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...